Home 3 October/Leids Ontzet Eind augustus, dus het 3 October gevoel begint alweer te kriebelen in Leiden, zelfs in corona tijd

Eind augustus, dus het 3 October gevoel begint alweer te kriebelen in Leiden, zelfs in corona tijd

door Emile van Aelst

Elk jaar zodra de vakanties voorbij zijn, begint in Leiden het 3 October gevoel weer te kriebelen. Het gaat dit jaar natuurlijk een heel rare en andere 3 October worden, maar hoe dan ook het gaat niet onopgemerkt voorbij. Op de site van de 3 October Vereeniging verschijnen regelmatig nieuwtjes over hoe het feest dit jaar gevierd gaat worden. Veel programmaonderdelen kunnen helaas niet doorgaan zoals de kermis, de optocht en de taptoe, maar er wordt keihard gewerkt aan alternatieven. Zo kunnen bijvoorbeeld alle verenigingen een kort filmpje inleveren en daarmee krijgen we op tv en online op 2 oktober toch een soort Taptoe.  De hutspot wordt verpakt en kan afgehaald worden en er komt uiteraard ook een manier om Haring en Wittebrood te halen. We gaan het voornamelijk thuis voor tv of via internet vieren, maar het zou natuurlijk ook geweldig zijn als heel Leiden niet alleen de Leidse vlag uithangt maar ook straten en huizen versierd worden met rood-witte vlaggenlijnen.

Normaal gesproken opent eind augustus het Servicepunt in de Stadsgehoorzaal en trekt direct al veel publiek zoals vorig jaar bij het tienjarig bestaan van het Servicepunt.

Dit jaar helaas geen servicepunt, maar hoe komen we dan aan de 3 October gadgets, moeten we de gezellige gesprekjes met de Joffers missen. Tja daar moest natuurlijk een oplossing voor komen.

 

Kunnen de Leidenaren niet naar het Servicepunt, dan komt het Servicepunt naar de Leidenaren. Een paar weken geleden is er een oude SRV wagen gekocht en die wordt momenteel verbouwd tot 3 October Servicepunt wagen. Deze wagen gaat de Rijdende Geus heten en bezoekt voorafgaand aan 3 oktober alle Leidse wijken.

Hij is nog maar net aangekomen, dus alles moet zowel binnen als buiten nog aangepast worden.

Ik heb de tekening gezien en hij gaat er echt heel mooi uitzien. Hoe dat blijft natuurlijk nog even een verrassing. Er komt in elk geval een groot uitgifte raam in.

Hele klus om al die stickers er af halen met hete lucht.

Er wordt keihard gewerkt en uiteraard laat ik zo nu en dan zien hoe hij gaat worden.

Wat betreft die vlaggetjes, Monique van Sandick is momenteel bezig voorbeelden te maken en een filmpje hoe je thuis of op school zelf en of met de kinderen mooie vlaggenlijnen kan maken.

We hebben in 1574 ons niet overgegeven aan de Spanjaarden, we vieren al 446 jaar onze bevrijding en dat laten we echt niet afpakken door corona. Het wordt een heel ander feest dat voornamelijk thuis gevierd gaat worden, maar ondanks dat kunnen we er naderhand met trots op terugkijken, dat weet ik nu al.

Houd de komende weken de site van de 3 October Vereeniging in de gaten en ook hier komen natuurlijk regelmatig nieuwtjes of leuke voorbereidingen te staan.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

bvision 21 augustus 2020 - 8:40

Dat lijkt me ook leuk als heel Leiden rood-wit is met die dagen. Een grote taptoe…

Reply
Di Mario 21 augustus 2020 - 10:22

Ehhhhh, rijdt die bak ook helemaal naar het dolfinarium?

Love As Always
Di mario

Reply
rietepietz 21 augustus 2020 - 15:09

Leiden zou Leiden niet zijn als men ging lijden onder de Corona gesel.

Reply
Nicky 24 augustus 2020 - 16:57

Ik heb er alle vertrouwen in dat jullie er een mooi feest van maken!

Reply
Kakel 25 augustus 2020 - 21:00

Ik vind het een briljante vondst! Het lijkt de Leidenaren op de borst geschreven dat ze zich nergens bij neerleggen. Dat komt door die overwinning op de Spanjaarden. Wat ik je brom!

Reply

Plaats een reactie