Home Centrum Hé, kijk nou, de markt

Hé, kijk nou, de markt

door Emile van Aelst

Hé, kijk nou, de markt! is de titel van een fotocollage van foto’s van de Leidse markten, die momenteel te zien is bij de, tijdelijke, markt aan de voet van Molen de Valk.

Leiden zonder de markt kan gewoon niet en gelukkig kan in deze coronatijd, zij het met beperkingen en op andere plekken, de markt nog doordraaien. Zonder markt zou Leiden zelfs eigenlijk niet bestaan hebben. Vroeger kwamen boeren en vissers al naar de plek waar de Oude- en Nieuwe Rijn samenkomen om handel te drijven. Ze bouwden een soort marktkramen langs de walkant en zo ontstond een nederzetting en later de stad.

Dit jaar is het 925 jaar geleden dat de markt ontstond, vanwege corona geen groot feest, maar toch wel iets om even bij stil te staan vonden Peter Volk, stichting Marktpromotie, marktmeester Koos Siera. Ze spraken erover met Gijsbert van Es van de gemeente Leiden en zo ontstond een paar weken geleden het idee om een kleine fototentoonstelling met foto’s van de markt door de jaren heen neer te zetten.Het is echt een snel project geworden, mede door de hulp van Jacowies Surie die de organisatie op zich nam en de foto’s uitzocht. Leuk die oude foto’s van de markt door de jaren heen. De teksten komen uit het boek dat Chris Verplancke in 1996 schreef naar aanleiding van 900 jaar markt in Leiden.

Mooie tekst bij deze foto’s en nu weer helemaal actueel met de verplaatsing  vanwege de corona.

Vandaag stonden ook de nieuwe bloembakken, ontworpen door Joost van der Luit, bij de tentoonstelling. Deze bakken zijn gemaakt om evenementen op de Lammermarkt op te fleuren.

Gijsbert van Es opende vanmiddag de fotocollage en benadrukte hoe belangrijk en uniek de Leidse markt is.

Weer of geen weer, we gaan altijd even naar de markt en gaan er niet af voor we een harinkje hebben gehapt. Vandaar dat er bij de opening haring en corenwijn werd uitgedeeld.

Die haring pakken op de markt doen we altijd al en in 1955 gaven de groenteboeren de tip ook eens aardbeien te nemen. Gelukkig kunnen we tegenwoordig beiden kopen 🙂

Als je naar de markten op de Beestenmarkt en Lammermarkt gaat, moet je zeker even de tijd nemen om naar de foto’s te kijken.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 30 juli 2020 - 7:09

Whahahah, die tekst van die haring en die aardbei.. je moet er maar op komen. Leuk bedacht hoor. Mooie serie foto’s zo te zien.

Love as always
Di mario

Reply
bvision 30 juli 2020 - 11:21

Mooi gedaan, zo zie je nog eens iets.

Reply
rietepietz 30 juli 2020 - 14:42

Ja zonder een markt leeft een stad niet hoor. Die tekst over haring en aardbeien is mij uit het hart gegrepen, ik kies zonder meer voor de aardbei.

Reply
Nicky 31 juli 2020 - 9:34

Ik ben het met die groenteboeren eens. Maar dat komt misschien omdat ik nu in een dorp woon waar vroeger voornamelijk aarbeientelers woonden 😉
Leuke foto-tentoonstelling!

Reply
Margie 1 augustus 2020 - 10:03

Koos Siera…niet echt veel verandert in de loop der jaren!
Hij heeft nog in mijn poezie album geschreven…waar blijft de tijd
Wil je hem de groetjes doen als je hem tegenkomt Emile?
Mooie foto’s weer! Fijne dag op de markt vandaag 💃

Reply

Plaats een reactie