Home Corona Wat Nu ? Theaterfestival vier zondagen in de Leidse binnenstad

Wat Nu ? Theaterfestival vier zondagen in de Leidse binnenstad

door Emile van Aelst

Zondag was de tweede editie van het Theaterfestival Wat Nu? dit keer op het Pieterskerkplein en de Stadsgehoorzaal. ‘Wat Nu ?’ is een gratis theaterfestival over een nieuwe toekomst voor elke Leidenaar. Bij het festival werken De Veenfabriek, DansBlok, PS Theater, KASSETT en Fields of Wonder samen en zorgen voor vier zondagen vol theater op diverse locaties in het centrum.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden  en Leids Cement. Tijdens het festival komt de vraag aan de orde hoe het leven na corona verder gaat. Komt deze tijd in de geschiedenisboekjes, is het slechts een rimpel in de tijd, hoe is ons fysiek contact over een jaar.  Het gratis festival wordt op vier zondagen op verschillende locaties in Leiden gehouden.  De bedoeling en hoop is dat vooral mensen die normaal het theater niet bezoeken, hier wel naar toe komen. Zondag was de tweede editie op het Pieterskerkplein en de Stadsgehoorzaal. Ik ging kijken op het Pieterskerkplein.

Pepijn Smit, artistiek leider van het PS Theater, heette het publiek welkom en gaf een korte uitleg wat er vanmiddag ging gebeuren.

De eerste voorstelling was het stuk ‘TOOS’ van het PS Theater.

Acteur Thijs Huys belt met zijn ‘vriendin’Toos, een 102 jarige dame die vanwege de corona de deur niet uit kan. Hij probeert van haar te horen wat zij van deze tijd denkt en hoe ze de toekomst ziet.

Het publiek had bij deze voorstelling een koptelefoon op. Persoonlijk denk ik dat dit een heel goede keuze was, omdat de antwoorden van Toos daardoor extra duidelijk doorkomen.Opvallend is dat de jonge Thijs vol met vragen en angsten zit, terwijl de 102 jarige Toos er redelijk nuchter onder blijft, zich geen zorgen maakt, maar het wel allemaal een toestand vindt. Een prachtige indringende voorstelling die je toch even aan het denken zet.

De dames van DansBlok dansten Centerpoint dat gaat over huidhonger, het zoeken naar verbinding, over het vinden van je thuis, kortom je ‘Centerpoint’.In de aankondiging en omschrijving van hun voorstelling stond onder andere. Wie zich thuis voelt in zijn lichaam voelt zich overal thuis. Je lichaam is je huis en draagt je overal naar toe.

In deze tijd is je lichaam het enige waar je op kan vertrouwen en bouwen en voor moet zorgen. Je lichaam is je kompas, het centrale punt waar vandaan je richting zoekt.

Misschien klonk de aankondiging en uitleg wat zwaar, maar hun dans en techniek waren geweldig en het publiek genoot dan ook enorm.

Het derde optreden dat ik zag was van KASSETT met hun voorstelling CYNICI.

In de zoektocht naar hoe we de toekomst vormgeven laten we ons inspireren door het cynisme, een filosofische stroming en Oudgrieks voor honds.

In hun voorstelling blazen ze deze filosofie nieuw leven in en gaan op muzikale en theatrale wijze op zoek naar wat ze eigenlijk al weten, want hoe weet je anders wanneer je het gevonden hebt.

Een mooie voorstelling waarin ons een soort spiegel werd voorgehouden over ons cynisme.

De drie voorstellingen bij elkaar duurden ongeveer anderhalf uur en publiek had genoten van de gratis voorstellingen lekker in de openlucht.

Het publiek voor de volgende voorstelling stond alweer te wachten.

Op de zondagen 30 augustus en 27 september is er weer een gratis Wat Nu ? Theaterfestival. Er moet vanwege coronabeperkingen wel van te voren gereserveerd worden. Meer info en reserveren is te vinden als je op deze link klikt.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 28 juli 2020 - 7:39

Heel bijzonder hoe we moet sommige dingen omgaan. Dit zijn weer mooie dingen om naar te kijken.

Love As always
Di mario

Reply
bvision 28 juli 2020 - 7:41

Een leuk idee om de mensen weer uit hun isolement te halen, want daar leidt deze crisis toe. Allemaal in een eigen hokje…

Reply
rietepietz 29 juli 2020 - 16:32

Helemaal top dat het ook droog bleef.

Reply
Nicky 29 juli 2020 - 20:17

Niet zo mijn ding, vrees ik. Maar altijd leuk voor de liefhebber.

Reply

Plaats een reactie