Home Leiden Haring smaaktest Prominente Proevers 2020, gewonnen door vishandel Schuitemaker uit Katwijk

Haring smaaktest Prominente Proevers 2020, gewonnen door vishandel Schuitemaker uit Katwijk

door Emile van Aelst

Gelukkig kon de enige echte regionale Haring Smaaktest Prominente Proevers ondanks de coronacrisis  toch doorgaan. Vijftien prominente streekgenoten waren te gast in Villa Beukenhof voor de jaarlijkse haring smaaktest.

De Prominente Proevers bestaan uit een gemêleerd gezelschap zoals bijvoorbeeld kookboekenschrijfster Susan Aretz, NRC journalist en schrijver Thomas Reub en influencer Janice Deul.

Maar ook 3 October Vereeniging voorzitter en notaris Rik Kamps, makelaar Menno Smitsloo en Erik Versnel, directeur Rabobank Leiden-Katwijk.

Journalist Miep Smitsloo en Gerda Schukking hoofdredacteur Leven Magazine.

Arjen Pels Rijcken en Joque Mulder, voormalige voorzitters van Beelden in Leiden.

Daarnaast nog Haring keurmeester Ouwehand visverwerking, Dirk Arie den Haas, Leen Haasnoot Rabobank accountmanager, Har Meijer, huisarts, publicist en ‘voormalig 3 October Haringdokter’ en Ton Kohlbeck ereburger Oegstgeest en Leiden. Burgemeester Emile Jaensch werd vanwege een vergadering gedeeltelijk vervangen door zijn partner Vera de Kort, adviseur( verander) management en communicatie. Er werd vanwege corona dit keer in de buitenlucht op het terras geproefd.

Voordat de proeverij begon eerst een lesje hoe krijg en herken je de lekkerste haring door ‘haringprofessor’ Arie Kuijt.

De vishandelaren keuren in Denemarken de vis door een hapje te nemen uit het ruggetje van de nog niet schoongemaakte haring.

Ik heb het vorig jaar ook geproefd en het is inderdaad het lekkerste en puurste stukje vis.

Ook moet er op gelet worden dat de haring een mooi blank huidje heeft, als hij een beetje bruin is wordt dat door de inkopers een chocoladeharing genoemd.

Na de uitleg werd het tijd om te proeven want de haringen waren uit de koeling gehaald en op temperatuur gekomen.

De proeverij stond onder leiding van de organisatoren Bob Goulooze en Marcus Rooijakkers.

Ernst van Win (m), partner bij de Clerq advocatren en notarissen keek toe of alles correct en eerlijk verliep.

De haringen werden aan tafel gebracht en de proevers konden bepalen of een haring goud 3 punten, zilver 2 punten of brons 0 punten was. Aan het eind konden ze nog een haring als absoluut hun voorkeur benoemen omdat er natuurlijk meerdere haringen goud kunnen hebben.

Het viel alle proevers op dat de kwaliteit over het algemeen erg goed en beter dan afgelopen jaren was. Voor de goede orde, er wordt uiteraard blind geproefd, niemand weet welke haring van welke vishandelaar is

Voor de foto lieten Ton Kohlbeck, Arjen Pels Rijcken, Har Meijer en Rik Kamps de haring naar binnen glijden. Uiteraard at vrijwel niemand de hele haring op anders zit je halverwege de test vol.

Je komt nog eens iemand tegen bij zo’n proeverij, Janice Deul en Vera de Kort waren destijds studiegenoten aan de Leidse universiteit.

Villa Beukenhof directeur Erwin Rozendal proostte met Gerda Schukking op een mooie proeverij deze avond.

Over mooi gesproken iedereen genoot van- en had het over de prachtige tuin van Villa Beukenhof.

Tja als ik dan toch de tuin fotografeer dan zoek ik er natuurlijk mensen bij die er qua kleur erg goed bij passen 🙂

De haringen werden in rap tempo geserveerd om geen verschil in temperatuur of ouderdom te krijgen.

Na afloop van de proeverij controleerde Ernst van Win de juryrapporten en belde de winnende vishandelaren om langs te komen.

De uitslag was erg spannend en de uitslagen lagen erg dicht bij elkaar. De derde prijs ging met 28 punten naar vishandel De Arend in Voorschoten.

Vishandel De Klok uit Voorhout was al eens eerste en werd dit jaar met 30 punten tweede.

Eerste werd Schuitemaker Vishandel uit Katwijk met 31 punten. Het geeft wel aan hoe dicht de kwaliteit bij elkaar lag.

Het was weer een goed geslaagde en eerlijke proeverij. In de fotoslideshow nog een aantal heerlijke sfeerfoto’s met daaronder het nummer Haring happen van de Voorschotense Jack Speck.

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 8 juli 2020 - 22:55

Katwijk en vis, dat gaat wel samen.
Zo te zien smaakte ze goed. Hans

Reply
די מריו 9 juli 2020 - 0:17

Dat kun je echt niet maken he.. ik wil naar bed, kan nu nergens een haring kopen en jij begint over haring. Dan weet je toch dat ik er zin in krijg.

Love as Always
di Mario

Reply
bvision 9 juli 2020 - 8:12

Goh, daar had ik ook wel in de jury willen zitten… De liefhebberstest…

Reply
NIcky 9 juli 2020 - 10:53

Ik geloof de jury op hun woord. Ik was al blij dat ik mensen netjes met mes en vork zag eten. Maar nee, hoor. Even laten lieten ze toch weer zo’n haring naar binnen glijden. Brrrr. Wat dat betreft ben ik blij dat ik verkering heb met een Amsterdammer; die snijdt zijn haring – volgens Amsterdamse traditie – gewoon in stukjes. Met uitjes én zuur. 🙂

NB: dat was een kwestie van armoede, he? Amsterdammers hadden weinig geld dus kochten ze één haring en sneden die in stukjes zodat iedereen van het gezin een stukje haring kon eten.

Reply
rietepietz 9 juli 2020 - 13:40

Ik ga voor de tuin, dan mag jij de haring gaan proeven!

Reply

Plaats een reactie