Home Leiden Hollandse Nieuwe is er weer. Waarschijnlijk gaat regionale smaaktest Prominente Proevers toch door op 7 juli

Hollandse Nieuwe is er weer. Waarschijnlijk gaat regionale smaaktest Prominente Proevers toch door op 7 juli

door Emile van Aelst

We hebben er een paar dagen extra op moeten wachten, maar sinds vandaag is dan eindelijk de nieuwe haring weer te koop. Het leverde direct bij veel haringkramen of winkels weer wachtrijen op, zoals hier op het Stationsplein.

Ik maakte een rondje om her en der een harinkje te proeven en te kijken of het druk was. Haring moet je vers van het mes eten, dus koop ik alleen maar haring bij winkels waar ze het schoonmaken waar je bij staat.

Ik was niet de enige die een rondje haringproeven maakte. D66 raadslid Susannah Herman en haar man Michel Buijs lieten zich de haring ook goed smaken. Ze deden een haringrondje en dit was hun vierde haringtent.

Als tegenwicht van destijds de AD Haringtest is in Leiden een aantal jaren geleden de smaaktest Prominente Proevers in het leven geroepen. Bij deze test proeft een groep prominente Leidse haringliefhebbers haringen van handelaren uit Leiden en omgeving. Vanwege de coronacrisis zou in eerste instantie de Proeverij niet doorgaan, maar zeer waarschijnlijk zal met aanpassingen de Prominente Proeverij dit jaar toch op 7 juli gehouden worden. Vishandelaren kunnen zich nog aanmelden begreep ik van de organisatoren Bob Goulooze en Marcus Rooijakkers. (onderstaande foto is uiteraard van de Proeverij 2019)

Vishandelaar Kees Harteveld op het Diamantplein hoopt in elk geval dat de Proeverij dit jaar weer door gaat. Vorig jaar werd hij derde en hoopt dit jaar nog hoger te eindigen. Over een paar jaar moet het hele plein vol hangen met spandoeken vertelde hij.

Iedereen is gek op maatjesharing, alleen dit jaar moeten we wel de afstandsmaten in de gaten houden. Ik vind het een geweldig affiche.

De nieuwe haring is altijd een feestje voor de vishandelaren. Schaaps Vishandel in de Herenstraat had het extra feestelijk gemaakt.

Ook op het Levendaal hingen de ballonnen voor de deur.

In de Merenwijk konden de medewerkers van Klaas Hartevelt het maar met moeite bijhouden.

Binnen in winkelcentrum De Kopermolen had ook het Katwijks Vishuys het druk met schoonmaken.

Ik vind het heerlijk de nieuwe haring en mis nu al de haringparty’s die ik andere jaren heb.

Voor wie het vorige week in mijn blog gemist heeft, zing even gezellig mee met het haringlied van Jack Speck 🙂

Hieronder nog een paar smakelijke foto’s.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 13 juni 2020 - 7:27

Ik ken maar één vishandelaar die het voor je schoonmaakt waar je bij staat. En die zit 8 kilometer fietsen verder… Maar anders blief ik het ook niet.

Love as always
Di Mario

Reply
bvision 13 juni 2020 - 8:20

Die spreuk houden we erin: In deze tijd heeft iedereen een maatje nodig…

Reply
rietepietz 13 juni 2020 - 22:37

Hoewel ik zelf geen haring eet weet ik natuurlijk óók dat je haring alleen moet kopen bij een winkel waar men ze vers schoonmaakt, Henk is een groot liefhebber en op Scheveningen hebben we natuurlijk zo onze eigen haringboertjes.

Reply
Nicky 14 juni 2020 - 11:41

Nou. Ik keek er echt naar uit. Not. Brrrr! Maar voor iedereen die het wèl lekker vindt; geniet ervan!

Reply
Hans 14 juni 2020 - 15:21

Nog niet geprobeerd.
Je hebt gelijk dat je wilt zien dat ze worden schoongemaakt. Hans

Reply

Plaats een reactie