Home Centrum Leidse zomer wordt corona proof en toch bruisend

Leidse zomer wordt corona proof en toch bruisend

door Emile van Aelst

Iedereen is het er over eens dat er iets moet gebeuren om de horeca en retail te steunen en de zomer toch nog gezellig te maken. Om een hoop tijdverspillende raadsvergaderingen en politiek getouwtrek te voorkomen hebben zes Leidse partijen, PvdA, D66, Groen Links, CDA, VVD en Partij Sleutelstad, gezamenlijk een voorstel aan wethouder Yvonne van Delft aangeboden. In het voorstel diverse aanbevelingen en tips om de Leidse zomer veilig en aantrekkelijk te maken.

De grondleggers van het pamflet zijn D66-er IJsbrand Olthof en PVDA-er Marc Newsome. Samen dachten zij er moet iets en heel snel gebeuren. Kies je de politieke weg dan ga je vaak eerst eindeloos kissebissen in de commissievergadering en daarna komt het pas in de raad en doe je uiteindelijk een voorstel aan de wethouder. Ze hebben samen de afgelopen twee weken ideeën bedacht die snel uitvoerbaar moeten zijn. Bij het schrijven van het pamflet zijn zij onder andere geholpen door Tiny Klever (PvdA) en Susannah Herman (D66), verder leverden Groen Links, VVD, CDA en Partij Sleutelstad input. Sander van Diepen zorgde voor de vormgeving.

In het pamflet tal van ideeën zoals een stadsstrand, drive in openluchttheater en bioscoop, extra terrassen en noem maar op, maar ik kom daar zo nog op terug. Vanmiddag werd het pamflet aangeboden aan Centrummanager Gijs Holla en wethouder Yvonne van Delft. Het aanbieden had nog al wat voeten in de aarde. Nou ja eigenlijk zo min mogelijk voeten. Om groepsvorming te voorkomen en het goede voorbeeld te geven waren er slechts zeven mensen aanwezig die om beurten het plein van de Beestenmarkt op mochten. Er waren vier vertegenwoordigers van de deelnemende politieke partijen. Als eerste boden Marc Newsome (PvdA) en Juliëtte Gilissen (VVD) het pamflet aan.

Daarna mochten IJsbrand Olthof (D66) en Joost Blijie (CDA) dichterbij komen om ook een exemplaar te overhandigen, waarmee ze aangaven dat ook hun partijen achter deze aanbevelingen staan.

Er staan echt heel goede en creatieve aanbevelingen in. Dat er meer terrasruimte moet komen was eigenlijk al min of meer toegezegd, de opstellers gaan nog een stapje verder en stellen voor de komende maanden gedeeltes van het centrum autovrij te maken om meer terrassen kwijt te kunnen. Ze denken hierbij aan onder andere de Botermarkt, Aalmarkt, Nieuwe Rijn,  Stille Mare, Lange Mare tot de Clarensteeg, Gangetje en de Hoogstraat.

Onlangs maakten Bas Schreuder en Bjorn de Jong van de Collectie bekend in het Pesthuis tijdelijk hun succesformule ‘De Buurt’ uit 2016 een vervolg te geven onder de naam ‘De Buurt 1.5’ een tijdelijke plek voor horeca en cultuur. In het pamflet wordt dit initiatief een warm hart toegedragen.

Er zijn vergevorderde plannen om een gedeelte van de markt tijdelijk te verplaatsen naar de Hooglandsekerkgracht om de nonfood marktkooplieden ook een boterham te gunnen.

In het pamflet wordt voorgesteld om (op andere dagen) het middengedeelte van de Hooglandsekerkgracht te gebruiken als Jeu de Boulesbaan.

Ook komen theater en film aan bod. Zo zou het parkeerterrein van Lugdunum uitermate geschikt zijn voor een drive in theater.

Het parkeerterrein van UVS, een mooiere drive in bioscoop kan je toch bijna nergens vinden.

Leiden is een waterstad en met mooie dagen is het bijna filevaren met bootjes. Op zaterdag en zondag liggen de steigers aan de Beestenmarkt en de walkanten van de Botermarkt, Nieuwe Rijn, Stille Rijn en Aalmarkt vol met boten. Om een beetje spreiding te krijgen zou je bij de Koepoortsbrug tussen de Herenstraat en de Doezastraat een tijdelijk haventje kunnen maken.

Wordt het echt warm, dan wil je natuurlijk het liefst naar het strand. Het zit er dik in dat de stranden overvol gaan worden deze zomer. Het zou volgens de opstellers mooi zijn als Leiden zijn eigen stadsstrand krijgt op het braakliggend bouwterrein bij de Vliet.

Hier kunnen we zelfs met de anderhalve meter beperking best wel een paar Leidenaren kwijt.

Wethouder Yvonnne van Delft en Centrummanager Gijs Holla waren blij met het pamflet.

Hiermee voel ik mij door de politiek gesteund als ik in gesprek ga met buurtbewoners en ondernemers. Ik ben ook blij dat er vrijwel raadsbreed zo eensgezind is meegedacht en snel actie ondernomen is vertelde zij.

In twee groepjes van twee keken mede-indieners IJsbrand Olthof (D66), Joost Bleijie (CDA), Juliëtte Gilissen (VVD) en Marc Newsome (PvdA) tevreden toe en hopen op een mooie bruisende Leidse zomer. Wie het hele pamflet wil lezen moet even op de link klikken. De Leidse Zomer voorstel D66 PvdA GL CDA PS VVD mei2020 DEF

Normaal ben ik een van de meest positief ingestelde mensen die er is, maar in dit geval moet ik toch realistisch vooruit kijken. Vandaar misschien een kleine tip voor als de maatregelen komende winter winter nog van kracht zijn. Langlaufen op de Hooglandsekerkgracht.

Na vanmiddag begin ik zowaar zin in de zomer te krijgen en denk ik dat we hoe dan ook een mooie zomer tegemoet gaan in Leiden.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 26 mei 2020 - 7:29

Jullie doen er alles aan om er toch nog een gezellige zomer van te maken. Hopelijk vergeten de mensen de afstand niet in de gezelligheid.

Love As Alwyas
di Mario

ps.. zoveel sneeuw dat je kunt langlaufen is niet positief 😉

Reply
bvision 26 mei 2020 - 8:52

Als er zoveel sneeuw komt moet ik eens op zoek gaan naar langlaufski’s. Langlaufen kan prima op de Brunssummer heide.

Reply
rietepietz 26 mei 2020 - 10:08

Dát zou pas echt een feestje zijn, een flink pak sneeuw in december;-)

Reply
Skyblog 26 mei 2020 - 16:51

Hebben wij wel eens over de Leiden. Misschien gaan we keertje toe. Maar ik ben steeds bang. Ik heb wel mondkapjes binnen gekregen. Toch bang…. Leuke foto’s om te kijken in de buurt in Leiden. Pak sneeuw in de winter zie je niet vaak meer. Zou wel leuk zijn.

Reply
Nicky 26 mei 2020 - 21:21

Het is niet leuk natuurlijk, dat hele corona gedoe. Maar het is wel mooi om te zien hoe creatief mensen zijn!

Reply
maarten kersten 26 mei 2020 - 22:47

Zullen we het Pest-huis dan voortaan maar het Corona-huis noemen?

Reply

Plaats een reactie