Home Corona De lijm van de stad, een gedicht om een hart onder riem van de Leidse ondernemers te steken

De lijm van de stad, een gedicht om een hart onder riem van de Leidse ondernemers te steken

door Emile van Aelst

Maandagmiddag werd het gedicht ‘De lijm van de stad’ aangeboden aan Ineke Lenssen en Lorenzo van Beek, voorzitters   BV Leiden.

Het gedicht werd gepresenteerd in Boutique Hotel Huys van Leyden.

Het gedicht, ‘Lijm van de stad’ werd aangeboden door Kirsten Zitman, ambassadeur Leidse TOP50 en Hiske Faber ook uit de Leidse TOP50. De Leidse TOP50 is een lijst van 50 vrouwen die in het afgelopen jaar het verschil maakten. De lijst werd dit jaar voor het eerst samengesteld en gepresenteerd op Internationale Vrouwendag 8 maart. Een deel van hen is ondernemer of werkt veel met ondernemers samen. Zij vroegen Stadsdichter Marianne van Velzen een gedicht te schrijven waarin tal van facetten van de Leidse ondernemers naar voren kwamen.

Kirsten Zitman vertelde, ‘normaal vragen wij ondernemers ons te steunen, nu willen we via deze weg iets terug doen’. Hiermee willen we jullie een hart onder de riem steken.

Het grootste probleem was hoe bied je in deze coronatijd een gedicht aan twee mensen aan en laat je de dichter het gedicht voorlezen. Gelukkig heeft het hotel twee ruime zalen zodat er heen en weer gelopen kon worden, zodat er nooit meer dan 3 mensen tegelijk in een ruimte waren en op ruime afstand van elkaar. Je moet wat harder praten zodat ze je in de andere zaal ook horen, maar verder werkt het perfect:-)

Marianne van Velzen las het gedicht voor. De lijm van de stad, is een gedicht waarin Marianne constateert dat de lijm van de stad niet meer plakt als voorheen. Voorheen was het 3 secondenlijm die overal een antwoord op had.

Een prachtig gedicht dat veel indruk maakt en waarin je veel ondernemers en bedrijfstakken herkent.

Lorenzo van Beek was onder de indruk van het gedicht en herkende er veel in.

De eerste exemplaren werden aangeboden aan beide voorzitters van BV Leiden. Dit kon natuurlijk niet gelijk dus eerst kreeg Ineke Lenssen door Hiske Faber een gedicht aangeboden.

Op gepaste afstand uiteraard.

Het tweede exemplaar was voor Lorenzo van Beek.

En ook hier bleken de armen weer lang genoeg om de anderhalve meter te overbruggen.

Ik weet niet of iemand wel eens de toneelstukken van John Lanting heeft gezien waarbij iedereen elke keer van plaats veranderde, opkwam en weer verdween. Ik moest daar eerlijk gezegd vandaag aan denken bij het constant wisselen van plek en personen 🙂

Na de presentatie werd een filmpje vertoond waarin het gedicht door Marianne van Velzen wordt voorgelezen en door de ondernemers, Sophia Blyden, Clarita Holswilder, J.P. Witteman, Ani Grigorian, Gebke van Gaal, Lara Ummels, Trudy Kwik en Josine Heijnen tot leven wordt gebracht. Het filmpje is gemaakt door Kleef & Koop, Reanne van Kleef en Tess van Kooperen.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 19 mei 2020 - 7:36

Een bedankje, hoe groot of hoe klein ook.. uit het hart raakt hij het hart..

Love as always
Di mario

Reply
bvision 19 mei 2020 - 10:58

Een prachtig filmpje van Kleef en Koop, van een schitterend gedicht. Ik hoop dat velen het zullen overleven, maar ongetwijfeld zullen er ook moeten afhaken. Hoe jammer dat ook is.

Reply
rietepietz 19 mei 2020 - 19:12

Prachtig…!!!! En dat geldt ook zeker voor het zaaltje waar e.a. zich afspeelde.

Reply
Nicky 19 mei 2020 - 22:11

Mooi! Dat kunnen ze wel gebruiken.

Reply
Kakel 22 mei 2020 - 23:05

Wat een bijzondere zaal om iets uitgereikt te krijgen. De ondernemers hebben het moeilijk, dus een pluim is zeker op zijn plaats. Ik ben onder de indruk van het gedicht!
Lieve groet en een fijn weekend ♥

Reply

Plaats een reactie