Home Corona Opening Pilgrimjaar Leiden400, heel de wereld kon 4 uur lang genieten van Leiden op zijn mooist

Opening Pilgrimjaar Leiden400, heel de wereld kon 4 uur lang genieten van Leiden op zijn mooist

door Emile van Aelst

Dat ik een trotse Leidenaar ben is denk ik bij vaste lezers wel bekend, maar gisteren was ik trotser dan trots. Ik keek, samen met ruim 48.500 andere unieke bezoekers, naar de vier uur durende wandeling door Leiden als opening van het Pilgrim jaar. Zoals ik donderdag al schreef, zaterdagmiddag was de online opening van het Pilgrimjaar en was wereldwijd via diverse sites te volgen.  Het eerste anderhalf uur heb ik meegelopen en daarna ben ik thuis lekker verder gaan kijken en genieten van Leiden op zijn mooist. Een paar minuten voor vier stond alles en iedereen klaar om live te gaan.

Om klokslag vier uur’s middags werd gestart met de live beelden. Producer Marlijn Kok en presentator Michaël Roumen verwelkomden de kijkers en legden uit wat er ongeveer ging gebeuren en dat de kijkers vragen konden stellen die voor zover mogelijk direct in de uitzending beantwoord werden.

Mochten er nog eens andere presentatoren worden gezocht voor het Songfestival, dan heb ik nog wel een tip. Dit ziet er toch vrolijk en spontaan uit. 🙂

Tijdens de wandeling werden ze begeleid door twee golfkarretjes met technici en cameraploeg.

Michaël Roumen liep de wandeling door Leiden samen met Stadsgids Marike Hoogduin.

Marlijn was blij dat de kop er af was en dat er begonnen kon worden aan de wandeling.

Onderweg kwamen Michaël en Marike langs tal van historische of culturele plekken die iets met de Pilgrims of het Pilgrimjaar te maken hebben. Er werd gestart bij museum van Volkenkunde, die ook een aparte expositie over de Pilgrims en Amerika heeft.

Er waren ook diverse interviews onderweg zoals bij de Mural in de tuin van museum Volkenkunde.

De kleuren spatten er af.

Na museum Volkenkunde ging de wandeling richting museum De Lakenhal, maar dan kom je natuurlijk wel eerst nog even langs Molen de Valk. Ik weet niet waar Marlijn en Michaël zo eensgezind naar wezen, maar ik moest direct aan Koot en Bie denken, ‘Wo ist der bahnhof, do ist der bahnhof’.

In museum De Lakenhal sprak Michaël met conservator Jori Zijlmans en kreeg een korte rondleiding langs de tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika’.

De gast die iets meer over het plein en de restanten van de Lieve Vrouwenkerk kon vertellen, was iets verlaat en werd even doorgeschoven.

Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en omstreken, wist op deze locatie ook nog heel wat te vertellen hoe de Pilgrims hier rond gelopen moeten hebben.

Ik hield het na dit gedeelte voor gezien en ben thuis verder gaan kijken. Ik zeg het nogmaals, wat was ik beretrots op onze stad toen ik alle beelden zag en de honderden reacties die op facebook binnen kwamen met complimenten over het programma en de stad.

Het programma is gelukkig nog terug te kijken en echt een aanrader voor iedereen die iets meer van Leiden wil weten en zien. Op onderstaande sites kan je terugkijken en of meer informatie vinden over het Pilgrimjaar. Facebook: Mayflower400NL   Facebook: Leiden, Stad van Ontdekkingen  

Hieronder de you tube film, alleen even door scrollen naar 1.02 daarvoor is testbeeld en eerste minuut nog geen geluid.

De film is natuurlijk ook heerlijk om te bewaren voor een regenachtige dag en dan lekker via je tv afspelen 🙂

 

 

Gerelateerde artikelen

8 reacties

Skyblog 18 mei 2020 - 7:05

Mooie buurt in Leiden. Museum ken ik. Maar nooit in geweest. Muren ziet daar druk uit. Molen kom bij ons ook bekend voor. Altijd is daar wat beleven. Veel te zien.

Reply
rietepietz 18 mei 2020 - 10:53

Goh… jij trots op Leiden…? Dat dat me nooit opgevallen is;-)

Reply
Geuzenpartij! 18 mei 2020 - 17:31

Mij ook niet hoor. Nee, echt niet. Nooit… 😉

Reply
rietepietz 18 mei 2020 - 19:36

Gelukkig , ik dacht al dat het aan mij lag en dat ik niet goed opgelet had;-)

Reply
bvision 18 mei 2020 - 11:24

Ik kom veel plaatsen tegen waar ik zelf geweest ben, heel mooi. En die mural springt er gewoon uit. Schitterende kleuren. De presentatoren gaan er helemaal in op.

Reply
די מריו 18 mei 2020 - 21:25

Ik ga zeker kijken, maar dan wel in stukken, want in één keer lukt dat nooit.

Love As Always
Di Mario

Reply
Nicky 19 mei 2020 - 14:01

Hé! Daar heb ik ook gelopen! 🙂
Leuk dat ze dat zo opgelost hebben. Je bent terecht trots, hoor.

Reply
Villasappho 19 mei 2020 - 19:24

Lalalalaleiden, wat is het er toch prachtig! Ik ga een stukje kijken straks. De molen zo aangekleed is ook gaaf.

Reply

Plaats een reactie