Home Corona Zaterdagmiddag wereldwijde live online opening Pilgrimjaar Leiden400

Zaterdagmiddag wereldwijde live online opening Pilgrimjaar Leiden400

door Emile van Aelst

De foto hier boven geeft weer hoe de Leidse Breestraat er uit zag rond 1640,  het jaar dat de Pilgrimfathers vanuit Leiden met de Mayflower naar Amerika vertrokken. Deze digitale reconstructie is in opdracht van Erfgoed Leiden en omstreken gemaakt door Stichting de Verborgen Stad. In gedachte zie ik nu een heleboel Leidenaren opveren bij het zien van de volgende reconstructie en zeggen ‘kijk de blauwe steen was er toen ook al’. Klopt de blauwe steen ligt er sinds ongeveer begin 1300 en was het punt waar recht gesproken werd. Leuke historische weetjes, maar een heel belangrijk en mooi stukje Leidse historie is zaterdag wereldwijd te zien.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Pilgrims vanuit Leiden met de Mayflower naar Amerika vertrokken. Ze waren in 1609 vanwege hun geloof vanuit Engeland naar Leiden gevlucht. De Pilgrims worden gezien als de grondleggers van het huidige Amerika. In Leiden, Amerika, Wampanoag en Engeland is jaren gewerkt om in 2020 een grootse herdenking te organiseren met talloze evenementen, tentoonstellingen en noem maar op. De afgelopen jaren waren er regelmatig contacten tussen de organisatoren van de 4 nations. Michael Roumen NL – Charles Hackett UK – Paula Peters Wampanoag – Michele Pecoraro Plymouth US – Marlijn Kok NL – Amanda Lumley UK vormden een mooi team voor de internationale herdenking. ( foto Leiden Marketing )

Het was natuurlijk een enorme schok dat het coronavirus roet in het eten gooide. Om even Leiden als voorbeeld te nemen de grote publieksopening en de opening van de tentoonstelling in De Lakenhal stonden gepland voor 27 maart en konden niet doorgaan.

Na de schrik, kwam het besef dat dit niet zomaar een jaar mag worden doorgeschoven en werd gekeken naar andere mogelijkheden. Een van die mogelijkheden is een wandeling door Leiden, die wereldwijd live wordt uitgezonden op diverse sites en het you tube kanaal van Leiden Stad van Ontdekkingen. De wandeling gaat langs verschillende musea, het Jean Pesijnhof waar de Pilgrims gewoond hebben en natuurlijk de restanten van de kerk op het Vrouwenkerkkoorplein waar, volgens verhalen in Leiden, de Pilgrims hun laatste kerkdienst hielden voor ze naar Amerika vertrokken.

Tijdens de wandeling geeft Michaël Roumen uitleg bij verschillende historische plekken in de stad en heeft diverse interviews. Tijdens de wandeling wordt ook een 5D animatie vertoond waar je rond kan kijken op de plek waar deze animatie van de Breestraat gemaakt is. Ik heb hem al gezien en je waant je in 1640 en zou bijna terug willen naar die tijd.

In de uitzending komt Michael natuurlijk ook langs bij museum De Lakenhal waar hij een gesprek heeft met Jori Zijlmans de samensteller van de tentoonstelling ‘Pilgrims naar Amerika en de grenzen van vrijheid’.

Marlijn Kok is zaterdag (mede) verantwoordelijk voor de uitzending en heeft het programma en tijdschema opgesteld. Vanmorgen nam zij met Jori Zijlmans het draaiboek voor het bezoek aan museum De Lakenhal door.

De tentoonstelling had eigenlijk 27 maart geopend zullen worden. Nu kan men zaterdag vast een indruk krijgen via het live programma en vanaf 2 juni tot en met 13 september is de tentoonstelling in het echt te bezoeken.

Ik heb vanmorgen een snelle blik kunnen werpen op de tentoonstelling, maar hij is echt heel mooi en informatief geworden.

Er werd vanmorgen nog druk gewerkt om alles zaterdag tip top in orde te hebben.

Het was trouwens best wel een beetje bizar om door een vrijwel leeg museum te lopen. Ik zal blij zijn als vanaf 2 juni de Leidse musea weer open zijn.

Het is jammer dat alle geplande grote publieksevenementen geen doorgang kunnen vinden.  Aan de andere kant kan zaterdag de hele wereld tussen 16.00 en 20.00 uur meegenieten van de opening. Zelfs zonder een anderhalve meter samenleving hadden we die mensen nooit kwijt gekund in Leiden, dus blijkt maar weer elk nadeel heeft zijn voordeel. Meer informatie over de opening kan je onder andere onder deze link vinden.  Het filmpje hieronder werd al in 2018 gemaakt als opwarmertje voor het grote herdenkingsjaar in 2020.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

די מריו 15 mei 2020 - 6:58

Zaterdag werken, maar ik zal vast erna nog wel wat er van kunnen zien.

Love as Always
Di Mario

Reply
Rob CM Gijbels 15 mei 2020 - 10:03

Ziet er fantastisch uit. Top. Goed werk gedaan 🧐👍

Reply
Erna lampe 15 mei 2020 - 10:14

Ziet er prachtig uit

Reply
bvision 15 mei 2020 - 12:57

Ik zou er graag zijn gaan kijken, alleen ook ons reisje ging niet door.

Reply
Rietepietz 15 mei 2020 - 16:49

Gaaf zeg die oude Breestraat.

Reply
Nicky 16 mei 2020 - 20:57

Da’s toch wel heel indrukwekkend.

Reply

Plaats een reactie