Home 10 mei 1940 Slag om de Residentie Grenadier Paul Moerman volgde herdenking Slag om de Residentie voor zijn deur op het Rapenburg

Grenadier Paul Moerman volgde herdenking Slag om de Residentie voor zijn deur op het Rapenburg

door Emile van Aelst

Als de veteraan niet naar de herdenking kan, dan brengen we de herdenking naar de veteraan. Dit geweldige idee hadden het veteraneninstituut en het Comité Herdenking Slag om de Residentie, Ypenburg.

Tijdens de Slag om de Residentie op 10 mei 1940 werd er zwaar gevochten rondom Den Haag bij Ypenburg en in de omgeving van Leiden. De Nederlandse troepen wisten te voorkomen dat de Duitsers Den Haag konden bezetten en Koningin Wilhelmina gevangen te nemen om zo Nederland tot overgave te dwingen. De drie vliegvelden Ockeburg, Ypenburg en Valkenburg kwamen weer in Nederlandse handen. Elk jaar wordt op 10 mei bij Ypenburg de herdenking van de Slag om de Residentie gehouden. Er zijn, voor zover bekend, nog twee veteranen in leven die op Ypenburg gevochten hebben, de Huzaar Appel uit Enkhuizen en de 103 jarige Leidse Grenadier Paul Moerman. Bij beide veteranen werd vandaag een groot scherm geplaatst zodat ze thuis de herdenking konden volgen.

Het was uiteraard voor beide veteranen een enorme teleurstelling dat juist in dit speciale herdenkingsjaar er geen publieke herdenking kon plaats vinden.  Het plaatsen van de schermen was dan ook als verrassing bedoeld. In alle stilte werd bij Grenadier Paul Moerman in Leiden het scherm vlak voor zijn deur geplaatst en werden de verbindingen met Ypenburg getest door Bazelmans audio visual die verantwoordelijk was voor de verbindingen tussen de verschillende locaties.

In Leiden was Ritmeester Machteld  van de landmacht verantwoordelijk voor de spontane herdenkingsactie.

Het plan is pas afgelopen week bedacht, daarom was het extra leuk dat zowel gemeente Leiden, Van Berge Henegouwen, Bazelmans AV, Oerle Netpro, zangeres Emma Brown en diverse militairen belangeloos hun medewerking verleenden. De bewoners van het Minervahuis Rap 110 zorgden voor de stroom en hadden de parkeerplaatsen vrijgemaakt en gehouden.

Om 14.00 uur belde de Ritmeester aan bij Paul Moerman. Ondertussen was ook SBS6 aanwezig om opnames te maken voor Hart van Nederland.

Paul Moerman was blij verrast, in eerste instantie om Machteld weer eens te zien, maar helemaal toen hij hoorde wat er ging gebeuren.

Vanuit zijn stoel kon hij op zijn gemak de live uitzending, verzorgd door TV West, vanaf Ypenburg volgen.

Onlangs is de voorzitter van het Comité Slag om de Residentie/Ypenburg, Overste bd Willem Verheijen benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau mede vanwege zijn jarenlange rol bij de herdenking. Hij was dan ook extra blij dat de herdenking in deze aangepaste vorm toch door kon gaan.

Paul Moerman loopt nog dagelijks een rondje over het Rapenburg. Lopen gaat nog best, maar stil staan is wat moeilijker vertelde hij. Juist daarom extra knap dat hij zowel tijdens het taptoe signaal, de minuut stilte en het Wilhelmus strak in de houding stond en salueerde.

Ik denk, nee ik weet eigenlijk nu al, dat als men het in de toekomst heeft over de veteranen en herdenkingen in het jaar van de coronacrisis, dit beeld op mijn netvlies gebrand is.

Er was aan alles gedacht, Paul Moerman kon ook reageren op de uitzending.

Tijdens de herdenking hield de dertien jarige scholier Odin Groeneveld een toespraak en had daarna een kort gesprek met Paul Moerman.

Paul Moerman was blij dat de jeugd ook betrokken is bij het herdenken en vindt dat zij het verhaal moeten door vertellen. Hij hoopt dat de komende generaties de verschrikkingen van wat hij en zijn makkers hebben meegemaakt bespaard zal blijven.

De aparte, maar erg indrukwekkende herdenking werd besloten door Emma Brown die ‘We’ll meet again’ zong.

Paul Moerman was onder de indruk en heel blij dat hij toch de herdenking heeft kunnen meemaken.

Hij hoopt echter wel om volgend jaar, bij leven en welzijn, de herdenking weer op Ypenburg te kunnen bijwonen.

In het filmpje/fotoslideshow nog een paar beelden van deze aparte herdenking.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 11 mei 2020 - 12:09

Hier wordt ik even stil van, dat moet ik even op me laten inwerken. Geweldig gewoon.

Reply
די מריו 11 mei 2020 - 14:55

Hoe bijzonder is dit… ik ben net als Sjoerd stil en onder de indruk.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 11 mei 2020 - 22:25

Een mooi eerbetoon aan Grenadier Paul Moerman.
Je hebt er een mooi verslag van gemaakt, rond Ypenburg was het zeker heftig. Hans

Reply
Nicky0607 13 mei 2020 - 22:00

Prachtig!

Reply

Plaats een reactie