Ik denk dat de Dodenherdenking 2020 de geschiedenisboekjes in gaat als waarschijnlijk een van de meest indrukwekkendste ooit. Op de Dam was dit jaar de enige officiële Dodenherdenking. Tal van steden hielden wel zelf eerder op de dag of vroeger in de avond korte plechtigheden bij de diverse gedenkmonumenten. In Leiden werd dat gedaan bij Het Haagsche Schouw, de Naald in de Kooi en het bevrijdingsmonument bij Molen de Valk.
De toespraken en meeste muzikale momenten waren vorige week al opgenomen in de Pieterskerk en werden tv uitgezonden. Wie op deze link klikt, kan de tv uitzendingen van alle drie de herdenkingen terugkijken. Bij de gedenkmonumenten waren alleen korte plechtigheden. De eerste was bij het Haagsche Schouw waar de bijna 100 jarige veteraan Willem Witvliet ook dit jaar weer aanwezig was om de namen van de de gevallenen voor te lezen.
Normaal gesproken drinken we eerst een kopje koffie, nu bereidde hij zich in alle rust voor op een bankje tegenover het monument.
Er werd even getest of beeld en geluid goed waren zoals van bijvoorbeeld piper Hans Dubbelaar.
Ook de Engelse mezzo sopraan Emma Brown was aanwezig om het Wilhelmus te zingen, vanwege de anderhalve meter maatschappij een begroeting op afstand.
Bij het oplezen van de namen van de gevallenen werd Willem Witvliet ook dit jaar weer bijgestaan door de 7 jarige Tim van Aelst.
Het is niet zomaar dat ze er samen staan. Willem Witvliet was een van de soldaten die destijds samen met majoor Mulder de brug heeft veroverd op de Duitsers. Tim is een achter, achter kleinkind van majoor Mulder. Er zitten 93 jaar en vier generaties tussen maar toch hebben deze twee hierdoor samen een historische band. Afgelopen maand kwam het boek ‘Bang voor mooi weer’uit van Ruurd Kok waarin onder andere over de strijd rond het Haagsche Schouw wordt geschreven.
Houd jij de lijst met de namen veen bij je Tim vroeg Willem Witvliet.
Bij het terugkijken van de tv opnames moest ik eigenlijk enorm lachen. Bij het testen van de camera-instellingen zei Ton Kohlbeck, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden, ga jij straks maar in het midden van die zes licht gekleurde tegels staan. Op de tv opnames zie je dat hij als een speer naar die tegels loopt en in eerste instantie geen centimeter meer verplaatst 🙂
Ondertussen waren ook de burgemeesters van Leiden, Oegstgeest, Voorschoten (loco) en Katwijk gearriveerd.
De plechtigheid begon met een welkomstwoord (voor de tv kijkers) door Ton Kohlbeck.
Hierna werden de namen van de gevallenen voorgelezen.
Na het spelen van de taptoe was er twee minuten stilte.Hierna zong Emma Brown twee coupletten van het Wilhelmus.
Tot slot legden de vier burgemeesters kransen bij het monument.
Na ongeveer twintig minuten was de plechtigheid op deze plek voorbij.
Willem Witvliet en Tim spraken af er allebei volgend jaar weer bij te zijn.
Voor de cameraploeg van Sleutelstad was het snel inpakken en verder naar de plechtigheid bij de Naald in het Kooipark.
De plechtigheid bij de Naald sloeg ik over, maar was wel om zes uur bij het oorlogsmonument bij Molen de Valk.
Wie zich afvraagt waarom ik het elke keer over plechtigheid heb in plaats van Dodenherdenking. Er was een landelijke richtlijn dat er vanwege de coronacrisis slechts een landelijke Dodenherdenking op de Dam zou zijn. Logisch dat vrijwel elke stad of dorp toch herdacht, maar dan met een korte besloten plechtigheid. Ook bij Molen de Valk heette Ton Kohlbeck de tv kijkers welkom.
Trompettist Ronald Horsman blies de Taptoe waarna er twee minuten stilte was.
Emma Brown zong aansluitend het Wilhelmus.
Stadsdichter Mariannne van Velzen droeg een speciaal herdenkingsgedicht voor.
Namens de gemeente Leiden werd door burgemeester Henri Lenferink een krans gelegd.
Ton Kohlbeck legde een krans namens alle inwoners van Leiden.
Het was allemaal mooi, indrukwekkend en zeker weten onvergetelijk, maar ik hoop wel volgend jaar op weer een normale Dodenherdenking.
In de fotoslidsehow nog een aantal foto’s van beide plechtigheden.
4 reacties
Indrukwekkend zo….
Love As Always
Di mario
Heel mooi, en ik denk voor Tim een hele ervaring die hij zijn hele leven meeneemt.
Heel mooi dat er een nazaat van één van de oorlogsslachtoffers bij betrokken kan zijn.
Heel erg mooi! Zeg maar tegen Tim dat-ie ‘t goed gedaan heeft.