Home Leiden Koeien van de Elza Hoeve gingen vandaag de wei weer in

Koeien van de Elza Hoeve gingen vandaag de wei weer in

door Emile van Aelst

Wij kunnen dan misschien klagen over de intelligente lockdown, de koeien van de Elza Hoeve  hebben ruim vijf maanden binnen gestaan, voordat ze vanmorgen naar buiten mochten. Ze waren dan ook waanzinnig blij dat ze vandaag weer de wei in gingen,

Normaal is het enorm druk als de koeien de wei in gaan. Via de app Koe-alert krijg je een berichtje als op een van de boerderijen in de regio de koeien naar buiten gaan. Vanwege de coronacrisis mag er dit jaar geen publiek komen kijken. Bij de Elza Hoeve komen er normaal gesproken zo’n 300 bezoekers kijken als de koeien voor het eerst de wei in gaan. Vanmorgen was er geen mens te zien toen ik aan kwam rijden.

Wilbert van der Post is de laatste melkveehouder in Leiden en ondanks dat de nieuwe Rijnland route bijna zijn land helemaal opslokte bleef hij overeind en enthousiast om iedereen, buiten de coronacrisis, welkom te heten op zijn boerderij en het boerenleven te laten zien.

Deze week belde hij en zei, als je zin en tijd hebt de koeien gaan zaterdag weer naar buiten. Dit jaar uiteraard geen feest voor het publiek maar jij mag komen als je wil. Nou daar was ik natuurlijk als de kippen bij.

Ben Verberg zit samen met Wilbert bij Vriendengroep NOU EN. Dit jaar helaas geen Lakenfeesten en Peurbakkentocht dus Ben had ook tijd om even te komen kijken.

Vandaag gingen de volwassen koeien de wei in, de kalveren moeten nog even wachten.

Wilbert dreef de koeien richting de deur.

Ik had een mooi plekje met goed zicht op de deur waar de koeien elk moment uit konden komen.

De eerste koeien kwamen de deur uit, keken even onwennig rond en huppelden of renden richting de wei.

Het leek soms wel Duindigt en ze vlogen bijna de bocht uit.

Het was geweldig om te zien hoe de koeien reageerden.

Op de boerderij kan je, buiten coronatijd, ook koeknuffelen. Dit zijn twee van die echte knuffelkoeien, die het heerlijk vinden om te knuffelen en aangehaald te worden.

Na tien minuten werden de koeien rustiger en leken te wennen aan het heerlijke buitenleven.

Niet te geloven, heb je ruim vijf maanden binnen gestaan ben je eindelijk buiten, loop je na tien minuten alweer terug richting stal.

Al snel was er het vertrouwde beeld van grazende koeien in het weiland, alsof ze niet weg geweest waren.

Het enige dat even wennen is, dat zijn de bouwwerkzaamheden van de nieuwe Rijnland route die de A4 en de A44 gaat verbinden.

In de fotoslideshow en filmpje nog wat sfeerbeelden.

 

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 3 mei 2020 - 8:33

Ik ben benieuw hoe wij reageren als we over een half jaar worden losgelaten…

Reply
Skyblog 3 mei 2020 - 9:45

Koeien is weer blij dat weer op de weiland gingen. Vreugde van sprongetje. Echt genieten. Leuke foto’s. Filmpje is zeker leuk. Fijne zondag. Groetjes J&F.

Reply
די מריו 3 mei 2020 - 10:46

Ze reageerd Y ook woensdag toen hij eindelijk weer mocht voetballen. 😉

Love As Always
Di mario

Reply
rietepietz 3 mei 2020 - 16:57

Leuk hoor, ik gun het ze na 5 maanden stal. Dat we dan voorlopig even alleen karnemelk kunnen kopen neem ik wel voor lief.

Reply
Kakel 3 mei 2020 - 20:37

Geweldig dat de boer jou een uitnodiging stuurde dat de koeien de wei in gingen. Hij weet zijn mensen ook wel te kiezen (-: Smakelijke foto’s. Ik krijg zin om zelf ook huppelend de wei in te gaan lopen…
Na al die maanden op stal hebben de koeien dit dik verdiend!
Lieve groet

Reply
Nicky0607 5 mei 2020 - 13:10

Ohhh, dat lijkt me zo leuk om te zien! Wat bof je weer dat je een privé voorstelling had. Ik zal die app eens zoeken. Voor volgend jaar

Reply

Plaats een reactie