Home 4 en 5 Mei Geen publiek bij Leidse dodenherdenking, wel te volgen op tv

Geen publiek bij Leidse dodenherdenking, wel te volgen op tv

door Emile van Aelst

Niet alleen in Leiden, maar in heel Nederland gaan vanwege de coronacrisis de officiële dodenherdenkingen dit jaar helaas niet door. Om 20.00 uur is er alleen de Nationale Dodenherdenking op tv. Om toch de gevallenen in Leiden te herdenken legt burgemeester Lenferink kransen bij zowel de Haagsche Schouw als bij het oorlogsmonument bij Molen de Valk. Gerda van der Berg, directeur Woningcorporatie De Sleutels legt een krans bij de Naald in het Kooipark. Alle drie de kransleggingen worden live uitgezonden op Sleutelstad TV en in de regio op Ziggo kanaal 46. De toespraken, de lezing en de muziek werden afgelopen week al opgenomen in de Pieterskerk.

De kransleggingen zijn heel sober en publiek is verboden. Op zich natuurlijk een bizarre gedachte bij 75 jaar bevrijding. Een van de afgelopen week opgenomen toespraken is van de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser. In zijn toespraak herdenkt hij de gevechten bij vliegveld Valkenburg en de Haagsche Schouw. Zijn toespraak wordt uitgezonden voorafgaand aan de kranslegging bij de Haagsche Schouw. Na zijn toespraak wordt er live overgeschakeld naar de kranslegging. ( Het volledige programma van alle drie de kransleggingen staat onderaan dit artikel.

Bij de opnames waren Rens Heruer en Ton Kohlbeck, bestuursleden van de Stichting Dodenherdenking, alle dagen aanwezig.

Voor Tess van Kooperen en Reanne van Kleef & Koop Videoproductions een omvangrijke klus met elke keer andere camera opstellingen in de Pieterskerk.

Behalve de toespraken en de lezing werd ook het muzikale gedeelte opgenomen met onder andere het lied ‘Erbarme Dich’ uit de Matthäus Passion en ‘Leiden stad van mijn hart’. Indrukwekkend mooi om zangeres Margo Kalse te horen zingen in een vrijwel totaal lege Pieterskerk.

Voor Rens Heruer, schrijver van het lied ‘Leiden stad van mijn hart’ was dit een totaal nieuwe ervaring om het lied in een lege Pieterskerk te horen en hij ging er dan ook op zijn gemak voor zitten om extra te genieten.

Het was dan ook inderdaad een kippenvel moment waarbij de geweldige akoestiek van de Pieterskerk nog beter tot zijn recht kwam. Ik had er geen probleem mee dat de opnames een paar keer opnieuw moesten.

Uiteindelijk waren organist, zangeres, jongens van het geluid en de dames achter de camera allemaal tevreden en stond het er op.

Na de opname moest alles weer klaar gemaakt worden voor het volgende programma onderdeel.

Nog even de staande camera controleren voor er opgenomen gaat worden.

Hierna volgde het volgende kippenvel moment het ‘Erbarme Dich’ uit de Matthäus Passion. Even dacht ik dat is wel een heel klein zangertje voor zo’n groots nummer.

Hij was met zijn vader meegekomen die de muzikale begeleiding deed.

Hierna volgde een van de mooiste uitvoeringen van ‘Erbarme Dich’ die ik ooit gezien en gehoord heb. Nadat dinsdag ook de toespraak van burgemeester Henri Lenferink opgenomen was, kon het grote knip- en plakwerk beginnen om maandag een perfect resultaat te laten zien.

Hieronder een aantal sfeerfoto’s en het persbericht met het programma van deze aangepaste tv herdenking.

Alternatieve Dodenherdenkingen in Leiden

De Stichting Dodenherdenking Leiden organiseert alternatieve herdenkingen om in deze coronaperiode toch gezamenlijk stil te staan bij de  slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en Vredesoperaties. De herdenkingen bij het Haagsche Schouw, De Naald (De Kooi) en de Pieterskerk en het Bevrijdingsmonument vinden nu zonder publiek plaats.

De herdenkingen worden op tv uitgezonden door de regionale omroep Sleutelstad en zijn te zien via kanaal 46 (Ziggo). Ook zijn ze online te volgen via Sleutelstad.nl/tv.

Dodenherdenking Militair Oorlogsmonument Haagsche Schouwweg

Herdenking van de 51 jonge militairen, die bij het Haagsche Schouw zijn gesneuveld bij de inval van de Duitsers op 10 mei 1940.

Spreker: de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser.

Zangeres Emma Brown zingt het Wilhelmus, Taptoe en muziek van Hans Dubbelaar op de doedelzak.

De burgemeesters van Leiden, Katwijk, Voorschoten en Oegstgeest leggen kransen.

Overlevende dhr. W. Witvliet leest de namen van de gevallenen voor.

NB: niet toegankelijk voor publiek

Aanvang televisie-uitzending Sleutelstad 15.00 uur.

Lezing Ruurd Kok

Namens de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) geeft Ruurd Kok een documentaire-lezing over herinneringsplaatsen/-objecten in de regio die met WO II te maken hebben. Over dit onderwerp verschijnt dezer dagen zijn boek.

Aanvang uitzending via Sleutelstad 16.00 uur.

De Naald (De Kooi)

Herdenking van de slachtoffers in de wijk De Kooi, georganiseerd door woningcorporatie De Sleutels bij De Naald. Met toespraak van De Sleutels-directeur Gerda v.d. Berg, taptoe en twee minuten stilte.

Niet toegankelijk voor publiek.

Aanvang televisie-uitzending 17.00 uur.

Dodenherdenking Pieterskerk

Algemene herdenking met toespraken van de Leidse burgemeester Henri Lenferink, voorzitter Stichting Dodenherdenking Leiden Ton Kohlbeck en muziek. Zangeres Margo Kalse zingt liederen met orgelspel van Erik van Bruggen. Daarna Taptoe en 2 minuten stilte en Wilhelmus gevolgd door kranslegging bij het Bevrijdingsmonument bij molen De Valk door burgemeester Lenferink, de vicevoorzitter van de gemeenteraad en het bestuur van de Stichting Dodenherdenking Leiden.

Niet toegankelijk voor publiek.

Aanvang televisie-uitzending 18.00 uur !!!!!

Het aanvangstijdstip is vervroegd in verband met de nationale herdenking in Amsterdam om 20.00 uur.

Bloemen van verenigingen, instellingen en burgerij zijn bij alle monumenten welkom, maar dienen op eigen gelegenheid gelegd te worden na  20.00 uur op 4 mei of op 5 mei. Daarbij dienen de afstandsregels in acht te worden genomen.

Zie voor meer informatie en contact de website: www.dodenherdenkingleiden.nl

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 2 mei 2020 - 7:34

Het zal wel vreemd zijn, voor het eerst in jaren dat ik thuis zal zijn met dodenherdenking.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 2 mei 2020 - 8:44

Met zo’n dagen geen publiek doet toch velen pijn.

Reply
Nicky0607 2 mei 2020 - 12:22

De timing van dat virus is wel heel erg slecht, vind ik. Maar het wordt vast heel indrukwekkend.

Reply
rietepietz 2 mei 2020 - 12:53

Het zal een bijzondere herdenking worden , dat is wel zeker.

Reply

Plaats een reactie