Home Corona OranjeThuisblijfdag feest op Sleutelstad radio en tv in plaats van Koningsdag

OranjeThuisblijfdag feest op Sleutelstad radio en tv in plaats van Koningsdag

door Emile van Aelst

Het was voor heel Nederland gisteren een andere Koningsdag dan normaal. Vorige week kwamen vanuit de Oranje Vereniging en de gemeente het plan en de vraag om op Sleutelstad een live radio en tv programma te organiseren voor de thuisblijvers. Op zich een behoorlijke klus zowel organisatorisch als technisch. Eind vorige maand is de nieuwe studio van Sleutelstad geopend en kregen we de beschikking over een tv kanaal. Er is een speciaal programma ontwikkeld, nou ja eigenlijk nog in ontwikkeling, om over ongeveer een half jaar live tv te gaan uitzenden. Door de coronacrisis is de ontwikkelingsfase vervallen en is er gewoon direct gestart met tv programma’s. Omdat er zowel vanuit de studio als buiten gewerkt werd bood ALV Productions aan om Sleutelstad technisch te ondersteunen en kwam zondag al opbouwen.

Bijna de hele zondagmiddag was Gijs van ALV bezig met alles opbouwen, aansluiten en inregelen.

Ook Sleutelstad DJ Annan was druk bezig met alle voorbereidingen.Omdat een paar act’s niet in de studio passen, werden deze ’s morgens buiten opgenomen en ’s middags uitgezonden.

Ik ga even in vogelvlucht door de dag heen, die begon met het Wilhelmus door burgemeester Henri Lenferink en Oranje Vereniging voorzitter Trudy Kwik.


Stadsdichter Marianne van Velzen had een geweldig gedicht geschreven voor deze speciale Koningsdag. (zie filmpje onderaan)

Buiten begonnen ondertussen de eerste opnames van de acts die niet in de studio pasten.  Voordat iemand gaat piepen, ja ik weet ook wel dat dit meer dan 3 mensen zijn, maar we hielden ze constant op afstand van elkaar en de opname duurde maar twintig minuten op de afgesloten binnenplaats.

In de studio was ondertussen Ed Citroen begonnen. Ik ken Ed sinds hij met zijn nummer ‘Straatkrantverkoper in Leiden’ de finale van het Leids festival van het Levenslied won. Dat is leuk natuurlijk, maar schrok er ook wel van toen ED zei dat was in 2000. Pfffffffff dat is 20 jaar geleden, wat vliegt de tijd.

Buiten in de straat stonden ondertussen de Kiloknallers te wachten tot ze naar binnen konden.

Danny Plezier had afgebeld wegens ziekte van zijn zoontje, beterschap bij deze, hij werd op het laatste moment nog vervangen door Mike van Nieuwenburg.

Het was echt een komen en gaan van artiesten. Buiten stonden de Kurker Vrouwen te zingen en ook hier gold weer dat we hen vroegen rekening met de afstand te houden.

Roselle treedt de afgelopen weken ook regelmatig op in de binnentuinen of voor de deur van verzorgingshuizen. Ze genoot van haar optreden bij Sleutelstad en was blij dat ze hier mocht optreden. Ik kan beter zeggen, wij waren blij dat ze wilde optreden en dat gold voor alle artiesten, want iedereen trad geheel belangeloos op.

Even op anderhalve meter uitrusten.

De rest van de dames zat lekker in het zonnetje. Je zou denken waarom gingen ze niet direct weg na hun optreden. De heren van de Kiloknallers die na hun gingen optreden zijn namelijk hun mannen. En Dolly Parton zong het destijds al, Stand by your man’ dus bleven de dames even wachten.

Brian James had afgelopen donderdag in Café de Plantage zullen optreden, ik hoef uiteraard niet uit te leggen waarom dit niet door ging. Elke artiest treedt het liefst op en ook Brian was dus blij dat hij hier nog even lekker op kon treden.

Roselle en Gösta kennen elkaar al jaren en ook Roselle is regelmatig te vinden in het Spaanse La-Carihuela, waar Gösta bijna de helft van het jaar woont en werkt.

Tja eigenlijk had Gösta vandaag in La Carihuela op het pleintje en in de buurt van Marbella op moeten treden. Het werd voor de deur van zijn huis waar hij anderhalf uur lang optrad  en de studio van Sleutelstad. Een troost ook in Leiden was het warm.

Buiten werd het ondertussen bijna een te groot feest bij het optreden van de Kiloknallers.

Je kan bij Ska muziek natuurlijk moeilijk stil blijven zitten en als het dan ook nog eens je eigen man is die staat te spelen wordt het nog moeilijker. Op een gegeven moment stonden de Kurkervrouwen op de achtergrond mee te zingen en te swingen en ook bij de ingang van de poort bleef publiek staan. Voor mij hadden ze nog uren mogen spelen, maar ik was dolblij dat de twintig minuten voorbij waren zonder vragen of optreden van handhaving of politie 🙂

Maar ook binnen was het een feestje met Gösta die na het nummer El Torriador afsloot met La lala Leiden.

Rob Baars is ook al ruim veertig jaar een begrip in Leiden op muziekgebied. Behalve dat hij optreedt met meerdere bands organiseert hij normaal gesproken ook de zondagse concerten bij Theehuis de Leidse Hout. Samen met accordeonist Eli ’t Hart speelde hij een paar mooie Nederlandstalige nummers.

De laatste buitenopname was van de band Shoot from the Hip, waarin mediapartner TV West verslaggever Robbert van Cleef speelt. Normaal zit hij binnen zijn video’s te monteren nu stond hij lekker buiten te spelen.

Het binnenprogramma werd afgesloten met een optreden van Wilbur Zitman, beter bekend als de Zingende Schilder uit Voorschoten.

De lange dag met vele optredens werd afgesloten met het zingen van het Leids Volkslied. Wethouder Yvonne van Delft was naar de studio gekomen om dit samen met Chris de Waard en Trudy Kwik te doen.

In het kantoor stonden de bestuursleden van de Oranje Vereniging en Reanne klaar om mee te zingen.

Daarna was het nationale proost moment.

Uiteraard werd er ook geproost in het kantoor.

Ondanks alle corona maatregelen was het toch een dag met een gouden randje en voelde bijna iedereen in Nederland zich in hart en ziel even Nederlander met elkaar.

Hieronder nog een filmpje met sfeerbeelden van de dag en een fotoslidehow.

Fotoslideshow OranjeBlijfthuisdag.

Op Sleutelstad TV zijn alle afzonderlijke optredens van de artiesten terug te kijken.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 29 april 2020 - 8:25

Zo te zien en te horen was het best een aardige feesttest…

Reply
די מריו 29 april 2020 - 10:49

Wij mensen hebben toch wel een mooi aanpassingsvermogen.

Love As Always
di Mario

Reply
rietepietz 29 april 2020 - 19:17

Natuurlijk weet Leiden er een feestje van te maken, verbaast me helemaal niéts. En jij maakt er dan weer een prima verslag van.

Reply
Nicky 1 mei 2020 - 9:24

Geweldig, toch? Ik vond het wel wat hebben, hoor. Deze Koningsdag. Beter dan dat zuipfestijn dat het normaal gesproken is.

Reply

Plaats een reactie