Home Corona Toch nog een beetje feest bij de digitale lintjesregen

Toch nog een beetje feest bij de digitale lintjesregen

door Emile van Aelst

De lintjesregen is elk jaar weer voor honderden Nederlanders een van de mooiste dagen van hun leven omdat het de Koning behaagd heeft ze een lintje te geven. Je kan er over denken wat je wil, maar het is een verdiende bekroning op je (meestal) vrijwilligers werk. Familieleden of vrienden zijn vaak al weken op de hoogte en houden stijf hun mond dicht. En dan………breekt de coronacrisis uit en dreigt de hele lintjesregen in het water te vallen. Twintig jaar geleden zou er vrijwel niets door gegaan zijn, nu konden gelukkig de burgemeesters via videoboodschappen de gedecoreerden feliciteren.  Spontaan waren er ook heel kleine, en met inachtneming van juiste afstand, kleine straatfeestjes georganiseerd.

In Leiden zijn er dit jaar elf lintjes uitgedeeld, een er van ging naar Christa de Boer. Zij werd Lid in de Orde van Oranje- Nassau. Christa de Boer was in 1970 de oprichter van de eerste peuterspeelzaal in Rijnsburg, ‘De Dreumes’. Daarna werd ze van 1979 tot 1984 onderwijzeres op Gunningschool te Leiden. In 1995 werd ze adjunct-directeur van PROO, locatie Lucas van Leyden en werd ze de spil waar de school om draaide. Een rol die ze later ook vervulde bij de Leo Kannerschool, speciaal voor kinderen met autisme. Naast haar werkzaamheden in het onderwijs, was ze ook een echte actievoerster en actief bij diverse actie comités ter verbetering van het onderwijs en tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Ze was vier jaar actievoerster bij de Leidse Onderwijsactiegroep. Ze was ook politiek actief en acht jaar lid van de gemeenteraad. Ze was ook voorzitter van het bestuur Onderwijs Voorrangsgebied ter verbetering van onderwijskansen van scholieren in arbeiderswijken.

Sinds haar pensionering in 2012 zet ze zich voor het G-team van korfbal club Sporting Trigon. Het G-team is voor mensen met een verstandelijke en deels ook lichamelijke beperking. Ze is trainer en begeleidster van het competitieteam en chauffeuse bij uitwedstrijden. De laatste vijf jaar zet ze zich in voor de buurtvereniging de Maredijkbuurt.

Haar medebewoners van de Orangerie hadden een klein verrassingsfeestje voor haar georganiseerd om Christa te feliciteren, maar ook de rest van de straat zong haar toe.

Er was voor iedereen speciaal Christa gebak.

Ze kreeg niet alleen een lintje, ook in huis heeft ze sinds gisteren een eretitel als eerste lid en commandeur van de Orangerie.

Voor wie ’s middags op bezoek wilde komen waren er strakke regels.

Het feestje duurde ongeveer een half uurtje, daarna keerde de rust weer terug in de normaal gesproken rustige straat.

Op de Rijn en Schiekade was het ook feest. Jan Mens werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Mens heeft zich toegelegd op de orthopedische geneeskunde op het hoogste niveau. Eind jaren tachtig nam hij het lot van een grote groep vrouwen met bekkenklachten, rugklachten en zware beperkingen, tot rolstoelgebondenheid aan toe, na bevallingen in handen. Hij promoveerde in 2000 op het onderwerp ‘Bekkenproblematiek na bevalling’. Dit baanbrekende promotieonderzoek betekende erkenning van een onderschat probleem en bleek van onschatbare waarde voor duizenden vrouwen in binnen- en buitenland dat grote navolging kreeg. Hij ontwikkelde een test die in hoge mate bijdroeg aan het verbeteren van de behandeling van bekkenklachten. De rol van Jan Mens bij de behandeling van bekkenklachten is de afgelopen drie decennia van exceptionele aard geweest. Voor de Patiëntenvereniging Bekkeninstabiliteit en meerdere patiëntenplatforms was en is hij nog altijd een onmisbare partij en hij is bovendien nog steeds actief als orthomanueel geneeskundige in zijn eigen praktijk.

De dames van Er Welt een Traan vonden dat een kleine aubade op zijn plaats was.Speciaal voor Jan hadden ze het lied ‘Onze Jan die heeft een lintje’ geschreven.

Ook hier werd het weer een spontaan, maar gepast feestje.

Burgemeester Henri Lenferink had ’s morgens via een videoboodschap alle gedecoreerden toegesproken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 26 april 2020 - 8:31

Emile Roemer heeft het hier bij ons ook niet slecht gedaan. Via video contact met de mensen en tegelijkertijd aan de deur muziek en een “pretpakket”.

Reply
rietepietz 26 april 2020 - 9:26

Misschien nog wél zo indrukwekkend in zo’n kleine kring in de eigen omgeving !

Reply
Hans 26 april 2020 - 14:04

Ze hebben het zo en zo verdiend.
Gelukkig is dit ook een manier om het te vieren. Hans

Reply
די מריו 26 april 2020 - 21:15

Ik ben dit jaar weer niet genomineerd… Maar om heel eerlijk te zijn, ik vind dat er andere meer recht hebben.

Love As Always
Di mario

Reply
Nicky0607 26 april 2020 - 22:02

Verdiende lintjes! En toch fijn dat er nog een beetje feest mogelijk was.

Reply

Plaats een reactie