Home Corona Waterlanders, een gedicht voor een vloot die niet vaart

Waterlanders, een gedicht voor een vloot die niet vaart

door Emile van Aelst

Vandaag zou eigenlijk het vaarseizoen van de Leidse Rederij geopend worden. Dat gaat elk jaar gepaard met een gezellig feestje voor de deur van het Havenkantoor. Het weer had er geweldig voor geweest, maar de deuren van het Havenkantoor bleven vanwege de corona maatregelen stevig op slot.

De boten liggen er stil en verlaten bij en zullen de komende weken zeker weten nog niet uitvaren.

Toch wilde De Leidse Rederij de opening niet helemaal zonder meer voorbij laten gaan. Er moest een berichtje naar de schippers, leveranciers en klanten worden gestuurd, alleen hoe pakken we dat aan.

Gelukkig heeft Leiden een heel goede en enthousiaste Stadsdichter. Toen Marianne van Velzen gevraagd werd een gedicht te schrijven met als onderwerp dat het vaarseizoen niet geopend ging worden, zei ze direct ja dat doe ik.

Ik had het toevallig gisteren over het Leids één en één is twee principe en snelle schakelen. Dit is daar ook weer zo’n voorbeeld van.  Ik belde donderdagmorgen om half 12 Marianne op of ze het wilde doen, bracht haar vervolgens in contact met Daaf van de Rederij en om een uur kreeg ik een appje van Daaf dat ze ruim een half uur gesproken hadden en ze aan de slag ging. Zaterdagmorgen om half twaalf droeg ze aan boord van de Sodeju haar gedicht ‘Waterlanders’ voor.

Je zou denken dat ze het uit haar hoofd deed, maar nee zelfs aan Marianne zitten grenzen. Het gedicht bedenken en schrijven dat lukte in deze zeer korte tijd, maar uit het hoofd leren dat gaat natuurlijk niet zo snel. Gelukkig was daar buiten beeld een hulpje voor.

Ho ho, nu mag je wel weer in beeld. Sommige mensen blijven hangen in hun rol he 🙂

Het was ondanks dat het vaarseizoen voorlopig nog niet start voor de Leidse Rederij, toch nog even gezellig. Maar het blijft jammer dat de boten en het terras er leeg bij liggen in het voorjaarszonnetje.

In het gedicht ‘Waterlanders’ heeft Marianne heel knap de namen van alle boten verwerkt.

Laten we hopen dat er deze zomer toch nog gevaren mag worden, zodat iedereen met de Leidse- of een van de andere rederijen van onze mooie stad kan genieten.

Waterlanders (1)

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Sjoerd 5 april 2020 - 23:11

Het is momenteel een lach en een traan voor iedereen. En het treft ook iedereen. Maar ik denk het meest de ouderen…

Reply
די מריו 6 april 2020 - 10:20

Jammer want de boten van deze rederij door het water te zien varen brengt het echte lentegevoel bij je naar boven. Het komt goed.

Love As Always
Di mario

Reply
Hans 6 april 2020 - 14:11

Nou zeker, waterlanders vloeien wel, nu zoveel is gesloten en niet meer kan wordt gedaan.
We hopen op betere tijden na dit gedicht. Hans

Reply
rietepietz 6 april 2020 - 17:56

Heel jammer natuurlijk maar de rederij werkt met vrijwilligers dus gelukkig lijden ze relatief weinig schade. En zoals het gedicht zegt, dat water ligt er over een paar maanden ook nog.

Reply
Nicky0607 6 april 2020 - 22:31

Ik vind de titel wel heel treffend. Ik hoop op een mooie zomer.

Reply
Kakel 8 april 2020 - 20:45

De titel zegt álles: waterlanders. Wat een sublieme vondst.Het is en blijft tobben. Laten we hopen dat de zomer heel lang duurt…
Lieve groet ♥

Reply

Plaats een reactie