Home Corona Wij zijn Leiden, samen redden we het wel

Wij zijn Leiden, samen redden we het wel

door Emile van Aelst

Er zijn momenten dat je het bijna wel eens vergeet, wij Leidenaren zijn en blijven een apart volkje. Onderaan deze blog staan twee filmpjes, waarvan de eerste oproept en duidelijk maakt dat we het als Leidenaren samen wel redden. De andere film laat de bizarre stilte in de stad van dit moment zien.

Natuurlijk we vieren elk jaar op 3 oktober vol trots dat we in 1574 stand hielden toen de Spanjaarden ons maanden lang belegerden. De Pilgrim Fathers vonden hier onderdak voordat ze 400 jaar geleden naar Amerika vertrokken. We hebben grote zonen als Rembrandt, Jan Lievens en Frans van Mieris. Grote wetenschappers zoals onder ander Boerhaave, Einstein, Thorbecke en Kamerlingh Onnes woonden en werkten hier. Leidenaren zijn vriendelijk, gastvrij, kunnen enorm klagen en zeuren, maar als het er op aan komt staan we met zijn allen voor iedereen en alles klaar. Dit is weer zo’n tijd dat je opeens beseft wat een mooi volkje we toch eindelijk zijn. Leidse artiesten zingen in tuinen van verzorgingscentra, hulpdiensten bedankten het personeel van het LUMC en in hen natuurlijk alle werkers in de zorg. Winkeliers en horeca ondernemingen doen hun uiterste best overeind te blijven en verzinnen creatieve ideeën om nog iets aan inkomsten binnen te krijgen.  Het is juist nu dat we onze Leidse Parels moeten steunen. Roald Laporte verwoordt in dit filmpje precies hoe wij zijn als Leidenaren. Samen redden we het wel.

Het is nu stil in de stad en al onze mooie straten, musea en gebouwen liggen er verlaten bij.

Samen moeten we zorgen dat we ook na de Corona crisis onze deuren weer wagenwijd open kunnen zetten om iedereen te laten genieten van onze mooie stad.

Gerard Slokker maakt al jaren videoproducties. Hij stapte zondagmorgen op zijn fiets en maakte een rondje Leiden. Nog nooit heb ik Leiden gezien zonder ook maar één mens op straat. Het is mooi, maar wel heel bizar een totaal uitgestorven stad.

Kijk naar elkaar om en steun elkaar, zo komen we er samen door heen.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 1 april 2020 - 22:31

Als men zich aan de afspraken houdt, redden we het zeker met elkaar. Hans

Reply
די מריו 1 april 2020 - 22:52

absurd he.. dit blijven we ons altijd herinneren.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 2 april 2020 - 9:16

Ik denk dat er ook veel studenten nu zijn afgereisd naar huis. Dat scheelt ook aardig wat drukte. En uiteraard geen vakantiegangers of dagjesmensen. We komen er wel uit. Het zal wel moeten…

Reply
rietepietz 2 april 2020 - 20:02

Wél prachtige filmpjes, vooral de laatste laat goed zien hoe prachtig Leiden is. Het zal tijd nodig hebben eer alles weer een beetje normaal kan worden.

Reply
Nicky 3 april 2020 - 15:05

Bijzondere filmpjes. Ik probeerde al een paar weken familie in (notabene) Brabant te overtuigen van de noodzaak om je aan de regels te houden en niet hutje op mutje bij elkaar (en vooral bij mijn moeder!!) te gaan zitten. Er werd veel met de ogen gerold en gezucht. Onzin. Overdreven. Onmogelijk te voorkomen, werd er gezegd. Pas de laatste week lijkt het eindelijk door te dringen.

Het kan alleen sámen, he? Als iedereen mee doet. Ik doe mee in elk geval want ik vind het zo onheilspellend allemaal. Ik wil dit zo snel mogelijk achter de rug hebben.

Reply
Kakel 3 april 2020 - 20:20

Wat een pakkende tekst bij dat eerste filmpje.
De foto boven het tweede filmpje is prachtig! Ik besef dat ik iets mis terwijl Leiden zo dichtbij is…Het filmpje van Gerrit Slokker geeft een heel goede indruk van de mooie stad.
Ik heb werkelijk geen mens gezien. Zo bizar! Bij ons in de polder is het drukker.
Voorlopig zijn we er nog niet van af. Zucht. Volhouden is het enige wat we kunnen doen, en dat doen we!
Blijf gezond ♥

Reply

Plaats een reactie