Home Centrum Een zaterdag in de Leidse binnenstad zonder markt en met veel gesloten winkels

Een zaterdag in de Leidse binnenstad zonder markt en met veel gesloten winkels

door Emile van Aelst

Een zaterdag zonder markt komt bijna nooit voor, maar een zonnige zaterdag in de lente zonder terrassen is nog nooit voorgekomen.  Het is goed dat niet iedereen de stad in ging, maar ik vond het toch nog redelijk druk. Denk nu niet dat ik op mijn gemak even de stad doorgelopen ben om deze foto’s te maken. Thuis bedacht wat ik wilde en toen op de scooter het rondje gemaakt en binnen een half uur weer thuis. Ik heb natuurlijk drie petten op (deze site, Sleutelstad en column LD)  en wil als fotograaf toch nog proberen een beetje verslag te doen voor zover het nog gaat.

Er liepen toch nog veel mensen in de Haarlemmerstraat, terwijl veel winkels hun deuren gesloten hebben.

De winkels die nog wel open zijn hebben het natuurlijk wel extra moeilijk.

Een straatmuzikant stond in een bijna helemaal lege Donkersteeg.

Op deze manier houd je gelukkig wel genoeg afstand.

Sinds de opening van de Catharinabrug is het nog nooit zo rustig geweest op de brug.

De Breestraat was zo goed als leeg, alleen een paar fietsers en zo nu dan kwam er een bus door heen.

Ik kan mij indenken dat het voor de marktkooplui niet leuk was, maar het is gewoon beter dat de markt sloot.

Vorige week was het echt belachelijk druk en trok niemand zich iets aan van afstand houden.

Op bijna dezelfde plek zag het er zaterdag zo uit en was al een stuk beter, toch nog wel behoorlijk druk. Het is een beetje dubbel. We mogen (nu nog) de deur uit en veel mensen doen dat ook, maar laten we dan voldoende afstand houden, als we dat niet doen dan kan de overheid niet anders dan beslissen voor een totale lock-down.

Het is gewoon nodig en beter zo. Er is natuurlijk veel leed, allereerst bij de familie van de slachtoffers uiteraard, maar ook bij het bedrijfsleven. En dan heb je ook nog het klein leed. Stel je hebt je leven lang gewerkt, was van plan eind maart op een enigszins feestelijke manier te sluiten en dan gebeurt dit.

Een paar meter verder zit iemand heerlijk te genieten van de zon, het hoort allemaal bij het leven.

De aanleiding is triest, maar het is ook wel mooi om de stad eens in rust te zien.

Misschien hebben we die rust ook wel eens nodig hoorde ik vandaag iemand zeggen. Hoe je het ook bekijkt, we zien wel dat niet alles zo normaal is als we dachten. De wereld blijkt gewoon heel kwetsbaar te zijn en dat waren we even vergeten.Ik snap dat mensen best even de deur uit willen, maar houd je aan de regels en adviezen en ga niet allemaal naar dat favoriete bos of strand, zoek rustige plekken en HOU VOORAL AFSTAND VAN ELKAAR.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Skyblog 23 maart 2020 - 6:46

Ik weet alles van in Leiden. Zaterdag is juist leuk om stad toe te gaan. Het is altijd wel gezellig. Dan is het markt. Door de toestanden van corona is veel winkels dit. Het is daar goed merkbaar. Afgelopen zaterdag in Haarlem was markt.De mensen luisteren helemaal niet.Echt niet. Zie bij ons logje. Hoe en wat…… Wij gaan helemaal niet deur eruit. Je hebt wel mooie foto’s kunnen maken. Wees moed met deze toestanden. Blijf gezond.

Reply
די מריו 23 maart 2020 - 10:22

Ik las dat bij ons de markt wel doorging, iets met linten en dergelijke. Ik vond het wel vreemd, daar kunnen toch nooit mensen genoeg afstand houden. Bij ons in de winkel was het druk, maar gelukkig hielden de meeste mensen aan onze regels.

Love As Always
di mario

Reply
Hans 23 maart 2020 - 17:17

De stad is stiller en in het weekend loopt men hutje bij mutje in de natuur en op het strand. Hans

Reply
rietepietz 23 maart 2020 - 18:13

Er was Zaterdag hier nog wel markt, maar dit is waarschijnlijk een minder drukke markt dan in Leiden. Ik kom ook nog wel buiten maar houd natuurlijk wel rekening met de voorschriften.

Reply
Sjoerd 23 maart 2020 - 20:33

Ik kom alleen naar buiten als het nodig is om wat te eten te krijgen. En af en toe een ommetje in de buurt, in mijn eentje weliswaar,

Reply
Nicky 24 maart 2020 - 22:43

Ik vind het een rotgezicht. Ik doe twee keer per week boodschappen. En ‘s avonds ga ik wandelen voor de frisse neus. Dan is het lekker stil op straat.

Reply

Plaats een reactie