Home Corona Minister Schouten en staatssecretaris van Ark op bezoek bij Leidse Voedselbank

Minister Schouten en staatssecretaris van Ark op bezoek bij Leidse Voedselbank

door Emile van Aelst

De Voedselbanken hebben tijdens deze Coronacrisis minder aanvoer van producten vanuit de supermarkten. Gelukkig krijgt de Leidse Voedselbank veel aangeboden van onder andere restaurants en scholen.  Vanmorgen kwamen minister Carola Schouten en staatssecretaris Tamara van Ark zich persoonlijk op de hoogte stellen van de situatie bij de Leidse Voedselbank.

 

Ze werden door vrijwilligers rondgeleid en kregen uitleg over de werkwijze en de voorraden.

Normaal werkt de Leidse Voedselbank volgens het supermarkt systeem en kunnen de klanten zelf hun levensmiddelen pakken. Nu worden er door de vrijwilligers pakketten gemaakt en vanaf een balie bij de achteringang uitgedeeld.

Vierhonderd gezinnen, dat zijn circa duizend personen, maken gebruik van de Leidse Voedselbank. Voor de vrijwilligers een behoorlijke klus om zoveel boodschappen tassen te vullen.

Er wordt dan ook hard gewerkt om alles te vergaren.

Minister Schouten kwam net bij een chrysantenkweker vandaan die zijn voorraden niet meer kwijt kan. Hij had de achterbak van haar dienstauto vol laten laden met chrysanten.

Ze wilde de chrysanten graag aan alle medewerkers van de Voedselbank geven.

Al snel stond het pleintje vol met bloemenkarren.

De eerste bossen reikte ze zelf met de staatssecretaris uit.

Na het aanbieden applaudisseerden ze voor de inzet van de vrijwilligers van de Voedselbank.Ook binnen waren vrijwilligers bezig met bloemen. Een kweker had vijfhonderd bossen tulpen gegeven. Natuurlijk je kan bloemen niet eten, maar een bosje tulpen maakt het leven wel vrolijker in deze moeilijke tijden.

De media wilde natuurlijk van alles weten en op de foto’s lijkt het een heel mediacircus, maar de bewindslieden namen ook de ruim de tijd om met vrijwilligers te spreken.

Er zijn voedselbanken in Nederland die geconfronteerd worden met tekorten. In Leiden is dat gelukkig nog niet het geval vertelde Paula van Kesteren.  We krijgen van alle kanten veel aangeboden en hopen het te redden. Ze had de afgelopen week huilende klanten gehad die banger waren voor een tekort aan voedsel dan voor Corona.

De minister gaf aan dat er geen Voedselbanken mogen omvallen en de regering er alles aan zal doen om voedseltekorten te voorkomen.

Het bezoek zou een half uur duren, maar de bewindslieden namen alle tijd om iedereen te spreken, zich te laten voorlichten en vragen te beantwoorden. Zodoende waren ze na drie kwartier ondanks de drukke agenda nog steeds niet weg.

Wie zijn of haar steentje bij wil dragen kan uiteraard altijd terecht om voedsel af te leveren.

In de fotoslideshow/filmpje nog een aantal sfeerbeelden van het bezoek, dat zeker door de vrijwilligers van de Voedselbank werd gewaardeerd en als steuntje in de rug werd gezien.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 20 maart 2020 - 7:50

Dat eten is belangrijk, maar die bloemen zijn ook mooi. Het brengt net dat kleine beetje geluk extra binnen in huis.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 20 maart 2020 - 8:51

Zo’n bloemetje hebben die vrijwilligers zeker verdient. Op sommige plaatsen is de voedselbank gesloten.

Reply
rietepietz 20 maart 2020 - 15:03

Wat me opvalt is dat iedereen recht tegenover elkaar wel afstand houdt , maar naast elkaar gewoon dicht bij elkaar staat, schouder aan schouder staan is mooi natuurlijk maar toch….

Reply
Nicky 22 maart 2020 - 12:06

Mooi om ook bloemen uit te delen. Aan medewerkers én klanten. Dat fleurt de boel een beetje op. Ik kan me best indenken hoe beangstigend het moet zijn om nu afhankelijk te zijn van de voedselbank.

Reply

Plaats een reactie