Home Leiden Talkshow “Kwart over Twee” met Sjaak de Gouw,directeur publieke gezondheid GGD en Daisy Ooms arts bij de KLM over Corona virus

Talkshow “Kwart over Twee” met Sjaak de Gouw,directeur publieke gezondheid GGD en Daisy Ooms arts bij de KLM over Corona virus

door Emile van Aelst

De maandelijkse talkshow “Kwart over Twee” in de Old School Leiden probeert altijd zo actueel mogelijk te zijn. Voor organisatoren en interviewers Senna Maatoug en Lisa de Bruijn van Het Collectief elke maand een mooie uitdaging.

Deze maand waren ze enorm actueel met heel goede gasten. Sjaak de Gouw is landelijk directeur publieke gezondheid bij de GGD en Daisy Ooms arts bij de KLM. Ze kwamen praten en vragen beantwoorden over het Corona virus.

Ik pak een paar willekeurige opmerkingen en antwoorden eruit. Mede door de social media zijn er verschillende spookverhalen over Corona de wereld ingestuurd. Hoe zit het met de complot theorieën vroeg interviewer Senna Maatoug zich af. Dat is de grootste waanzin en komen bij alle grote gebeurtenissen of rampen als eerste weer bovendrijven.

Voor Sjaak de Gouw zijn het drukke dagen, tijdens het gesprek werd hij diverse keren gebeld. Om 15.30 zou er een persconferentie op tv zijn en of hij naar aanleiding van die persconferentie zondagavond in Nieuwsuur daar commentaar op wilde geven.

Als er eentje belt, dan bellen ze allemaal. Direct na Nieuwsuur belde de NOS met dezelfde vraag.

Natuurlijk wilde de zaal weten wat er zo belangrijk was dat er een speciale persconferentie op zondagmiddag kwam. Uiteraard kon hij niet alles vertellen, maar volgens hem zijn er zeven nieuwe mensen getest, waarvan vijf uit deze regio, maar geen gevallen in Leiden. Ook wist hij te vertellen dat er hoogst waarschijnlijk een ziekenhuis gesloten zou worden. Later die middag bleek dat om Gorinchem te gaan.

Terwijl Sjaak de Gouw op de gang stond te bellen, vertelde Daisy Ooms dat de borden met waarschuwingen op Schiphol geregeld zijn door het RIVM en de GGD. De KLM vliegtuigen hebben wel allemaal een zogenaamde Corona Kit aan boord voor het geval er bijvoorbeeld tijdens een lange intercontinentale vlucht iemand de ziekteverschijnselen krijgt. In de kit zitten onder andere beschermmiddelen voor de patiënt en het cabinepersoneel. Ook is er de afspraak dat bij een vermoedelijke zieke aan boord direct contact wordt opgenomen met de GGD in Nederland om te kijken wat er verder aan boord gedaan kan of moet worden.

We moeten goede voorzorgsmaatregelen nemen, maar reden voor paniek is er vooralsnog niet. Virussen als Ebola en Sars waren vele malen gevaarlijker dan Corona, maar omdat dit dichterbij is komt het gevaarlijker over en is meer in de aandacht bij de bevolking.

Het publiek luisterde aandachtig en kreeg heldere antwoorden op hun vragen. De Gouw stelde duidelijk dat de GGD feiten geeft en geen meningen of veronderstellingen.

Na drie kwartier moest Sjaak de Gouw er snel vandaar om de persconferentie nog op tv te kunnen zien. Het publiek praatte nog even gezellig door in de bar van Old School.

5 April is de volgende “Kwart over Twee” talkshow in de Old School, aanvang 14.15 uur.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 2 maart 2020 - 11:37

Het is toch wat, overal zijn verschijnselen te vinden. Kun je zie hoe wel over de hele wereld zitten.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 2 maart 2020 - 13:56

Ik heb er eigenlijk geen mening over. We kunnen onszelf niet opsluiten tot alles voorbij is. Dus gewoon verstandig blijven lijkt me het beste.

Reply
Hans 2 maart 2020 - 16:12

Net in de buurtsuup hoestte iemand er hard en men schrok er van.
Ik niet ik hoest ook vaak. Hans

Reply
rietepietz 2 maart 2020 - 19:28

Zucht… ik heb het maar niet verder uit gelezen, word alleen al ziek van die honderden keren dezelfde vragen en antwoorden. . Ik haal ook nooit een griepinjectie hoewel ik zeker wel risogroep ben, waarschijnlijk houd ik van gevaarlijk leven. Of gebruik ik gewoon altijd m’n gezonde verstand en niet alleen nu, jij mag kiezen.

Reply
Nicky0607 3 maart 2020 - 22:31

Wat een mooi gebouw, die old school! En dat Corona… ach, we zien het wel. Ik was mijn handen als ik uit de trein of de supermarkt kom. Maar dat deed ik toch al. Ik heb alleen mijn moeder geen kus gegeven afgelopen weekend. Maar daar komt zoveel volk over de vloer dat dat eigenlijk ook zinloos is.

Reply

Plaats een reactie