Home Cultuur Klokken carillon Leidse Stadhuis uit de toren gehaald voor opknapbeurt

Klokken carillon Leidse Stadhuis uit de toren gehaald voor opknapbeurt

door Emile van Aelst

Vanmorgen werden de klokken van het Leidse Stadhuis carillon naar beneden gehaald om te worden opgeknapt. Het opknappen is onderdeel van de hele verbouwing van het Stadhuis. Een paar weken geleden liepen we door het lege Stadhuis en eigenlijk hadden de klokken toen ook al snel weg gehaald zullen worden. Door het slechte weer van de afgelopen weken werd het uitgesteld en vanmorgen was het dan eindelijk zo ver dat het weer het toeliet om met een bakje de lucht in te gaan.

Op het Stadhuisplein was een enorme kraan neergezet om de bak naar boven te takelen.

Best een klus voor de machinist om met deze wind de bak bij de toren te krijgen zonder te stoten en alles via een beeldschermpje te moeten doen.

Door de wind was het moeilijk manoeuvreren.

Na een paar mislukte pogingen bracht een lijn uitkomst om dichterbij te komen zonder schade te maken.

Het was leuk om te zien, maar eerlijk gezegd minder spectaculair dan we gedacht  hadden. Het ging alleen om de kleine klokken, de grote klokken blijven in de toren en worden per plekke opgeknapt. Eigenlijk ook heel logisch want de grootste weegt 6.000 kilo. Je moet trouwens geen hoogtevrees hebben in zo’n bakje.

Ik ga ook regelmatig, ondanks mijn hoogtevrees, met bakjes de lucht in, maar sta dan aan de grond genageld van angst. Beter gezegd aan het bakje genageld. Deze mensen moeten gewoon werken in en vanuit het bakje.

Voormalig chef kabinet van de gemeente Leiden, Hein van Woerden en lid van het Leids Carillon Genootschap vertelde dat het hoog nodig was dat het carillon opgeknapt wordt. De klokkenstoel is zo door roest aangetast dat er zelfs voor de grootste klok een luidverbod gold omdat men bang was dat hij los zou laten.

Huidig chef kabinet Michael Juffermans voegde er nog aan toe dat er de laatste jaren ook al geen vlag meer aan de Stadhuistoren hing omdat het te onhandig en gevaarlijk was voor de bodes om de vlag uit te hangen. Het is niet, zoals eerder gesuggereerd, de bedoeling dat na de renovatie de klokkentoren voor het publiek toegankelijk wordt. Het blijft een toren met een heel smalle trap en om daar nu groepen toeristen overheen te laten gaan is niet slim.

De mensen van Royal Eijsbouts uit Asten, daar gaan de klokken naar toe, waren druk bezig alles in het bakje te laden. Er zijn fotografen waar ik niet jaloers op ben, zoals JP.  Ik zou niet graag daar op dat smalle overloopje staan.

Alles zat er er in en het bakje kwam terug naar beneden.

Op het eerste gezicht leek het op een bak oud roest wat naar beneden was gekomen.

De bak lag vol klokken, stangen en ander materiaal. Stuk voor stuk werden alle materialen en klokken overgeladen in een wagen van Royal Eijsbouts.

De klokken komen over over ongeveer een jaar terug naar Leiden en dan kan het carillon er weer jaren tegenaan.

Ik heb vandaag geen klok horen luiden, dus ook geen idee waar de klepel zou moeten hangen 🙂

In het filmpje kan je zien dat het niet echt windstil was.

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 21 februari 2020 - 7:01

No way, dat had ik echt niet gedaan. Dan vielen ze maar naar beneden.. Dan had ik ook mijn doel bereikt..dat ze naar beneden kwamen.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 21 februari 2020 - 10:19

Dat werk kun je het beste aan vakmensen overlaten…

Reply
Nicky 21 februari 2020 - 12:34

Zou mijn baantje ook niet zijn. Ik blijf liever met beide beentjes aan de grond.

Reply
rietepietz 21 februari 2020 - 16:23

Bbrrr, zeker met die wind geen aanlokkelijk baantje, maar dit zijn natuurlijk wél vakmensen die wel iets gewend zijn.

Reply

Plaats een reactie