Home Leiden Filmer Pim Perquin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

Filmer Pim Perquin benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau

door Emile van Aelst

De algemene ledenvergadering van de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) werd voor 2e penningmeester Pim Perquin een grote verrassingsavond.

Het was opvallend druk bij de algemene ledenvergadering van de LVSL.

Iedereen dacht dat het grote hoogtepunt het Ere Lidmaatschap van Pim Perquin zou worden en was daarom naar de vergadering gekomen.

Nadat het Erelidmaatschap was uitgereikt kwam er nog een groepje gasten binnen en schoof aan achterin de zaal. Al snel bleek dat onder hen ook burgemeester Henri Lenferink was. Voorzitter André van der Tuyn vroeg zich af of de burgemeester uit belangstelling kwam of in functie was.

De burgemeester wilde inderdaad graag wel even naar voren komen.

Hij hield een toespraak waarin tal van functies en activiteiten van Pim Perquin langs kwamen.

Pim Perquin zorgde ervoor dat een omvangrijk oeuvre aan belangrijk Leids historisch beeldmateriaal werd gefilmd en dat dit bovendien onuitwisbaar voor het nageslacht is opgeslagen. Ook heeft hij in het verleden veel gedaan voor het toenmalige Eredivisie Basketbal in Leiden.

Pim Perquin vierde in 2019 zijn 25-jarig jubileum bij de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL). Deze club stond eigenlijk op het randje van opheffing, tot Pim Perquin toetrad en de club in verschillende bestuursfuncties vanaf 1999 onvermoeibaar liet groeien, totdat er bijna een ledenstop nodig was. In 2002, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de LVSL, werd naar zijn idee een jaar lang de belangrijkste gebeurtenissen van de stad Leiden door leden van de LVSL vastgelegd. Zo verkreeg men 300 uur ruwe beelden op zowel cultureel, sociaal-maatschappelijk als politiek gebied, samen goed voor 58 themafilms en een collage van beelden die als naam ‘De Leidse Spiegel 2002’ kregen. Perquins idee draagt bij aan het vastleggen van een tijdsbeeld van de Leidse samenleving, een waardevolle toevoeging aan ons lokale geheugen. In 2009 werd dit unieke filmmateriaal aan Erfgoed Leiden e.o. overgedragen.

Verder heeft hij van 1999 – 2017 als archivaris van het LVSL gezorgd dat de enorme hoeveelheid films en video’s – waarvan hij er ettelijke zelf heeft geschoten – voor het nageslacht werden gedigitaliseerd en gearchiveerd. Perquin regelt ook dat er cursussen en trainingen door professionals aan de leden worden gegeven, zodat de kwaliteit van de beeldregistratie hoog blijft.

Voor vele bejaarde Leidenaars is Pim Perquin van groot belang, omdat hij, ondanks zijn hoge leeftijd, als vrijwilliger filmvoorstellingen houdt bij organisaties als de Zonnebloem bij de diverse afdelingen in Leiden en in veel Leidse verzorgingshuizen. Beelden uit vervlogen tijden betekenen voor vele ouderen een geweldig weerzien met het vroegere Leiden en zijn dankbaar onderwerp van gesprek. In zijn speech zei de burgemeester onder andere dat gezien zijn grote waarde voor de Leidse Basketbalsport en zijn belangeloze, enorme inzet voor het vastleggen en vertonen van ons culturele erfgoed, Leiden Pim Perquin zeer dankbaar mag zijn.

Na de toespraak kreeg Pim Perquin de versierselen opgespeld die horen bij de titel Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Pim Perquin was duidelijk aangedaan door deze onverwachte onderscheiding.

Hij bedankte de burgemeester en de aanwezigen en vertelde enorm trots te zijn.

De vergadering werd geschorst, zodat Pim Perquin alle felicitaties in ontvangst kon nemen.

Tijdens de gezellige borrel bleek al snel dat iedereen de onderscheiding heel verdiend vond en blij was voor Pim Perquin dat hij deze waardering voor al zijn werk heeft gekregen.

Van alle kanten werd hij gefeliciteerd.

En niet geheel toevallig liepen er meerdere filmers rond 🙂

Nu toch vrijwel de hele familie bij elkaar was moest er natuurlijk nog een groepsfoto gemaakt worden.

Ik neem aan dat iedereen begrijpt dat de vergadering die avond niet meer heropend is 🙂

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 19 februari 2020 - 9:02

Ere wie ere toekomt… Zo iemand verdient het gewoon.

Reply
די מריו 19 februari 2020 - 10:11

eindelijk eens een vergadering die wel leuk is. 😉 Gefeliciteerd, hij heeft het verdiend.

Love As always
Di Mario

Reply
rietepietz 19 februari 2020 - 19:28

Vergaderingen kunnen heel erg saai zijn maar deze dus zeker niet! Een verdiende hulde voor deze man!

Reply
Nicky0607 19 februari 2020 - 21:55

Ahhh. Wat leuk!

Reply

Plaats een reactie