Home Leiden Pannenbier en gedichten bij bereiken hoogste punt van de Pilgrim Residence

Pannenbier en gedichten bij bereiken hoogste punt van de Pilgrim Residence

door Emile van Aelst

Passanten en vaste klanten van Café ’t Praethuys hebben de afgelopen maanden gezien hoe snel de bouw van Pilgrim Residence gaat op de plek waar tot voor kort het koelhuis was. Voor wie het niet meer weet, het koelhuis was dat soort gat tussen de twee panden met die groene deuren.

Eigenlijk een zinloos gat en zonde van de mooie locatie vonden Kitty Turk, voormalig eigenaresse van ’t Praethuys en haar zakenpartner Dennis van Rij. Je zou daar natuurlijk ook een paar mooie appartementen kunnen bouwen. Het pand is nog lang niet klaar, zo komen er bijvoorbeeld ook nog mooie echt oude stenen met een schaduwvoeg. ( zoek die schaduwvoeg maar even zelf op Google op )

Het natuurlijk een ideale en historische plek om te wonen met een kroeg voor de deur en diverse restaurants in een straal van honderd meter.

En natuurlijk tegenover de restanten van de Onze Lieve Vrouwekerk. Hier hielden de Pilgrimfathers in 1620 hun laatste dienst voor ze vanuit Leiden naar Amerika vertrokken.

Onlangs werd  het hoogste punt bereikt en dat is natuurlijk het moment om pannenbier te drinken en je vrienden en familie uit te nodigen om een kijkje te komen nemen.

Even eerst een korte uitleg. Er komen drie all inclusive appartementen in het pand. All inclusive is een soort kruising tussen een hotel en een gehuurd appartement. Je huurt het appartement, maar hoeft verder nergens naar om te kijken. Het is volledig gemeubileerd en ook, servies, bestek, bed en badlinnen zijn aanwezig.

Terwijl je op werk bent wordt je appartement schoongemaakt en ook je beddengoed etc verschoond. Dit is natuurlijk geweldig voor bijvoorbeeld buitenlandse bedrijven die tijdelijk medewerkers over laten komen. In het bovenste appartement komt nog een soort zwevende slaapkamer.

Het uitzicht is natuurlijk waanzinnig, hartje centrum. Ik weet nog dat er tientallen jaren geleden vage plannen waren dat hier een groot appartementencomplex, net zoals aan de overkant zou komen. Als vaste klant van ’t Praethuys had ik daar destijds helemaal mijn zinnen op gezet, maar ja het is er nooit van gekomen. Maar ik kon nu even kijken hoe het er dan uitgezien zou hebben 🙂

Lekker loeren of er bekenden op het terras zitten, of in de straat lopen. Wie al langer in ’t Praethuys komt zal misschien even raar opkijken van deze foto.

Op de eerste etage komt een iets kleiner appartement maar ook met zo’n mooi uitzicht.

Behalve dat we ons ogen uitkeken in het pand, was het natuurlijk ook een gezellige borrel.

Een borrel met een hoog, hee hoe gaat het gehalte.

Voor wie de oude situatie niet helemaal voor de geest kon halen, of niet meegemaakt heeft, hingen er aan de muur een aantal foto’s om het geheugen op te frissen.Dichterrette Pink Meltzer had speciaal voor deze gelegenheid een gedicht op rijm geschreven voor Kitty en Dennis over de Pilgrim Residence.

Het was natuurlijk ook Valentijnsdag dus begon ze met een paar korte Valentijnsgedichten.

In het filmpje onderaan kan je het gedicht even terugluisteren.

Ach als we er dan toch zijn nog maar even een groepsfotootje.

Ja en als je eenmaal begint aan groepsfoto’s 🙂

Het gaat echt mooi worden en ben echt benieuwd hoe het eruit ziet als klaar is, maar misschien was het leukste dat het op een soort oud Praethuys reünie leek.

In het filmpje de gedichten van Pink.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Hans 15 februari 2020 - 22:45

Nou zeker Pannenbier hoort erbij.
Een mooi pand geworden.
Een goede service voor mensen die druk zijn. Hans

Reply
די מריו 15 februari 2020 - 22:53

Ik zeg niet dat je moet verhuizen hoor, maar ik denk dat je er wel heel prettig zou kunnen wonen.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 16 februari 2020 - 9:20

Niks voor jou Emile. Alles keurig verzorgt en je hoeft maar over te steken voor een slaapmutsje… Is alleen wat verder van de Leidse Hout.

Reply
rietepietz 16 februari 2020 - 9:37

Ik vrees dat ik daar “geen budget”voor heb, maar het lijkt me me heerlijk makkelijk.

Reply
Skyblog 16 februari 2020 - 13:17

Hoop gedoe zo café te bouwen. Straks word mooi als klaar komt. Het ziet goed van binnen. Maar hij is nog lang niet klaar. Lekker bier uit delen. Proost daar. Filmpje is zeker leuk om laten zien.

Reply
Dwarsje 17 februari 2020 - 17:06

Veel succes gewenst !

Reply
Nicky 18 februari 2020 - 15:26

Poe! Dat zal een flinke bom duiten kosten! Maar wel heel luxe natuurlijk. En op een prima locatie.

Reply

Plaats een reactie