Home Cultuur Het 42e BNNVARA Leids Cabaret Festival krijgt een sterke halve- en hele finale

Het 42e BNNVARA Leids Cabaret Festival krijgt een sterke halve- en hele finale

door Emile van Aelst

Ik zal blij zijn als zaterdag de finale van het 42e Leids Cabaret Festival achter de rug is. Dan kan ik eindelijk vrijuit mijn persoonlijke mening geven over de kandidaten en de sterke punten vertellen. Tot nog toe heb ik dat, ook in de vorige verslagen, uiteraard niet gedaan, omdat de kandidaten nog in de voorrondes zaten en dan is het niet leuk om je mening te geven en de inhoud te verraden. Dinsdagavond was de tweede voorronde avond in de Leidse Schouwburg en werd bekend welke vijf deelnemers donderdagavond naar de halve finale gaan.

Ik heb natuurlijk vrijwel alle deelnemers al in januari bij de audities gezien, vandaar dat ik alleen dinsdagavond naar de voorronde ging omdat daar een deelnemer optrad die ik nog niet gezien had. Ook vond ik het wel leuk om te kijken of er verschil is nadat de deelnemers een workshop hebben gehad om hun optreden nog wat bij te slijpen. Dat het festival ook na 42 jaar nog springlevend is blijkt wel uit het feit dat de Leidse Schouwburg alle avonden uitverkocht is.

De presentatie van de audities in de Leidse Lente en de beide voorrondes was in handen van Martijn Kardol. Ik had vanavond geen camera bij me, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, dus maar even met mijn mobieltje een fotootje gemaakt.

Martijn Kardol won in 2016 zowel de jury-als de publieksprijs.

Nadat de vier deelnemers van vanavond, Annemarie Koopman, Thjum Arts, Alyssa Gonzalez en Bart & Maarten, hadden opgetreden waren er uiteraard bloemen.

De jury had een half uurtje nodig om te beslissen wie er door gingen naar de halve finale. Glodi Lugungu, de winnaar van het Amsterdams Kleinkunst Festival 2018, trad op tijdens het juryberaad. De uit Kongo afkomstige Glodi bouwde al snel een band op met het publiek en vertelde ronduit over zijn leven in een gezin met acht kinderen.

U ziet direct dat ik niet hier vandaan kom, dat klopt ik kom uit Dongelen. In rap tempo verteld hij over wat hij meemaakt in Dongelen. De overbuurman die de hele dag naar binnen loert doen ze een plezier door zo nu en dan met messen achter elkaar aan te gaan rennen. De spokentocht bij het voetbalkamp waar je je zelf moest verstoppen in het donker, nou dat was voor mij niet moeilijk. Ik was de enige buitenlander bij de voetbalkampen, nou ja we hadden ook wel een Joods jongetje bij ons spelen, maar toen we vroegen of hij gezellig mee op kamp ging vonden zijn ouders dat niet goed. Ahhhh het is maar voor een paar dagen, ja ja dat hebben we eerder gehoord.  En zo gaat Glodi lekker verder en was het half uur voorbij voor we het wisten.

De jury was klaar met haar beraad en kwam met de uitslag. Van de vijf deelnemers die doorgaan had ik er in januari drie voorspeld en de andere twee stonden bij mij als eerste reserve, dus ik ben wel blij met deze vijf deelnemers.

Ik loop, nog steeds zonder oordeel te geven, ze even langs in willekeurige volgorde. De Vriendendienst uit Zoetermeer traden bij de eerste auditieronde in de Leidse Lente op.

Bart en Maarten maakten ook al grote indruk bij de eerste auditieronde in januari.

Van Thjum Arts, die ook de eerste zondag optrad, wist iedereen direct al dat hij door zou gaan naar de voorrondes en het verbaast mij niets dat hij ook naar de halve finale gaat.

Sayeed Siyad komt uit de tweede auditie en stond eerlijk gezegd niet op mijn lijstje, maar ik snap helemaal waarom ook hij doorgaat naar de halve finale.

Voor Lisa Ostermann gold tijdens de audities eigenlijk hetzelfde als voor Thjum, het publiek was er van overtuigd dat ze door zou gaan en vandaar ook logisch dat ze naar de halve finale gaat.

Na de halve finale gaan er drie deelnemers door naar de finale op zaterdagavond. Wie er ook door gaan, het beloofd een geweldige finale te worden met een winnaar waar we later nog veel van gaan horen. Ik heb op de achterkant van een bierviltje mijn voorspelling geschreven en er een foto van gemaakt, ik zal zondag zo eerlijk zijn om te laten zien hoever ik goed of er naast zat 🙂

Zoals elk jaar komt voorafgaand aan de finale ’s middags tussen 12 en 14 uur het radioprogramma Spijkers met Koppen live vanuit de Schouwburg.

De toegang is gratis, dus wil je het een keer meemaken loop even binnen.

Nog vier dagen en we weten wie de winnaar is van het 42e BNNVARA Leids Cabaret Festival.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

די מריו 12 februari 2020 - 9:34

spannend, het festival is toch een mooie sprong in je carrière voor cabaret. Moge de beste winnen en als dat niet lukt, degene die het verdient.

Love As Always
Di mario

Reply
rietepietz 12 februari 2020 - 10:27

Je zit er meestal niet heel ver naast weet ik van eerdere jaren, ben benieuwd ! Maar het wordt vast iemand waar we ook buiten Leiden nog van gaan hoeren.

Reply
Sjoerd 12 februari 2020 - 12:12

Ik denk dat als je in de finale terecht komt, je het uitstekend gedaan hebt.

Reply
Nicky0607 14 februari 2020 - 11:35

Ik vind dat altijd zo razend knap, he. Dat mensen dat kunnen. En durven! Ik zou het in mijn broek doen.

Reply

Plaats een reactie