Home Leiden Klimaat activisten van Extinction Rebellion hielden “Die-In” bij gebouw Level achter het Leidse station

Klimaat activisten van Extinction Rebellion hielden “Die-In” bij gebouw Level achter het Leidse station

door Emile van Aelst

Extinction Rebellion organiseert diverse manifestaties en acties om regeringen en lokale overheden te dwingen daadwerkelijk maatregelen te nemen tegen de klimaat- en ecologische crisis. In hun persbericht schrijven ze; elke eerste maandag van de maand zal Extinction Rebellion demonstreren tijdens het luchtalarm. Extinction Rebellion vindt dat de overheid en andere grote organisaties tekortschieten bij het nemen van maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te beperken en kiest voor burgerlijke ongehoorzaamheid om de overheid, en gemeentes, tot actie aan te zetten.

Deze maand was ook Leiden een van de steden waar een “die-in” werd gehouden. De plek van de ‘die -in’ was achter het station naast gebouw Level waar sinds kort het Stadskantoor is gevestigd.

De reden waarom er ook in Leiden gedemonstreerd werd stond ook in het persbericht. -Leiden heeft, in tegenstelling tot steden als Haarlem, Amsterdam en Den Haag in 2019, nog niet de klimaatnoodtoestand erkend en daarmee haar verantwoordelijkheid om eerlijk te communiceren over de ecologische crisis verzaakt. Tijdens het luchtalarm op 3 februari zal Extinction Rebellion Leiden hier dan ook aandacht voor vragen door middel van een die-in actie en een speech.- Vlak voor 12 uur verzamelden de actievoerders zich op het plein.

Klokslag 12 uur toen het luchtalarm begon vielen de actievoerders als dood neer.

Er werd enkele keren een verklaring voorgelezen waarin Leiden opgeroepen werd ook stappen te nemen tegen de klimaat- en ecologische crisis.

Even na twaalven kwam gelukkig iedereen weer tot leven en werd de actie beëindigd.

In het korte filmpje een paar beelden, maar door de wind moeilijk te verstaan. Vraag mij opeens af, hadden we vroeger ook zoveel wind 🙂

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

די מריו 3 februari 2020 - 22:48

Vroeger hadden we ook zoveel wind, maar die voelde toen anders aan omdat het toen kouder was.

Love As always
Di Mario

Reply
Sjoerd 4 februari 2020 - 8:04

Miljaar, ik krijg het koud als ik die daar op de grond zie liggen. Ik ben een wintermens, maar daar zou ik toch voor passen.

Reply
Dwarsje 4 februari 2020 - 11:22

Misschien zijn er nog ziek geworden doordat ze met d’r gezicht in die hondendrol lagen?

Reply
Emile van Aelst 4 februari 2020 - 14:28

De tijd dat er in Leiden hondendrollen op straat lagen ligt gelukkig al ver achter ons. Kijk maar eens goed naar de foto’s van het plein, brandschoon.

Reply
rietepietz 4 februari 2020 - 17:01

Ze zullen zich ook wel hard maken voor héél hoge gordijnen om Nederland want als de buurlanden niets doen vrees ik dat inzet niet gaat helpen.

Reply
Kakel 4 februari 2020 - 21:46

Ze stonden er toch maar mooi en gingen er zelfs even voor liggen. Die zullen het beslist koud hebben gehad.
Wat een net plein!
Lieve groet.

Reply
Nicky 6 februari 2020 - 11:49

Nou, ik geloof niet dat dat veel indruk zal maken. Ik merk aan mezelf dat ik een beetje moe wordt van dit soort acties. Een beetje een overkill aan demonstraties gehad, geloof ik…

Reply

Plaats een reactie