Home Leiden Sander van Diepen D66, Leids raadslid van het jaar 2019, PVDA-er Martijn Otten kreeg de Leidse Effie

Sander van Diepen D66, Leids raadslid van het jaar 2019, PVDA-er Martijn Otten kreeg de Leidse Effie

door Emile van Aelst

Alweer voor het veertiende jaar werd in Koetshuis de Burcht tijdens de Nieuwjaarsreceptie van D66  het Leids Raadslid van het jaar bekend gemaakt.

Deze borrel is een van de drukst bezochte borrels van de politieke partijen. Dit komt niet alleen door de verkiezing van het Raadslid van het jaar, maar ook omdat Leiden het grootste D66 bolwerk is. Er was gisteren ook belangstelling uit Den Haag en Brussel. Minister Ingrid van Engelshoven en europarlementariër Sophie in ’t Veld waren naar Leiden gekomen en gezellig in gesprek met tweede Kamerlid Paul van Meenen.

Ewald Ebing en singer/songwriter Brian James zorgden voor lekkere achtergrondmuziek.

Afdelingsvoorzitter Jasmijn Touw heette iedereen welkom en was verheugd zoveel leden en andere belangstellenden te zien.

Ook traditioneel tijdens deze borrel is de bekendmaking van de Leidse D66 vrijwilliger van het jaar.

De eer ging dit jaar naar Isabel van Zijp vanwege haar vele werk en enorme inzet tijdens de verkiezingen voor het Europees  Parlement, waar D66 twee zetels won.

Zonder deze en andere supervrijwilligers zou D66 niet kunnen, vandaar dat er elk jaar drie extra in het zonnetje gezet worden.Fractievoorzitter Vahit Köroğlu had een mooie en persoonlijke Nieuwjaarstoespraak. Hij had nieuwjaarsdag zijn kinderen gevraagd wat er in 2020 moest veranderen in Leiden. Zijn vijfjarig dochtertje had gezegd er moet meer geknuffeld worden. Vahit riep dan ook iedereen op na zijn toespraak de persoon links of rechts naast je even te knuffelen.

Vahit woont 35 jaar in Leiden en voelt zich dan ook helemaal Leidenaar net zoals de rest van zijn familie. “Mijn moeder van bijna 80 jaar, nu minder mobiel, vraagt mij elk jaar hoe 3 oktober was, en of ik op de kermis voor haar een oliebol wil meenemen”. Dat is een voorbeeld van hoe inburgering goed gelukt is, helaas zijn er ook nog groepen die keihard werken, maar zich nog niet geaccepteerd voelen daar moeten we aandacht aan blijven besteden.

Hij kreeg een groots applaus na zijn mooie en soms emotionele toespraak.

Minister Ingrid Engelshoven was tevreden over het afgelopen jaar, maar weet dat er nog een zwaar politiek jaar gaat komen voordat de verkiezingen in 2021 zijn.

Ze heeft nog een aantal belangrijke punten op haar lijstje staan die zij dit jaar hoopt te verwezenlijken. Daarnaast wees ze op het nog net op het eind van het jaar bereikte akkoord over het Vrouwenquotum.

Het moment waar veel bezoekers naar uitkeken. Tweede Kamerlid Paul van Meenen mocht ook dit jaar de uitslag van het Raadslid van het jaar bekend maken.

Dit jaar werd er ook weer, de Leidse Effie, een aanmoedigingsprijs, uitgereikt. De prijs ging naar PVDA raadslid Martijn Otten vanwege zijn grote betrokkenheid bij de sport, maar ook vrijwel altijd aanwezig is bij gelegenheden met andere onderwerpen.

Helaas was Martijn uitgerekend vandaag ziek en kon zijn prijs niet in ontvangst nemen. Partijgenoten duo raadslid Marc Newsome en wethouder Marleen Damen namen zijn prijs in ontvangst en gaan snel op ziekenbezoek 🙂

De genomineerden voor de titel raadslid van het jaar, raadslid Lianne Raat van de Partij voor de Dieren, VVD-raadslid Maarten Dirkse en D66-raadslid Sander van Diepen, werden naar voren gehaald en nog even door Paul van Meenen in spanning gelaten.

Hieronder de motivatie van Jury071 om dit jaar juist hen te nomineren.

Lianne Raat van de Partij voor de Dieren dankt haar nominatie aan haar niet aflatende aandacht voor alles wat groeit en bloeit in Leiden. Niet alleen dieren, maar ook bomen hebben haar aandacht. Of het nu gaat om de verkoop van levende kreeften op de markt, met omhakken bedreigde bomen op het Bio Science Park of plastic in de grond. Ze zet het op de politieke agenda.

Maarten Dirkse deed wat politici niet zo vaak doen. Hij startte een petitie tegen het voorgenomen beleid van het college om de Kiss’n Ride bij station Leiden Centraal op te heffen. En hij oogstte succes. Duizenden handtekeningen brachten zijn college-politici op andere gedachten.

De derde genomineerde is Sander van Diepen. Het raadslid weet zich regelmatig in de kijker te spelen en onder andere bij de ingewikkelde en langdurige discussie rond het opdelen van panden in losse kamers wist hij recent succes te boeken.

De titel ging dit jaar naar Sander van Diepen. Hij is hiermee de tweede D66-er die de titel heeft verdiend, Mark Koek ging hem in 2014 voor als Raadslid van het Jaar 2013.

Het publiek was het duidelijk eens met de keuze van Jury071, die bestaat uit de raadverslaggevers Chris de Waard (Sleutelstad), Hans Schuurman (Leids Nieuwsblad), Loman Leefmans (Leidsch Dagblad) en fotojournalist Emile van Aelst. Ook de oud-raadsleden Annemieke Strijers (D66) Gerard van Hees (GroenLinks) en Margreet van Wijk-Meijer (VVD) hebben zitting in de Jury071.

Volgend jaar is de vijftiende verkiezing. Jury071  gaat dit voorjaar al bekijken of zij er misschien iets extra bijzonders mee gaat doen.

Na de uitslag ging de borrel verder en ook de muziek kon weer verder spelen.

Sander van Diepen moest natuurlijk wel eerst nog even een reactie geven aan Sleutelstadverslaggeefster Reanne van Kleef.

Quintus Backhuys van de Libertarische Partij heeft geen zetel in Leiden, maar is wel altijd overal aanwezig. Hij twijfelt nog of hij bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen weer mee doet met zijn partij.

Ik rook al bijna zeven jaar niet meer, maar als ze de sigaretten zo gaan aanbieden zou je als chauvinistische Leidenaar bijna weer gaan roken 🙂

Hoorde ook een leuk nieuwtje, maar ik denk dat ik die bewaar voor mijn Leidsch Dagbladpagina op dinsdag.

Het bleef nog lang gezellig in Koetshuis de Burcht. Leidsch Dagblad verslaggever Loman Leefmans legt aan Paul van Meenen en Natalie Jonkers, D66 Oegstgeest, uit hoe de politieke verhoudingen zouden worden als Leiden nu samen zou gaan met de buurgemeenten.

Het was weer een gezellige Nieuwjaarsborrel en bijna de laatste van dit jaar 🙂

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 25 januari 2020 - 22:22

Weer een Leids feestje. Hans

Reply
Ruud Koet 26 januari 2020 - 8:15

Jammer dat Lianne Raat geen raadslid van het jaar 2019 is geworden…., leuke partij en een leuk persoon 😉

Reply
Sjoerd 26 januari 2020 - 9:34

Oeps, een groot Leiden in het verschiet….

Reply
rietepietz 26 januari 2020 - 20:36

Tja de leidse politiek heeft natuurlijk niet echt mijn belangstelling, dit ondanks dat op foto 6 goed te zien is dat Leiden over ” zeer verlichte figuren ” beschikt.

Reply
די מריו 26 januari 2020 - 21:56

Het ziet er inderdaad uit als een groot en druk feestje.

Love As Always
Di Mario

Reply
Nicky 27 januari 2020 - 10:31

Dat lijkt me nog lastig kiezen. Maar wel weer een leuk feestje.

Reply

Plaats een reactie