Home Leiden Enorm drukke Kroegentocht tijdens de 40e Leidse Blues & Jazzweek

Enorm drukke Kroegentocht tijdens de 40e Leidse Blues & Jazzweek

door Emile van Aelst

De traditionele Kroegentocht tijdens de Blues & Jazzweek was weer enorm druk. Bijna alle café’s waar ik langs ging puilden uit. Het is voor mij altijd een beetje een tweestrijd. Ik kan gewoon lekker gaan genieten van een paar goede bands, of proberen een indruk van de avond te geven en dan in een noodvaart langs zoveel mogelijk kroegen en muziekstijlen vliegen. Ik koos voor het laatste, als ik later groot gegroeid ben kan ik altijd nog rustig gaan genieten 🙂 Ik begon in café Lazerus, waar ACE speelde. Deze band speelt uitsluitend covers van Neil Young.

Ik zie mensen denken, Neil Young is niet echt blues of jazz. Dat klopt wel, maar het mag best een beetje afwijken zolang het maar lekkere muziek is en past binnen de sfeer van de Blues en Jazzweek. Wie zin heeft in een ritje langs diverse kroegen en bands, spring even achterop mijn scooter en rijd even mee. Aan de overkant van Lazerus is Hudson waar de band Liquid Sun speelde. Lekker relaxte muziek, eigenlijk jammer om verder te moeten.

Even kijken in de Morsstraat bij Biercafé Lemmy’s, omdat het nog voor 21.00 uur was kon ik mij nog makkelijk door het publiek heen wurmen. Iets wat later op de avond steeds moeilijker en tijdrovender ging worden.

Er stond een andere band dan gepland en sorry even vergeten te vragen hoe ze heten.

Schuin aan de overkant naar café Rembrandt. Hier was gekozen voor een zanger met nummers van Frank Sinatra, wat natuurlijk een heerlijke afwisseling is tussen al het blues en jazzgeweld.

Spring weer achterop, we gaan richting Noordeinde waar Jazzheads in de Vi-King speelde. Echte lekkere jazz en ik bleef dan ook iets langer staan.

Ik was ’s middags al gebeld dat ik zeker Ryan Bechoe & Flavors of Soul in café Barrera niet mocht missen.  Martin bedankt voor de tip, je had niets teveel gezegd het klonk heerlijk.

Café L Espérance is leuk, maar daar is vol echt vol en is het bijna geen doorkomen meer aan.

Camera boven je hoofd houden, vriendelijk lachen en zeggen sorry eventjes fotootje maken en dan kom je een heel eind.

Je kan hier natuurlijk altijd ook nog gewoon het plafond fotograferen.

Volgende uitdaging de Bitterballen Bigband in café De Keyzer.

Het was echt een hele toer vooraan te komen. Voordeel was wel dat ze nadat ik een nummer gezien had pauze gingen nemen en al spelend door het café liepen. Dat was dus letterlijk en figuurlijk een filmpje maken achter de muziek aan.

Het Stadsbrouwhuis is niet alleen een mooie tent en brouwerij, het leent zich ook voor mooie plaatjes als er een band speelt. Who’s Cooking zorgde er voor dat het publiek bleef hangen en genoot van de muziek en de sfeer.

Door naar ’t Praethuys waar Heyn en de Graafmachine speelde, hoe kom je aan sommige namen vraag ik mij wel eens af. Lekkere blues-rockmuziek en ook hier weer bijna geen doorkomen aan.

Ik kwam bij Chiel in café de Roze Beurs Colin van Gestel-Mesiaen, organisator van de Blues & Jazzweek, tegen en we hebben snel een biertje gedronken. Mijn eerste rustpuntje van de avond. Even lekker genoten van Mr. Boogie Woogie, beetje te donker om te fotograferen, maar het filmpje is wel goed gelukt.

In Grandcafé de Burcht speelde de Willie Ashman Original Jazzband. Het leek wel of het een concert van Jazz on Sunday was, want ik kwam allemaal bekenden van Jazz on Sunday tegen.

Via de nooduitgang ging ik de Uyl van Hoogland binnen, anders had ik nu nog niet bij het podium geweest. Helaas is het filmpje van Marc Jansen and Friends niet goed geworden dus heb ik weggegooid, maar gelukkig hebben we de foto’s nog 🙂

Jantje van Leiden staat altijd van voor tot achter en van links naar rechts vol. Nou is dat ook niet zo moeilijk want het is een klein café. Hoe klein het ook is, toch nog een hele klus om die paar meter tot het podium te overbruggen. Een stukje film van de Spieker Baars Bluesband met saxofonist Rinus Groeneveld mocht natuurlijk niet ontbreken.

Je hebt donker en je hebt bijna pikkedonker, dat laatste was het geval bij Chris Koenen in Poolcafé The Church.

Het was even een stukje rijden, maar ik wilde het optreden van Til in tune jazz in café De Plantage niet missen.

Het liep ondertussen tegen twaalven, de tijd dat de meeste bands gingen stoppen. Snel nog even terug naar Estaminet Schommelen waar Shoot  from the Hip speelde. Ik was er al eerder geweest maar toen was het net pauze, nu had ik meer geluk.

Eindresultaat van de avond was, zeventien optredens gezien en drie keer in een pauze terecht gekomen. Ik heb Kroegentochten gehad waar ik bijna overal in de pauze binnenkwam dus dit viel mee. In het filmpje hieronder flitsen van zestien optredens om een beeld van de muzikale sfeer te krijgen tijdens de Kroegentocht. Filmpje komt het mooist over als je hem via You Tube op je tv bekijkt en lekker hard zet 🙂

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Ruud Koet 24 januari 2020 - 4:16

Leuke foto’s en teksten weer Emile, dank je wel!

Reply
די מריו 24 januari 2020 - 7:06

Had je niet even een kussentje achterop je brommert kunnen doen. Man ik heb nu pijn in de bibs.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 24 januari 2020 - 8:53

En daarna kapot moe je bed in, na eventjes nog wat posten.

Reply
rietepietz 24 januari 2020 - 13:34

Waarschijnlijk zou ik genoten hebben bij de covers van Neil Young en de andere bands konden dan het “lazerus”krijgen.

Reply
Nicky 25 januari 2020 - 15:10

Lekker rondje! Ook 17 bier op? Wat zul je lekker geslapen hebben.

Reply

Plaats een reactie