Home Leiden Heb je weleens een poster van een breedtesporter op een kamer van een jongere zien hangen

Heb je weleens een poster van een breedtesporter op een kamer van een jongere zien hangen

door Emile van Aelst

Dinsdagavond was de tweede avond van The Road to Tokyo, waarbij Topsport Leiden weer een aantal sporters presenteerde die kans maken op een ticket voor de Olympische spelen in Tokyo. Bij vrijwel alle Olympische spelen zijn er wel Leidenaren vertegenwoordigd geweest en ook komende zomer zullen er weer een aantal Leidse sporters naar de spelen afreizen. Tijdens de eerste Olympische avond vorig jaar werden er al veel sporters voorgesteld, maar vanavond werd er gekeken wat voor nieuws er te melden was.

In de Rabobank kwamen sporters, bestuurders en andere belangstellenden bij elkaar om de laatste ins en outs over de eventuele Leidse deelnemers aan de spelen te horen.

Topsportcoördinator Tjeerd Scheffer legde uit hoe we Leiden in de ban gaan krijgen van de komende Olympische spelen en wie ons land en Leiden kunnen gaan vertegenwoordigen.

Erik Versnel, directievoorzitter Rabobank Leiden- Katwijk, vertelde dat het niet vreemd is dat juist op deze plek alweer voor de tweede keer deze avond gehouden wordt. De Rabobank is een coöperatieve bank met een missie. Samen met klanten, leden en partners zetten we ons in voor een sterkere leefomgeving en voor de grote maatschappelijke uitdagingen van nu. Met als uitgangspunt dat we samen meer bereiken dan alleen. Daarnaast vertelde hij ook nog even dat hij misschien in de loop van het jaar mee mag doen aan het WK Hockey voor boven de vijftig. Het geeft in elk geval aan dat niet alleen de bank, maar ook de directie een sportieve inslag heeft.

Topsport Leiden gaat de stad warm maken voor de Olympische spelen en waar kan je dan beter beginnen dan bij de jeugd. Een aantal Leidse ambassadeurs gaan presentaties geven op scholen. Deze ambassadeurs hebben hun sporen in de sport ruimschoots verdiend, zoals bijvoorbeeld Taekwondomeester Gerard van den Berg die de 8e Dan heeft en waarschijnlijk volgend jaar gaat proberen de 9e Dan te bereiken.

Oud voetbalinternational en Feyenoorder Wim Rijsbergen heeft in de hele wereld gespeeld of training geven en heeft genoeg te vertellen op scholen.

Roeister Femke Dekker heeft meerdere wereldkampioenschappen op haar naam staan en werd op de Olympische spelen in Peking 2e in de acht met stuurvrouw. Samen met andere topsporters zoals Iefke van Belkum, Ed Maan, Stan van Belkum, Han Kulker, Ronald Florijn, Jeroen Straathof en Yvonne van Dorp gaan zij de komende maanden langs de Leidse scholen.

Bij de eerste bijeenkomst van Team Leiden zijn de meeste sporters al voorgesteld. Eigenlijk had Tjeerd vanavond de sporters willen vragen hoever ze zijn en hoe de kansen liggen. Probleem is alleen dat veel sporters momenteel nog wedstrijden hebben of op tijd in bed moeten liggen in verband met hun trainingsschema. Zo werd bijvoorbeeld het programma nog even omgegooid om toch nog een kort interview te hebben met roeier Boudewijn Roëll. Direct na het gesprek ging hij naar huis om te gaan slapen, ook dat hoort bij topsport.

Wat betreft interviews, veel bezoekers keken uit naar het interview dat Sleutelstad verslaggeefster Reanne van Kleef had met judoka en meervoudig Olympiër Dennis van der Geest. Hij zat op zijn praatstoel waardoor het een leuk en interessant interview werd.

Dennis komt uit Haarlem en is blij dat Leiden zoveel doet voor zijn topsporters. In Haarlem blijft dat momenteel helaas een beetje achter.

Topsport in een stad is belangrijk, het stimuleert de jeugd om ook te gaan sporten. Breedtesport is leuk, maar heb je ooit een poster van een breedtesporter op een kamer van een jongere zien hangen.

In de zaal stond de Skiff van Karolien Florijn opgesteld. Ed Maan en vader Ronald Florijn gaven uitleg over de Skiff.

Deze boot kost basis 8.000 euro. Dat lijkt een hoop geld, maar als je beseft dat hij dertig jaar mee kan dan is het eigenlijk helemaal niet zo’n dure sport.

Even een korte pauze met heerlijke muziek.

Na de pauze waren er nog enkele gesprekjes met sporters die of net aan of nog net niet zeker zijn van plaatsing voor de Olympische spelen. Voor Elaine Pen, gaat het hoogstwaarschijnlijk niet door. Nederland heeft zich niet geplaatst voor het onderdeel eventing. Bij paardrijden is het natuurlijk zo dat niet alleen de berijdster, maar ook het paard in topconditie moet zijn. Als het dan een beetje tegenzit voor het paard val jij ook af.

Voor atleet Noah Schutte komt er nog een moeilijke tijd. Nike heeft een nieuw soort schoen gemaakt waar toptijden op gelopen kunnen worden. Onlangs liep de Keniaanse loper Eliud Kipchoge een marathon onder de twee uur op deze schoenen. De originele schoen is nog niet te koop, wel een een soortgelijke. Waar ga je als loper verstandig aan doen de komende tijd experimenteren op de nieuwe schoen of op zeker gaan op je vertrouwde schoenen.

Leiden kent ook een aantal goede para-sporters die naar de Paralympische spelen gaan.

Zoals bijvoorbeeld roeister Annika van der Meer.

Zwemster Jonne Moleman is later aan Team Leiden toegevoegd.

Als we naar haar prestaties kijken, dan zou een  podiumplaats niemand verbazen. Zelf is er erg nuchter over en hoopt bij definitieve plaatsing op een mooie tijd in Tokyo.

De Leidse Olympische ploeg bestaat nu uit twintig sporters: Nicole Beukers, Boudewijn Röell, Stef Broenink, Annika van der Meer, Karolien Florijn, Isabel van Opzeeland, Finn Florijn, Mieke Wilms, Yadi van Holst, Fleur Jaspers, Ward van Zeijl, Bart Lukkes (roeien), Kim Vermaas (tafeltennis), Noah Schutte (atletiek), Davy van den Dop (rolstoelrugby), Elaine Pen (eventing), Jonne Moleman (zwemmen), Rozanne Voorvelt (waterpolo), Laurine van Riessen (baanwielrennen) en Juliëtte Pijnacker (turnen). Over enkele weken is bekend wie er definitief meegaan met de Olympische ploeg naar Tokyo. In de fotoslideshow nog een aantal sfeerfoto’s van deze tweede Leidse Olympische avond.

Gerelateerde artikelen

9 reacties

די מריו 16 januari 2020 - 22:04

Ik had vroeger voornamelijk posters van (naakte) vrouwen in mijn slaapkamer hangen, maar dat kan ik beter niet zeggen en voor degene die het wel lezen,dat was vroeger he.

Love as always
Di mario

Reply
Skyblog 17 januari 2020 - 8:06

Echt topsporters toch naar olympische spelen toe gaat. Het word spannend. Hopelijk gaat Nederlanders winnen. Ik wens hun allemaal heel veel succes.

Reply
Sjoerd 17 januari 2020 - 10:57

Ik ben altijd weg geweest van judoka’s. Dat begon met Anton Geesink. Maar om daar nou posters van op te hangen…

Reply
rietepietz 17 januari 2020 - 19:59

Bij mij sowieso geen sportposters aan de muur , sport is fijn om te doen maar er naar kijken is niet zo mijn ding.

Reply
Nicky 19 januari 2020 - 20:19

Ik zeg altijd dat ik niks met de Olympische Spelen heb (met uitzondering van turnen natuurlijk) maar als er dan weer een Nederlander op het erepodium staat, zit ik weer met tranen in mijn ogen.

Reply
Wim de Leeuw 20 januari 2020 - 16:51

Ik denk dat het het denken in termen van ‘posters op kinderkamers’ vooral de leeftijd van mannen als Emile van Aelst, Tjeerd Scheffer en ondergetekende verraadt. Want in onze jeugd lazen wij ook ‘gewoon van papier’. En was er voor elke passie wel een bijpassend tijdschrift. En sloopten wij de in het midden gevouwen pagina ofwel centerfold uit het tijdschrift om daarmee – meestal tot groot afgrijzen van onze ouders – onze tienerkamers kleur te geven.
Overigens vond ik in mijn jeugd de posters uit de MuziekExpress en de PopFoto vele malen spannender dan die uit sport-tijdschriften, maar dat geheel terzijde.

Reply
Emile van Aelst 20 januari 2020 - 16:54

Ook niet van Bettine Vriesekoop 🙂

Reply
Wim de Leeuw 21 januari 2020 - 9:33

Zelfs Bettine Vriesekoop niet, Emile. Nou herinner ik me dat die het nog tot Playboy-centrefold heeft geschopt. Wie weet zijn er tafeltennissers die zich door Bettine-met-nietje-in-haar-buik hebben laten inspireren. Ik niet ;-).
https://www.nporadio1.nl/images/2017/10/01_0b_playboy_vriesekoop.png

Reply
Kakel 22 januari 2020 - 20:41

Vroeger had ik foto’s van David Bowie en Stephen Roche op mijn kamer hangen. Die laatste was een Ierse wielrenner. Afgelopen Tour de France reed zijn zoon mee. Zo, heb jij weer een “weetje” waar je niets mee kan (-:
Zo’n boot voor 8.000 euro is inderdaad geen geld.
Een sportieve bijdrage, Emile!

Reply

Plaats een reactie