Home Cultuur Eerste auditiemiddag Leids Cabaret Festival 2020, altijd moeilijk nu al een mening te geven

Eerste auditiemiddag Leids Cabaret Festival 2020, altijd moeilijk nu al een mening te geven

door Emile van Aelst

Zondag was in Galeriecafé De Leidse Lente de eerste voorronde van het 42e Leids Cabaret Festival. Het is hoe dan ook moeilijk om een mening te geven over de kwaliteit van de kandidaten in de voorronde. Naast het feit dat een mening heel persoonlijk is, heb je een tweede probleem dat pas volgende week na de tweede auditieronde bekend gemaakt wordt wie er door gaan naar de kwartfinales. Als ik dan vandaag mensen helemaal de grond- of de lucht in schrijf is dat voor zowel de auditanten van afgelopen zondag als van volgende week zondag niet leuk. Er hebben zich weer vele kandidaten aangemeld waarvan er 15 doorgegaan zijn naar deze audities. Ook kan ik niet te veel in gaan op de inhoud, omdat de finalisten met dezelfde show naar de kwartfinales gaan.

De enige waar je zonder gevaar een mening over kan geven is de presentator Martijn Kardol. Hij won in 2016 zowel de Publieks- als de Juryprijs.

Sindsdien zien we hem regelmatig op tv, heeft een drukke theatertour en presenteert hij deze voorrondes. Martijn weet erg snel contact met het publiek te maken en dan niet alleen de voorste rijen, ook in het midden zit je niet veilig bij hem 🙂

Ik heb zondag zowel de eerste kandidaat als de laatste twee gemist, dus daar hoef ik al helemaal niets over te schrijven. Het viel mij wel op dat of het publiek regelmatig niet erg op gang kwam, erg kritisch was, of de optredens niet erg boeiden.

Ik kwam precies op tijd voor het optreden van Yuri.

Alle huidige actuele onderwerpen komen bij hem aan bod, zoals de juffrouw die transgender blijkt te zijn. Het leven in Zoetermeer en de etiketten als ADHD. Juri heeft van zichzelf het idee dat hij alle etiketten heeft die maar voorkomen.

Waar hij er voor mij mee uitsprong was het feit dat hij na het optreden nog even terug kwam op het podium om te vertellen dat zij ook maar artiesten zijn en nog met de trein terug moeten. Dus mocht iemand een tientje over hebben dan is dat welkom. Ik vond het sterk en zelfs de supersnelle Martijn Kardol had een paar seconden nodig om te reageren.

De Vlaamse Arno Moens had echt moeite de zaal mee te krijgen.

Zijn mimiek was regelmatig erg aansprekend.

Maar hij kreeg het publiek niet echt mee.

Bart en Martin kozen voor een andere opkomst en kwamen op vanuit de zaal.

Je kon direct merken dat ze (volgens mij) al langer samen spelen en/of een goede opleiding hebben gehad.

Ze brachten een snelle show met conferences en liedjes, waaruit bleek dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn.

Mochten ze doorgaan naar de finales, dan zou ik de grap over de bekentenis van de pianist laten vallen. Die hebben we al vaker gezien, alleen dan met andere namen of situaties. Ik geef het als ‘leek zijnde’ maar als gratis tip mee 🙂 Verder zijn ze namelijk best origineel.

Jaimy Hindriks zette mij volledig op het verkeerde been. De inhoud van haar programma is leuk en goed doordacht, maar ze brengt het, in mijn ogen, nog niet flitsend genoeg.

Het verhaal over Thierry Baudet was bijvoorbeeld grandioos. Het verhaal van het maandverband was ook mooi gevonden en legde de vinger op de zere plek binnen de huidige maatschappij waarin van alles anders moet.

Nu is het zo dat alle finalisten nog een bijscholingsweekend krijgen. Mocht Jaimy naar de finales gaan dan zou het qua presentatie zeker nog goed kunnen komen.

Ik zou liegen of geen verstand van cabaret hebben, als ik niet positief over Thjum Arts zou schrijven. Eerder zei ik dat ik geen kanshebbers wilde verklappen, maar hier kan je niet onderuit. LET WEL, er kwamen na hem nog twee andere kandidaten, die ik niet gezien heb en zondag komen er nog zeven, maar dit was echt grandioos.

Droog, snel, mooie verhalen en regelmatig een onderwerp openen met een korte grap. Ik kom de trein in zeg goedemorgen, laat gelijk iedereen zijn OV kaart zien.

De manier hoe hij kennis maakt met nieuwe leerlingen.

Om vervolgens feilloos de rotte angel eruit te halen.

Moeilijk om onpartijdig te blijven, maar dat Thjum doorgaat kan bijna niet missen als je op het daverende applaus van het publiek af zou moeten gaan. Maar ja volgende week nog zeven kandidaten in De Leidse Lente en daarna weten we wie er naar de kwartfinales in de Schouwburg gaan.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 14 januari 2020 - 7:02

Leuk spannend, maar dus soms ook een beetje saai. Maar ja, het kan niet altijd geweldig zijn. Sommige kunnen nog bijleren. Ik ben benieuwd naar de rest.

Love As always
Di mario

Reply
Sjoerd 14 januari 2020 - 8:46

Ik had het idee op de foto’s zeer veel interesse toonden. Maar om bij mijn motto te blijven, liever de naakte waarheid met een korreltjes zout…

Reply
rietepietz 14 januari 2020 - 14:59

dat wordt dus weer veel namen onthouden die we óóit in de gaten zullen houden. Het is tenslotte de proeftuin van het cabaret.

Reply
logbankje 14 januari 2020 - 21:34

De eerste voorronde van het 42e Leids Cabaret Festival, Leiden gaat door ook in 2020.
Er is weer nieuw talent. Hans

Reply
Nicky 15 januari 2020 - 0:55

Daar komen vaak grote namen uit voort. En ik vertrouw op jouw oordeel dus ik onthoud er maar een.

Reply

Plaats een reactie