Home Leiden De nieuwjaarsrecepties zijn begonnen en Leiden volgend jaar grotendeels vuurwerkvrij?

De nieuwjaarsrecepties zijn begonnen en Leiden volgend jaar grotendeels vuurwerkvrij?

door Emile van Aelst

Vorig jaar schreef een van mijn lezers, Leiden is volgens mij de stad met de meeste nieuwjaarsrecepties. Het zou zo maar kunnen, maar zo’n opmerking kan natuurlijk twee dingen inhouden. We hebben gewoon de meeste nieuwjaarsrecepties of de lezer was het tegen eind januari wel zat al die verslagen van nieuwjaarsrecepties. Omdat het ook voor mij een slijtageslag is al die recepties, ga ik alleen de recepties verslaan waar ook iets leuks of spannends gebeurt, dus allemaal 🙂 Maandagavond was de receptie van de gemeente Leiden en die mag je natuurlijk niet overslaan. Studentenjazzband ‘De Staten Generaal’ zorgde dat er al snel een gezellige stemming was in de Pieterskerk.

Vast programmapunt is natuurlijk de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Henri Lenferink.

Vrijwel de hele bijna twintig minuten dat de toespraak duurde bleef het doodstil in de Pieterskerk, dat heb ik wel eens anders meegemaakt.

Het grootste gedeelte van de toespraak ging over het vuurwerkverbod in sommige parken en het centrum. Het LD schreef dat de proef van het vuurwerkvrije centrum mislukt was, Henri Lenferink vond dat te negatief gesteld en wees er op dat het beduidend rustiger was in het centrum.

Volgend jaar wordt het verbod weer ingesteld, maar dan wel in verschillende talen duidelijk gemaakt. Lenferink gaf daarvan vast een voorproefje door in diverse talen het verbod uit te spreken. Ik moest opeens aan de vorige Paus denken en wachtte tot hij zou afsluiten met ‘bedank for die bluhme’ 🙂 Als het aan Lenferink ligt dan is Leiden binnen enkele jaren vuurwerkvrij. Voor dat iedereen gaat gillen, de burgemeester dit en dat, zeg ik ( Leidse Glibber) er maar even bij het is natuurlijk een beslissing van de gemeenteraad en aangezwengeld door de Partij van de Dieren.

Volgens Lenferink gaat het goed met Leiden, maar wachten er nog wel grote uitdagingen zoals duurzaamheid. In 2050 moet Leiden van het aardgas af zijn. Dat lijkt nog ver weg, maar Leiden heeft ruim 60.000 woningen, dus dat zijn er 2.000 per jaar die van het gas af moeten en dat is een grote opgave. Na de toespraak was het tijd op te proosten en gezellig verder te borrelen en kletsen.

Voor we konden verder kletsen en borrelen zongen we natuurlijk wel eerst het Leids volkslied,  ‘Leiden stad van mijn hart’.

Het blijft altijd een gezellige nieuwjaarsreceptie waar je uit alle lagen van de bevolking, politiek, verenigingsleven, organisaties en noem maar op tegenkomt.

Conny Broeyer, oude- en  GL wethouder Yvonne van Delft nieuwe politiek druk in gesprek 🙂

Ook burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest kwam langs.

Groen Links raadslid Walter van Peijpe even bijpraten met partijgenoot en voormalig eerste kamerlid Jan Laurier.

D66 Raadslid Lodi van Brussel heeft zich het afgelopen jaar hard gemaakt om langdurig werklozen beter te begeleiden naar betaald werk en ze eventueel via vrijwilligerswerk in de richting van een betaalde functie te begeleiden. Kirsten Zitman , team manager vrijwilligersorganisatie IDoe, is daar natuurlijk erg in geïnteresseerd.

Er werd niet alleen maar gepraat, er werd ook gedanst.

De kop is er af, op naar de volgende nieuwjaarsreceptie. Dat is de receptie van de BCL, Business Club Leiden, waar de Leidenaar van het jaar, volgens de leden van de BCL, bekend wordt gemaakt.

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Skyblog 8 januari 2020 - 8:55

Echt geweldig deze mensen vrijwilligers doet. Nieuwsjaarreceptie ziet daar goed uit. Leuke foto’s geworden. Gemeente in Leiden is zeker goed.

Reply
די מריו 8 januari 2020 - 9:48

zaterdag heb ik een nieuwjaarsreceptie, kom je ook langs?

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 8 januari 2020 - 14:23

Volgens mij is het voor iedereen het beste dat heel Nederland vuurwerkvrij wordt. Het heeft geen enkele zin, al dat vuurwerk.

Reply
Nicky 8 januari 2020 - 20:27

Zo, de eerste zit er weer op. Het was gezellig zo te zien. Van mij mag heel Nederland vuurwerkvrij worden. Of we moeten een manier vinden moet voorkomen dat het afgestoken wordt door domme, dronken randdebielen.

Reply
Kakel 8 januari 2020 - 20:47

Bedaankt for die bloeme (-: Mijn broer en ik gebruiken het nog steeds. Grappig dat sommige dingen blijven “hangen” in je hoofd. Het zou mij niet verbazen als Leiden de meest nieuwjaarsrecepties heeft. Je klikt je bijkans een ongeluk op je fototoestel. Is dat tempo van alle festiviteiten nog wel bij te houden? (-:
Lieve groet

Reply
rietepietz 8 januari 2020 - 22:07

Nou ja maar altijd wel goed voor een drankje en een hapje natuurlijk.

Reply

Plaats een reactie