Home Leiden Para ice hockey clinic met Genco Polar Bears en Amsterdam Tigers sloot de Winter Wonder Weken af

Para ice hockey clinic met Genco Polar Bears en Amsterdam Tigers sloot de Winter Wonder Weken af

door Emile van Aelst

Wel een raar idee dat de Winter Wonder Weken afgesloten zijn zonder dat we een dag winter hebben gehad. Het geeft eens te meer aan hoe belangrijk de drijvende ijsbaan is. We kunnen natuurlijk vanaf oktober terecht in de Schaatshal aan de Vondellaan, maar het buitenschaatsen heeft ook iets bijzonders. Ook blijkt dat veel kinderen leren krabbelen op de drijvende ijsbaan en daarna met hun ouders naar de schaatshal gaan om echt te leren schaatsen. Allereerst natuurlijk dank aan de ongeveer 60 vrijwilligers die de afgelopen maand in toerbeurt dagelijks op de ijsbaan te vinden waren.

Als afsluiting van de drijvende ijsbaan was er zondagmiddag een clinic Para ice hockey. Ik had er eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, dus was benieuwd hoe het er uit zag.

Para ice hockey of ook wel Sledge hockey genoemd is ijshockey voor sporters met een lichamelijke beperking. De spelers zitten op een soort sleetje en de achterkant van de hockeystick heeft tanden waarmee ze zich af kunnen zetten op het ijs.

De sport is in 1960 in Zweden bedacht en staat sinds 1994 op het programma van de Paralympische Winterspelen.

In Nederland is de sport nog vrij onbekend. Genco Polar Bears uit Dordrecht en Amstel Tigers uit Amsterdam zijn de enige twee clubs in Nederland en tellen totaal slechts twintig leden.

Voor de spelers op het ijs zijn moet er nog wel wat gebeuren uiteraard, want vrijwel alle spelers zitten normaal gesproken in een rolstoel.

Een voor een worden de spelers op het ijs geholpen en vastgezet in hun slee.

Zo nu en dan kan het er flitsend aan toe gaan.

En zoals bij elke sport is het hier ook vaak een kwestie van vallen en opstaan. Of hier beter gezegd omvallen en overeind komen.

Het zijn natuurlijk vrij smalle sleetjes dus voor je het weet lig je omver, vandaar ook de uitgebreide beschermende kleding.

Jammer genoeg is de sport in Nederland nog niet zo bekend en moet er voor wedstrijden uitgeweken worden naar Belgische en Duitse teams waar wel een echte competitie is. Frans van der Velde, voorzitter Genco Polar Bears, speelde bij gebrek aan Nederlandse teams een aantal jaar geleden met een Belgisch team mee tijdens het WK.

Terwijl de sporters druk bezig waren genoot het publiek vanaf het terras van Einstein van deze sportieve afsluiting van de ijsbaan.

Meer informatie over deze voor Nederland nog te onbekende sport is te krijgen op de website van Gehandicapten Sport Nederland.

Het was een mooie afsluiting van een maand schaatsplezier op de drijvende ijsbaan in de Nieuwe Rijn.

In de fotoslideshow/filmpje nog wat beelden van de sledge hockey clinic.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 6 januari 2020 - 13:32

De winter heeft zich niet laten gelden, wel 2 nachtjes wat vorst.
Wel een heel sportieve afsluiting van de Winter Wonder Weken. Hans

Reply
די מריו 6 januari 2020 - 14:05

Die zijn handiger op het ijs dan ik ooit zal zijn. Misschien komt er nog winter? De meeste elfstedentochten werden in januari en februari gereden.

Love As Always
Di Mario

Reply
Sjoerd 6 januari 2020 - 15:53

Mooi dat ze dat toch willen promoten.

Reply
rietepietz 6 januari 2020 - 19:21

Lijkt me knap vermoeiend zo’n partijtje. Snap wel dat het aan het eind van het seizoen gepland is want het ijs is natuurlijk naar de knoppen.

Reply
Nicky 8 januari 2020 - 14:14

Ik had er nog nooit van gehoord. Fijn dat ze zo toch kunnen sporten. Enne…laat de zomer maar komen!

Reply

Plaats een reactie