Een van de meest of misschien wel het meest bekende winkelpand in het centrum is het voormalige V&D. Door de jaren heen is er natuurlijk heel wat verbouwd in het pand. Ik kan mij nog (vaag) herinneren dat de eerste roltrappen er in kwamen, maar de grootste verbouwing van de V&D panden was in 1935.
Afgelopen week kreeg Erfgoed Leiden een grote stapel blauwdrukken van deze verbouwing aangeboden.
Hans Gennotte was de laatste vestigingsmanager van V&D in Leiden. Na het sluiten van V&D kwam hij in dienst van het Centrum Management Leiden en verving en volgde Centrum Manager Erwin Roodhart op. Ondanks dat Hans zijn hart aan Leiden verpand heeft, voelde hij zich toch niet prettig in de rol van Centrum Manager en nam daarom onlangs afscheid. Tijdens zijn afscheid had hij een speciaal cadeau voor centrum management bestuurslid Claudia van der Zeeuw en Leidse Glibber. Een dikke stapel enveloppen met daarin de blauwdrukken van de verbouwing van V&D in 1935. Zijn vraag was of Claudia en ik de blauwdrukken wilden overdragen aan Erfgoed Leiden.
Zowel Claudia als ik vonden dat Hans daar zelf ook bij moest zijn. Na wat geschuif met agenda’s was het dinsdag 10 december zo ver dat iedereen tijd had en Hans de blauwdrukken kon overhandigen aan Ariela Netiv, directeur Erfgoed Leiden en omstreken.
Hans vertelde dat na V&D failliet ging het hele pand leeg moest en er grote containers voor de deur stonden waar de meeste archieven zonder uitzoeken ingegooid werden. Toen Hans de stapel enveloppen met blauwdrukken zag, dacht hij dit kan je toch niet zomaar weggooien dit is een stukje Leidse geschiedenis. Vandaar dat hij de blauwdrukken in veiligheid stelde en mee nam.
Erfgoed Leiden heeft maar een paar blauwdrukken van de verbouwing van het pand en daarom was het spannend wat er allemaal uit de enveloppen ging komen.
Al bij de eerste blauwdrukken begonnen de ogen van bouwhistoricus Pieter-Jan De Vos te twinkelen, hij zag direct dat dit mooie tekeningen zijn waar een hoop uit te halen is.
Niet alleen tekeningen van de grote indeling, maar ook bijvoorbeeld van de elektriciteit.
Al snel lag de tafel vol met tekeningen.
Hoe langer je kijkt hoe meer je gaat zien, zo kwamen we er achter wat die draai het midden was. Daar was vroeger de wenteltrap die later vervangen werd door de roltrappen.
We zagen steeds meer. Zo heeft er vroeger aan de kant van de Maarsmansteeg een passage gelopen. Ook mooi om te zien dat er verschillende ruimtes waren voor bijvoorbeeld knechten, heeren, chefs en dames 🙂
Op een van de tekeningen stonden een aantal ateliers ingetekend. V&D maakte toch niet zelf kleding. Na even nadenken snapten we het. Al het pompwerk voor de klant, het verstellen van gekochte kleding, korter, langer of innemen en uitleggen werd in de zaak gedaan. Gordijnen werden ook op maat gemaakt. Vandaar die ateliers in het pand.
De verbouwing werd destijds uitgevoerd door de Hollandsche Beton MIJ.N.V. in opdracht van de N.V. Leidsche Manufacturenhandel van Vroom & Dreesmann. Ook toen moest je al leges aan de gemeente betalen, maar ik denk dat de familie Vroom van die hfl 3, 50 niet wakker gelegen zal hebben.
6 reacties
Een mooi gebaar… Maar ik neem aan dat deze ook nog aanwezig zijn in het gemeentearchief.
Mooi hoor, toch wel bijzonder om dat zo eens te zien.
Love As always
Di mario
Dat is een geweldig cadeau, moet ook zeker bewaard blijven.
Maar goed dat er nog verstandige mensen zijn! Er gaat al te veer verloren.
Dit is letterlijk de eerste blauwdruk die ik zie. Leuk!
Lieve groet.
Dat is mooi, zeg! Goed dat dat bewaard is gebleven.
viagra online
WALCOME