Home Leiden Leidse Watervrienden, Anneke Fennema en Kyra Schuchard Leidse vrijwilligers van het jaar 2019

Leidse Watervrienden, Anneke Fennema en Kyra Schuchard Leidse vrijwilligers van het jaar 2019

door Emile van Aelst

Dat Leiden een stad is met gelukkig heel veel vrijwilligers is bekend. Zonder vrijwilligers zou het leven er heel anders en veel saaier uitzien. Leiden koestert zijn vrijwilligers en probeert ze regelmatig in het zonnetje te zetten. Een van de manieren om de vrijwilligers te eren is de jaarlijkse verkiezing van de vrijwilliger en vrijwilligersorganisatie van het jaar. Dit gebeurt op of rondom 7 december, de internationale dag van de vrijwilliger. Woensdagavond liep de Burgerzaal van het Stadhuis vol met genomineerden en hun familie en/of achterban van de vereniging of stichting waar ze voor werken.

Bert Verwey, voorzitter van de stichting Leidse Vrijwilligersprijs, heette iedereen welkom en was blij dat er dit jaar weer zoveel aanmeldingen waren binnen gekomen.

Er zijn deze avond 3 prijzen uit te delen, een voor de organisatie, de individuele vrijwilliger en prijs van de toekomst. Traditiegetrouw wordt voor elke genomineerde een apart lied gemaakt. Dit jaar op de wijs van Queens Radio ga ga, eerst dus maar even oefenen.

Er werd begonnen met de genomineerden voor de Vrijwilligersorganisatieprijs. Als eerste werd een vertegenwoordigster van De Leidse Watervrienden naar voren gehaald. De vereniging draait puur op vrijwilligers, van zweminstructeurs tot het bestuur. “Hierdoor blijven de zwemlessen betaalbaar en dat is erg belangrijk voor veel Leidse gezinnen”, zo stellen de Watervrienden. “Bovendien geldt dat leden die zelf zwemles geven hun kinderen voor de helft van het lesgeld op zwemles mogen doen. Zo kunnen ook de lage inkomens op zwemles”. Met feestdagen krijgen de vrijwilligers een kleinigheidje en er is jaarlijks een vrijwilligersfeestje. Vrijwilligers worden bovendien gestimuleerd om een zweminstructeuropleiding te volgen.

Speeltuinvereniging Zuiderkwartier is een van de oudste speeltuinen van Leiden en nog steeds springlevend.

Het activiteiten comité van speeltuinvereniging Zuiderkwartier verzorgt al 94 jaar de draaiboeken bij activiteiten, organiseert vergaderingen en is actief betrokken bij het werven van nieuwe vrijwilligers. Zuiderkwartier vraagt de jeugd van nu zich in te zetten voor de kleintjes van morgen. De meeste vrijwilligers hebben vroeger zelf in de speeltuin gespeeld.

Stichting Güney was de derde genomineerde organisatie.

Voor de vrijwilligers organiseert Stichting Guney geregeld bijscholingsbijeenkomsten om het vrijwilligerswerk verder te ontwikkelen. Daarnaast wordt er 2 keer per jaar een teambuilding momenten ingepland. Ieder vrijwilliger heeft een taakomschrijving, een stappenplan en een coach. Taken en knelpunten worden besproken en opgelost. De stichting zoekt actief de samenwerking met diverse sociaal maatschappelijke organisaties in Leiden en omgeving. Zo biedt zij de vrijwilligers nieuwe kansen.

Kirsten Zitman, coördinator bij vrijwilligersorganisatie iDoe legde uit dat het dit jaar iets anders gaat. De winnaar wordt niet direct na het voorstellen bekend gemaakt, maar aan het eind van het programma.

Het lied had de vertegenwoordigster van de Stichting Güney behoorlijk aangegrepen vertelde ze in de pauze.

Na de pauze werden de genomineerden van de vrijwilligersprijs voor voorgesteld. Als eerste werd Jeffrey Veldt voorgesteld. Jeffrey is in een groot gat gesprongen toen de vorige penningmeester stopte met zijn functie. Voor zowel de Leidse Reddingsbrigade en Zwemschool Leiden is hij penningmeester geworden en daarmee lid van het dagelijks bestuur. En deze functie vervult hij super!”, is in de voordracht van Veldt te lezen. Naast penningmeester is hij bij de reddingsbrigade actief in de Commissie Facilitair en als waterhulpverlener. Bij Zwemschool Leiden is hij bijna wekelijks te vinden achter de balie in het Vijfmeibad of de Zijl.

Lol op de eerste rij, want Jeffrey was er niet en zijn vervanger had plotseling een blijde gebeurtenis in de familie en daarom was er een vervanger van de vervanger.

De volgende genomineerde Anneke Fennema was er gelukkig wel.

Vanaf (bijna) het begin is Anneke Fennema een van de drijvende krachten achter Museum Het Leids Wevershuis. Zij heeft er mede voor gezorgd dat er jaarlijks ongeveer 4500 bezoekers komen, ze coördineert de vrijwilligers die het museum 6 dagen in de week open houden (van 13.00 – 16.00), de wisselende exposities van textielkunstenaars (iedere 6 weken) worden door haar georganiseerd en gecoördineerd, zijn zorgt ervoor dat de vrijwilligers ieder jaar even in het zonnetje worden gezet, zij onderhoudt mede de contacten in de stad, zij zorgt ervoor dat op het oude weefgetouw weefdemonstraties gegeven worden en dat de theedoeken die daarop geweven worden, worden verkocht. De opbrengst is voor het Wevershuis.

De laatste genomineerde was Anja Massaar.

3 Oktober Vereniging, Singelloop, Speeltuin de Vijf Hoven, Verkeersregelaar, 3 oktober kraam en nog veel meer… Anja Massaar doet al jaren veel vrijwilligerswerk. Vaak samen met haar man: Nico Massaar. Bijna iedereen in Leiden en omgeving heeft haar weleens gezien of kent haar van een evenement.

Nieuw dit jaar is de Toekomstprijs voor een vrijwilliger onder de 25 jaar. Deze prijs ging naar Kyra Schuchard. Kyra werkt al een aantal jaar mee als vrijwilliger bij de Stichting jeugddorp die al 53 jaar elke zomer twee vakantieweken voor de Leidse Jeugd organiseert.

Ze kreeg haar prijs uitgereikt door Annan Verboom, die zelf een enthousiast vrijwilliger is bij Sleutelstad FM.

Hier staan duidelijk 2 vrijwilligers die de toekomst van Leiden zijn.

De spanning bij de andere genomineerden was ondertussen behoorlijk gestegen. De prijs voor de Vrijwilligersorganisatie van 2019 ging naar de Leidse Watervrienden.

De Vrijwilligersprijs 2019 werd uitgereikt door wethouder Marleen Damen, die zelf ook nog geen idee had naar wie de prijs zou gaan.

Anneke Fennema kon haar oren niet geloven toen ze haar naam hoorde.

Het drong volgens mij de eerste minuten nog niet helemaal tot haar door, maar daarna was ze supertrots.

Of je nu wint of niet, het feit dat je genomineerd bent geeft al aan hoe hard je je inzet voor de samenleving en dat dit opvalt in je omgeving. Anders zou je nooit genomineerd zijn.

Na de prijsuitreiking werden de winnaars geïnterviewd en gevraagd om een eerste reactie.

Natuurlijk werden er nog een aantal groepsfoto’s genomen zoals de genomineerden met de jury en organisatie.

 

De Stichting Jeugddorp was heel trots op de prijs van Kyra Schuchard. Twee jaar geleden won Jeugddorp de organisatieprijs en nu wint een van de vrijwilligers de Toekomstprijs.

In de hal werd tijdens een borrel nog gezellig nagepraat en konden de winnaars gefeliciteerd worden.

Hieronder een fotoslideshow met sfeerfoto’s en een filmpje met alle liedjes die voor de genomineerden gemaakt waren.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 13 december 2019 - 6:17

Super dat zoiets kan in Leiden…

Reply
די מריו 13 december 2019 - 7:01

Dat zouden ze in meer plekken moeten doen. Vrijwilligers moet je koesteren.

Love As always
Di mario

Reply
rietepietz 13 december 2019 - 17:13

Tja, ik kan me niet aan de indruk onttrekken( klinkt lekker ambtelijk) dat “vrijwilligerswerk “een beetje uit de hand loopt. Zo verdwijnen er banen , waardoor er weer méér mensen komen met te weinig inkomen omdat ze van een uitkering rond moeten komen … die gaat dan weer vrijwilligerswerk doen enz, enz.

Reply
Nicky 18 december 2019 - 11:22

Mooi dat ze zo in het zonnetje gezet worden.

Reply

Plaats een reactie