Home Overig 100 Jarig Leids familiebedrijf Hartwijk heeft predicaat Hofleverancier gekregen

100 Jarig Leids familiebedrijf Hartwijk heeft predicaat Hofleverancier gekregen

door Emile van Aelst

Vrijwel iedereen in Leiden en omgeving kent de firma Hartwijk aan de Lammermarkt. Als je een schroefje, moertje, ringetje, pijpje of wat dan ook zoekt, Hartwijk heeft het en als ze het stomtoevallig niet hebben dan regelen ze een oplossing. Ik kan mij herinneren toen ik nog in mijn vorige huis, dat gebouwd was in 1938, woonde alles net een maat had die tegenwoordige bouwmarkten niet meer voeren. Dan stapte ik bij Hartwijk binnen voor een of ander technisch frummeltje en ja hoor, ze hadden het.

Vorige maand werd het 100 jarig bestaan al uitgebreid gevierd met personeel en klanten, maar vrijdag was het weer feest.

Jaap Smit, Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland kwam langs om de oorkonde die hoort bij het predicaat Hofleverancier uit te reiken. Het was voor de Commissaris niet moeilijk zoeken waar hij moest zijn. Hij woont in Oegstgeest en kent Hartwijk al vanaf zijn Leidse studententijd en is ook al zo lang regelmatige klant.

Burgemeester Henri Lenferink, ook regelmatige klant, was uiteraard ook naar deze bijzondere gebeurtenis gekomen.

Jaap Smit vertelde dat hij blij was dit predicaat te kunnen uitreiken aan Wim Hartwijk en zijn medewerkers. Hij legde ook uit dat je niet automatisch Hofleverancier wordt als je 100- of meer jaar bestaat. Je moet het zelf aanvragen en daarna komt er een grondig onderzoek naar je bedrijf.

Ben je van onbesproken gedrag, ben je goed voor je personeel, heeft de firma ook na 100 jaar nog levensvatbaarheid en ga zo maar door. Er zijn dan ook maar 742 bedrijven in Nederland die zich Hofleverancier mogen noemen. Uhhhh foutje het zijn er nu 743.

Eigenaar Wim Hartwijk genoot van de welgemeende toespraak.

Wim Hartwijk was terecht trots toen hij de oorkonde in ontvangst mocht nemen.

Er hoort natuurlijk nog iets heel belangrijks bij zo’n oorkonde en dat hing nog even achter in de zaak.

Samen met Jaap Smit onthulde Wim Hartwijk het bord Hofleverancier dat eerdaags aan zijn gevel komt te hangen.

Behalve felicitaties had Burgemeester Henri Lenferink ook nog een paar mooie wetenswaardigheden.  Zo vertelde hij dat het bedrijf ooit begonnen is in de Burgsteeg en zich onder andere richtte op de boeren in de omgeving. Niet vreemd natuurlijk dat het bedrijf verhuisde naar de Nieuwe Beestenmarkt, want daar speelde het boerenleven zich destijds af op de wekelijkse veemarkt. De Nieuwe Beestenmarkt werd te klein en daarom verhuisde de firma naar de huidige locatie op de Lammermarkt.

Er zijn in Leiden momenteel maar 5 bedrijven die het predicaat Hofleverancier mogen dragen, dat zijn de drogisten Boerhaave en Bik, drukkerij de Bink en elektrotechnisch installatiebureau Langezaal & Inniger en dan vanaf nu Hartwijk. Daarnaast vertelde hij, over het algemeen leveren Hofleveranciers eigenlijk nooit aan het Koninklijk Huis. Er gaat echter een hardnekkig gerucht dat Koning Willem Alexander in zijn studententijd, toch wel schroefjes of haakjes etc liet halen bij de firma Hartwijk, dus waarschijnlijk was Hartwijk destijds al Hofleverancier.

Wim Hartwijk bedankte iedereen en zei dat de vorige sprekers het gras voor zijn voeten een beetje hadden weggemaaid, omdat ze zoveel over de historie van het bedrijf wisten en hij dat eigenlijk zelf had voorbereid.

Daarna werd er uiteraard geproost op het verkrijgen van het predicaat Hofleverancier.

Voor Wim Hartwijk en zijn medewerkers was dit de kers op de taart van het honderdjarig bestaan.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Hendrien Rietkerk 8 december 2019 - 4:35

Het is toch Wim Hartwijk en niet Wi
M Hartman? Bovendien zaten ze op de nieuwe Beestenmarkt en niet op de Beestenmarkt

Reply
Emile van Aelst 8 december 2019 - 12:17

Een foutje die de spellingscontrole er in heeft gegooid en ik in de haast overheen gekeken heb.

Reply
Sjoerd 8 december 2019 - 8:25

Ik zal maar niet reageren op de bovenstaande reactie… Ik vind het een hele kunst dat ze het in deze tijd met al die bouwmarkten hebben overleefd. Puur vakmanschap denk ik dan.

Reply
rietepietz 8 december 2019 - 20:16

Dat de burgemeester het bedrijf wel eens bezoekt snap ik wel, hij heeft nog wel eens pech met zijn ambtsketen als ik me goed herinner;-)

Reply
די מריו 8 december 2019 - 22:10

Gefeliciteerd hoor.. dit is toch even iets anders dan zomaar een prijsje.

Love as always
Di Mario

Reply
Kakel 9 december 2019 - 21:22

Wat een hoop foto’s heb je gemaakt! Ik heb ze niet geteld maar durf te wedden dat het er honderd zijn.
Sommige bedrijven gun je het gewoon en dit is zo’n bedrijf!
Lieve groet

Reply
Nicky 11 december 2019 - 21:06

Wat leuk! Ik ben dol op dat soort winkels.

Reply

Plaats een reactie