Home Leiden Talkshow bij Ruud aan tafel ging over pesten op school en universiteit

Talkshow bij Ruud aan tafel ging over pesten op school en universiteit

door Emile van Aelst

Al ruim 2 jaar heeft Ruud Binnendijk bijna elke maand zijn talkshow in het Maredijkhuis. Ruud heeft al veel interessante gasten ontvangen zoals bijvoorbeeld Elco Brinkman, Nico Dijkshoorn, burgemeester Henri Lenferink, hoogleraar sterrenkunde Vincent Icke, raadslid Walter van Peijpe, voormalig wethouder Paul Laudy, schrijvers Maarten ’t Hart en Jeroen Windmeijer en nog vele anderen. Deze maand was het thema “pesten” met 3 aansprekende gasten.

Pesten komt helaas nog steeds dagelijks voor. Vaak beseffen de pesters niet dat ze het slachtoffer voor de rest van zijn of haar leven kunnen beschadigen. Aan tafel zaten deze middag Frouke Lampe, zij is vroeger slachtoffer geweest en werkt tegenwoordig bij de Stichting Lumen die mensen met psychische en of verslavingsproblematiek helpt. Eugène van der Heijden is ombudsfunctionaris bij de Leidse universiteit en probeert met zijn medewerkers pesten te signaleren, op te lossen of te voorkomen. Carel Stolker de rector magnificus van de universiteit Leiden is in feite eindverantwoordelijke voor alles wat er zich binnen de universiteit afspeelt.

De ouders van Frouke verhuisden op haar 4e jaar van Amsterdam naar een klein dorpje. Al snel werd Frouke in het dorp op de kleuterschool het slachtoffer van pesten. Het pesten bleef 10 jaar aanhouden en ging van kwaad tot erger.

Op een gegeven moment ging het zover dat ze uitgekleed en overgoten met vloeistof werd. Het was zelfs zo erg dat leraren de leerlingen tegen haar ophitsten. In die tijd was pesten nog niet zo bespreekbaar als nu. Frouke ging naar een andere school, maar in een dorp maakt dat niet veel uit en het pesten bleef aanhouden. Frouke kreeg psychische klachten en eetstoornissen. Wat Frouke het meest stoort is dat de school destijds de signalen van haar ouders nooit heeft opgepakt.

Het was een aangrijpend verhaal, waarvan de andere tafelgasten en de zaal even stil van werden. Frouke is er gelukkig door verhuizen, goede hulp en geloof in haar zelf weer bovenop gekomen. Ze werkt als coördinator bij de Stichting Lumen waar zij als ervaringsdeskundige een grote steun voor de stichting en cliënten is.

Bij de universiteit komt pesten natuurlijk ook voor, maar er wordt tegenwoordig veel aandacht aan besteedt. Eugène van der Heijden is sinds 5 jaar ombudsfunctionaris bij de Leidse universiteit en houdt zich bezig met pesten en sociale veiligheid.

Pesten is tegenwoordig natuurlijk veel omvangrijker geworden, waar het vroeger nog vrijwel uitsluitend fysiek was heb je tegenwoordig ook te maken met de social media. Binnen de universiteit werken er meerdere vertrouwenspersonen. Er was een moment dat het even te veel dreigde te worden waardoor eventuele cliënten van het kastje naar de muur werden gestuurd. Dit is tegenwoordig weer recht getrokken, maar zijn  er uiteraard nog wel speciale functionarissen voor ongewenst gedrag zoals, discriminatie en seksualiteit.

In de pauze zorgde een gitarist voor de nodige afleiding.

Rector magnificus Carel Stolker legde uit dat het niet voor niets is dat de universiteit veel aandacht besteedt aan pesten en ongewenst gedrag. De tijden zijn veranderd en de tijd dat een student bijvoorbeeld in de tijd van Cleveringa nog bij de hoogleraar thuis uitleg kreeg of zelfs examen deed ligt al heel ver achter ons.

We hebben 30.000 studenten en 7.000 medewerkers en die komen niet alleen uit Nederland. Dat geeft ook nog al eens culturele verschillen. Stel je hebt in een groep een Iraniër, Japanner en een Amerikaan die zijn totaal verschillend en moet je vaak ook verschillend benaderen. Daarom heeft de universiteit dan ook een diversity officer die hier probeert sturing aan te geven en bij problemen oplossingen te zoeken.

Het voert te ver om het hele gesprek weer te geven, maar de belangrijkste conclusie was dat er gelukkig zowel binnen de samenleving, scholen en de universiteit meer aandacht is voor pestgedrag.

In december is er geen talkshow, maar in januari wordt de draad weer opgepakt en heeft Ruud de laatste zondag van de maand zijn 30e talkshow.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Sjoerd 26 november 2019 - 22:09

Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat het in ons bedrijf ook gebeurde. Pas op latere leeftijd heb ik ondervonden dat er mensen weggingen omdat ze het mentaal niet meer aankonden.

Reply
די מריו 26 november 2019 - 23:28

In het kleine team bij ons in de winkel is de sfeer onderling gelukkig goed.

love As always
Di Mario

Reply
rietepietz 27 november 2019 - 17:09

Carel Stolker heeft zijn náám niet mee om in die commissie tegen pesten te zitten;-) Pesten is verschrikkelijk maar ik ken het gelukkig niet uit eigen ervaring.

Reply
Hans 27 november 2019 - 21:23

Pesten komt helaas over al voor, zo was van daag ook de belastingdienst in het nieuws.
Mensen zijn toch vreemde schepsels. Hans

Reply
Nicky 28 november 2019 - 21:21

Goed dat er aandacht voor is.

Reply

Plaats een reactie