Home Leiden HOE LANG ZULLEN ZE LEVEN!? Vijftig vragen over erfenis en nalatenschap

HOE LANG ZULLEN ZE LEVEN!? Vijftig vragen over erfenis en nalatenschap

door Emile van Aelst

Erfenissen en erfrecht we staan er eigenlijk bijna nooit bij stil, totdat we er opeens mee te maken krijgen. Het enige wat we weten of denken te weten, is dat er een hoop geld naar de fiscus gaat. De meesten van ons gaan niet zomaar even bij een notaris langs om te vragen hoe zit nou met de aanstaande erfenis van onze ouders of als ik er zelf niet meer ben. Toch is het slim om van te voren na te denken of je te verdiepen in het erfrecht. Om het allemaal een beetje luchtig en begrijpelijk uit te leggen hebben journalist Friederike de Raat en Erna Kortlang, notaris bij TeekensKarstens advocaten notarissen in Leiden, een boekje uitgebracht met vijftig vragen over erfenis en nalatenschap. Gistermiddag werd het boekje gepresenteerd.

Voor de presentatie was een mooie en misschien wel heel toepasselijke locatie gekozen, het Rijksmusem Oudheden aan het Rapenburg in Leiden.

Als je eenmaal over dit soort zaken na gaat denken, ga je natuurlijk overal op letten. Zo dacht ik tijdens een kopje koffie vooraf aan de presentatie, misschien had er om in de sfeer van het boekje te blijven een plakje cake bij gekund 🙂

Het zaaltje zat vol met familie, vrienden en collega’s.

De presentatie werd gegeven door Onno Blom, de biograaf van Jan Wolkers en schrijver het boek De jonge Rembrandt.

Hij voelde de schrijfsters aan de tand over hoe het boekje tot stand gekomen is.

Friederike wilde het boek uiteraard in begrijpelijk Nederlands hebben en Erna waakte er voor dat het niet zo luchtig werd dat er onjuistheden in zouden staan.

Regelmatig floten de dames elkaar terug tijdens het schrijven.

Het is ook best wel moeilijk, want je wilt als notaris graag zoveel mogelijk informatie kwijt om mensen te behoeden voor teleurstellingen en problemen in de toekomst.

Het werd een heel levendig gesprek met zo nu en dan verhalen over herkenbare erfenis problemen.

Ik heb vandaag geprobeerd het boekje even door te bladeren, alleen dat lukt niet. Als je eenmaal begint te lezen, dan wil je eigenlijk gelijk ook het antwoord op alle vragen weten en zit je al snel veel langer te lezen dan je van plan was.

Tijdens de borrel na afloop bleek dat inderdaad eigenlijk iedereen wel met vragen over erfenissen en erfrecht rond loopt, maar er ook nooit dieper op in gaat.

En toch en toch en toch, had dat plakje cake er bij gepast -:)

 

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 23 november 2019 - 7:45

Zal ik je een hele cake opsturen?

Love as Always
Di Mario

Reply
Nicky 23 november 2019 - 13:03

Hahaha! Je hebt gelijk, hoor. Wel goed, zo’n boekje. Hoewel mijn streven is alles zelf op te maken.

Reply
Hans 23 november 2019 - 15:03

Heb het gelukkig allemaal goed geregeld, vanaf de kinderen klein waren.
Maar als je de weg niet kent is een handvat wel zo handig. Hans

Reply
Sjoerd 23 november 2019 - 16:22

Ik heb een hele uitleg gehad bij mijn Pensioen in Zicht cursus.

Reply
rietepietz 23 november 2019 - 19:47

Lijkt me een heel nuttig boekje hoewel wij wél eens bij een notaris geweest zijn zijn er ondertussen natuurlijk wel weer nieuwe regeltjes.

Reply

Plaats een reactie