Home Leiden Sinterklaas is ook in Leiden aangekomen, voor de nieuwe Pieten is het even wennen

Sinterklaas is ook in Leiden aangekomen, voor de nieuwe Pieten is het even wennen

door Emile van Aelst

Sinterklaas heeft logistiek gezien een moeilijk jaar. Een nieuw paard dat koud watervrees heeft, de stoomboot die niet in Apeldoorn kon komen en vanwege de vergrijzing een heleboel nieuwe Pieten. Maar natuurlijk had Sinterklaas voor alles een oplossing. De ingewerkte Zwarte Pieten gaan naar de dorpen en de steden met veel schoorstenen. De nieuwe Pieten die nog bijna geen schoorsteen ervaring hebben, mogen mee naar steden met minder schoorstenen om opgeleid te worden, zodat ze later gewoon weer door heel Nederland kunnen werken.

Ook dit jaar had Sinterklaas weer gevraagd of ik hem een stukje tegemoet wilde varen om samen door te varen naar Leiden. Maar ja na al die rare berichten over de stoomtrein die het niet deed, wist ik het ook niet meer dus nam voor de zekerheid maar een aantal kinderen mee om te helpen zoeken.

Toen we een stuk de Rijn af gevaren waren zagen we opeens 2 Pieten in een boot, zij vertelden dat Sinterklaas aankwam bij station Akerboom. Sorry hoor ik woon 66 jaar in Leiden maar heb nog nooit van station Akerboom gehoord.

Wel van de jachtwerf Akerboom dus daar maar naartoe gevaren en kijk daar zagen we een hele hoop Pieten, alleen geen Sinterklaas.

Meneer Akerboom weet u of Sinterklaas er al is. Geen idee maar vraag mij niet teveel want ik heb de laatste dagen heel slecht geslapen door allemaal onverklaarbare herrie.

Plotseling zag ik Sinterklaas met het nieuwe Pietje Gennotte staan praten. Ik hoorde hem nog net zeggen;” toen heb ik dat jongetje van Roodhart gebeld en gezegd, Leiden is voor Sinterklaas onbereikbaar. Hij heeft toen snel deze week een spoorlijntje vanaf station de Vink naar Akerboom laten aanleggen en nu kan ik hier zo op Pakjesboot 071 stappen”.

Sleutelstad zit altijd bovenop het nieuws, dus verslaggever Annan wilde hier ook alles over weten.

Pakjesboot 071 lag inderdaad klaar en we konden gelukkig richting Leiden vertrekken.

Het was allemaal een beetje behelpen dit jaar door al dat trein gedoe, maar Sinterklaas had extra boten van de Leidse Rederij besteld om toch nog alle Pieten naar Leiden te brengen. Als een soort Spaanse Armada vertrokken we naar Leiden.

Ach jee dit Pietje had de trein en dus de boot gemist. Gelukkig was er redding of nee ik bedoel de Reddingsbrigade, zij brachten het Pietje naar de Stoomboot.

Hoe dichter bij Leiden we kwamen, hoe meer bootjes ons tegemoet voeren.

Ook langs de kant stonden veel kinderen met hun ouders te zwaaien.

De Leidse bruggen blijven toch een dingetje, of ze gaan niet open, of niet dicht, of zoals in dit geval stond er een fiets aan de brug vast en duurde het heel lang voor die weggehaald was.

Na een half uurtje varen kwamen we aan de rand van Leiden bij Molen de Put, waar ook al honderden kinderen stonden te wachten. De Rembrandtbrug ging gelukkig wel open, alleen daarna niet meer dicht 🙂

Eindelijk waren we dan in Leiden en overal langs de kant stonden kinderen te zwaaien.

Eindelijk voer de stoomboot onder de Blauwpoortsbrug door en zag Sinterklaas duizenden kinderen staan wachten en zingen.

Burgemeester Henri Lenferink stond al op Sinterklaas te wachten.

Ook de kinderen waren blij dat Sinterklaas eindelijk in Leiden was aangekomen. ( in het filmpje en de fotoslideshow nog veel meer sfeerbeelden uiteraard)

Op het podium stond Meike Hurts op Sinterklaas te wachten en werd toch wel een beetje zenuwachtig of ze wel lief genoeg was geweest.

Sinterklaas stelde haar gerust iedereen in Leiden is heel lief geweest dit jaar.

Er was nog een probleempje met de sleutel van Het Huis van Sinterklaas die zoek was. Gelukkig had de burgemeester hem gevonden dus was ook dat probleem weer opgelost. De Pieten gaan nu snel inrichten en dan kan Sinterklaas er vanaf komende zaterdag tijdelijk gaan wonen.

Kijk nou zei Sinterklaas daar hebben we Martje Hoogkamer, wat ben jij groot geworden en kan je nog steeds zo mooi Sinterklaasliedjes zingen.

Het zijn dan wel geen Sinterklaasliedjes meer, maar Mart Hoogkamer kan nog steeds heel goed zingen.

De Hoofdpiet regio Leiden kan trouwens ook heel mooi zingen wist Mart Hoogkamer, daarom zongen ze samen een duet.

Het werd een gezellig feest op de Beestenmarkt met heel veel muziek en………pepernoten.

Zakken en handen vol pepernoten.

Sinterklaas uw paard staat te wachten, zal ik u er even naartoe brengen.

Ah gelukkig daar ben je, dan kunnen we nu de stad in gaan om de andere kindertjes gedag te zeggen.

Voorafgegaan door drumfanfare FBL reed Sinterklaas de stad in.

In het filmpje en de fotoslidshow nog veel meer beelden van de optocht  en alle Pieten.

Voor de nieuwe Pieten was het best wel een belevenis, zo’n eerste keer in Nederland en dan ook nog zonder schoorsteen ervaring. Gelukkig konden ze even uitrusten.

Wat is het koud in Nederland, maar Sinterklaas zegt dat de schoorstenen lekker warm zijn. Dus kom maar op met die schoorstenen.

Op de Hooglandsekerkgracht werd het ’s middags een groot kinderfeest met een draaimolen, suikerspin en veel spelletjes.

Uhh ja wel even je lego opruimen he voor Sinterklaas langs komt 🙂

Sinterklaas kwam nog even niet, want hij had het enorm druk met alle kindertjes een handje te geven.

Soms is het nog wel een klein beetje eng bij Sinterklaas op schoot.

Ook Hoofdpiet regio Leiden had het druk, maar dan met zijn fanclub.

Het was weer een mooie en drukke intocht met gelukkig mooi en droog weer. In de fotoslideshow nog veel meer foto’s.

In het filmpje kan je zien dat Sinterklaas echt in Leiden is 🙂

Gerelateerde artikelen

6 reacties

Hans 17 november 2019 - 15:42

Haha, lol vergrijzing onder de Pieten.
Leuk verslag de Sint was vanmiddag hier aanwezig, hij is maar druk. Hans

Reply
nessy/quidam 17 november 2019 - 16:52

Mooi Emile 🙂

Reply
rietepietz 17 november 2019 - 19:21

Zo, dan kunnen de nieuwe Pieten nu allemaal snel aan het werk in de schoorstenen, dan zijn ze volgend jaar échte Pieten.
Ik begreep al niet hoe dat nou zat met half zwarte Pieten maar jij hebt de oplossing gevonden, ze zijn in opleiding en zullen volgend jaar vanzelf allemaal net zo zwart zijn als de oudere garde.

Reply
Sjoerd 17 november 2019 - 20:37

Het feest kan in ieder geval beginnen, want Sinterklaas is binnen.

Reply
Nicky 18 november 2019 - 19:57

Je zou verwachten dat het na al die jaren allemaal vlekkeloos verloopt. De Sint doet dit al zó lang. En toch gaat er ieder jaar wel iets mis. Gelukkig kwam het ook dit jaar weer goed.

Reply
Kakel 18 november 2019 - 21:34

Die eerste foto vind ik fenomenaal! Zwarte Pieten laten de boel natuurlijk graag in het water lopen maar dat ene Pietje ging toch te ver. Sympathiek dat een directeur zijn bedrijf afstaat aan de snode witbaard.
Jij bent dit jaar heel braaf geweest dus ik vind dat jij je schoen mag zetten!
Lieve groet.

Reply

Plaats een reactie