Home Overig Lintjesregen voor de Leidse jeugd, 15 jongeren ontvingen het Jeugdlintje

Lintjesregen voor de Leidse jeugd, 15 jongeren ontvingen het Jeugdlintje

door Emile van Aelst

Jong geleerd is oud gedaan, dat geldt ook vrijwilligerswerk en maatschappelijke betrokkenheid. Leiden koestert haar vrijwilligers en zet ze dan ook regelmatig in het zonnetje. Zoals bijvoorbeeld met de jaarlijkse vrijwilligers prijzen op of rondom de dag van de vrijwilliger op 7 december. Enkele jaren geleden is in Leiden ook het Jeugdlintje ingesteld, deze wordt op of rond 20 november, de internationale dag van de rechten van het kind, uitgereikt aan kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Dit jaar een weekje vroeger omdat het is opgenomen in het programma van de week van compassie. In de Cleveringazaal van het Kamerlingh Onnesgebouw verzamelden zich woensdag de genomineerde kinderen.

De middag werd geopend door door Mariëlle Bahlman en Saskia Kokx van de organisatie Defence for Children.

Zij gaven uitleg over de rechten van het kind en de werkzaamheden van Defence for Children.

Ze eindigden met een korte quiz, met vragen als er wordt op scholen te veel gepraat over kinderrechten, eens of oneens. In dit geval was de zaal vrijwel unaniem dat er niet te veel over gepraat wordt.

Is het een recht dat kinderen tot 18 jaar kunnen spelen. Het is inderdaad als recht opgenomen. Ook een leuke vraag was, alle landen ter wereld hebben het verdrag over de kinderrechten ondertekend. Was dit land Amerika ja of nee. Het is inderdaad zo dat Amerika als enige land ter wereld het kinderrechtenverdrag niet heeft ondertekend.

Na de uitleg en de quiz reikte wethouder Marleen Damen de Jeugdlintjes uit. Ze benadrukte hoe geweldig het is dat jongeren zich al op zo’n jonge leeftijd bekommeren om de samenleving en daar graag hun steentje aan bij willen dragen.

Als eerste ontving Wouter Haaksema een lintje. Wouter is op school actief bij verschillende leerling-activiteiten en ook op schoolavonden vaak aanwezig. Ook zet Wouter zich in voor Coming Out Day, Paarse Vrijdag en de kerstactiviteiten.

Nadat hij het lintje omgehangen kreeg werd hij door de jury in de bloemetjes gezet.

Melanie Roest bezoekt al vijf jaar lang een 60-jarige man die woont in een zorginstelling. Melanie gaat wekelijks met hem naar buiten om te wandelen, koffie te drinken of om een boodschap te doen.

De man waarmee ze gaat wandelen was uiteraard ook aanwezig.

Judith, Senna, Max, Pepijn, Ellen en Isa zitten in de Kinderadviesraad van het Willem-Alexander kinderziekenhuis. Zij denken mee met de artsen van het Willem-Alexander Kinderziekenhuis bij het bepalen van het beleid. Ze zijn een heel belangrijk klankbord voor beslissingen die genomen moeten worden.

Mooi dat kinderen zich zo inzetten voor hun zieke leeftijdgenoten.

Christiaan Šrámek is lid van de Leidse- en landelijke Jeugdraad en heeft zich beziggehouden met het opzetten van de ‘Leidse Pas’. Ook heeft hij meegedacht over de duurzaamste kilometer van Leiden.

Zou zomaar een politicus in de dop kunnen zijn 🙂

Er waren 5 kinderen die zich inzetten bij de activiteiten van de Stichting Thuis Op Straat. Farouk Azhar helpt bij activiteiten van Thuis Op Straat en helpt al twee jaar mee bij speeltuin Vijf Hoven. Daar assisteert hij bij activiteiten, helpt bij de organisatie en uitvoering van evenementen en vakantieactiviteiten en hij handhaaft de orde en veiligheid. Oumaima Bouhamed helpt minimaal twee keer per week bij Thuis Op Straat en ziet het als meerwaarde om andere kinderen te helpen. Ze denkt niet alleen mee over de speeltuin, maar bijvoorbeeld ook over hoe je in wijken nog meer verbindingen tussen mensen kunt maken en hoe je problemen kunt voorkomen.

Aamina Niyas helpt al twee jaar actief bij Thuis Op Straat en zorgt ervoor dat alle kinderen evenveel aandacht krijgen tijdens een activiteit. Ze zet zich in bij diverse activiteiten en doet de wedstrijdadministratie van het Leids Kampioenschap. Patrick van der Werf stimuleert bij Thuis Op Straat andere jongeren om te bewegen. Hij heeft een slagbaltoernooi in de Stevenshof georganiseerd en helpt bij activiteiten van Thuis Op Straat. Yaniek Flissebaalje organiseert bij Thuis Op Straat verschillende sport en spel activiteiten. Daarnaast neemt hij rustig de tijd om kinderen te helpen als hij merkt dat zij dat nodig hebben. Bijvoorbeeld door middel van een gesprekje of een kleine een-op-een activiteit, zodat een kind zich op zijn gemak voelt.

Natuurlijk ook deze groep Leidse kanjers op de foto met de jury.

Als laatste ontving Jay Conelisse een lintje. Jay zet zich in om ruimte te vragen voor reflectie en filosofie bij jongeren. Hij heeft het ‘project van niets’ opgezet, waarbij hij ruimte maakt om te filosoferen over de essentie van het leven.Als laatste ontving Jay Cornelisse een lintje. Jay zet zich in om ruimte te vragen voor reflectie en filosofie bij jongeren. Hij heeft het ‘project van niets’ opgezet, waarbij hij ruimte maakt om te filosoferen over de essentie van het leven.

Jay was terecht trots op zijn lintje.

Kinderarts Arno Roest van het Willem Alexander Kinderziekenhuis is enorm trots op- en blij met de Jeugdraad en wilde graag met ze op de foto.

Binnen was het te klein om de hele groep op de foto te nemen, vandaar dat we even naar buiten gingen voor de groepsfoto.

Het is altijd een hele toer om iedereen in de camera te laten kijken, maar zo te zien is het weer gelukt.

Kinderen die zich op jonge leeftijd al inzetten voor de maatschappij verdienen een beloning. Door het uitreiken van de Leidse Jeugdlintjes spreekt de gemeente Leiden waardering uit voor deze jongeren en hoopt dat zij een voorbeeld zijn voor andere.

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 14 november 2019 - 22:58

Een hele diepe buiging voor deze grootheden. Bedankt.

Love as always
Di Mario

Reply
Sjoerd 14 november 2019 - 23:04

Ik ben blij dat ze er zijn, de jeugd heeft de toekomst. En als ze zich daarvoor inzetten mag dat best beloond worden.

Reply
Nicky 15 november 2019 - 12:23

Harstikke goed gedaan! Zeer terecht dat ze in het zonnetje gezet worden!

Reply
rietepietz 15 november 2019 - 14:46

Want jong geleerd is oud gedaan toch?

Reply
Yaniek 10 februari 2020 - 17:49

Heel erg bedankt allemaal ik ben zelf 1 van de winnaars ik ben er heel trots op bedankt

Reply

Plaats een reactie