Home Leiden Leids Sportcongres 2019 en ondertekening Het Nationale Sportakkoord druk bezocht door bestuurders Leidse sportclubs

Leids Sportcongres 2019 en ondertekening Het Nationale Sportakkoord druk bezocht door bestuurders Leidse sportclubs

door Emile van Aelst

Sportstad Leiden organiseerde het 8e Leids Sportcongres. Ook dit jaar kwamen weer veel Leidse sportbestuurders naar het congres om de workshops te volgen en met elkaar te brainstormen over de sport in Leiden. Dit keer werd het Sportcongres gehouden in het Leonardo College.

Sportbestuurders zijn, over het algemeen, sportieve mensen vandaar eerst maar even beginnen met een kleine callanetics warming up voordat ze de hele avond moesten zitten. In de aula van het Leonardo heette sportcoördinator Rik van der Geest iedereen welkom op dit 8e Sportcongres.

Wethouder Paul Dirkse, zelf ook sportman, benadrukte het belang van de sport in Leiden en in zijn algemeen.

Er zijn grote veranderingen in de sport, het is niet goed om af te wachten waar het in de toekomst naartoe gaat. Daarom is Het Nationale Sportakkoord in het leven geroepen. Gisteravond was er behalve een plenaire uitleg ook nog een workshop over het Nationale Sportakkoord.  Doel van het sportakkoord is om de organisatie en financiën van de sport toekomstbestendig te maken. En er daarbij voor te zorgen dat iedereen in een veilige, gezonde omgeving met plezier kan sporten en bewegen.

Het is de bedoeling dat ook Leiden een variant op Het Nationale Sportakkoord gaat opstellen en ondertekenen. Als eerste ondertekenden woensdagavond Gymsport Leiden, Roeivereniging Die Leythe en de Leidse Sport Federatie.

Uiteraard tekende ook wethouder Paul Dirkse.

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen en ook een aantal Leidse topsporters maken kans op uitzending en medailles op de Spelen. Topsport coördinator Tjeerd Scheffer stelde Vin en Carolien Florijn voor die goede kans maken uitgezonden te worden naar de spelen.

In de roeiwereld is de naam Florijn natuurlijk geen onbekende naam, vader Ronald Florijn roeide heel wat prijzen bij elkaar.

Na het plenaire gedeelte ging iedereen naar de eerste ronde van de workshops waarvoor ze zich van te voeren aangemeld hadden. Er was te kiezen uit 7 workshops, waarvan je er 2 kon volgen. Ik loop ze even kort langs, om te beginnen bij de workshop Aangepast sporten.

Geweldig trouwens, de meneer met de blindegeleide hond gaf aan welke sporten hij allemaal doet. Voor zover ik mij nog kan herinneren zaten er in elk geval hardlopen en skiën bij en nog een stuk of 4 andere sporten.

Workshop Vloggen. Steeds meer mensen vloggen en ook rondom het sporten valt er natuurlijk veel te vloggen.

Trudy Kwik ( DIOK) maakte een vlog van Joost van der Wal (Trigon)

Even wennen voor Reanne van Kleef ( Lugdunum en Sleutelstad FM) om niet te interviewen , maar geïnterviewd te worden.

De workshop Het Nationale Sportakkoord werd uiteraard ook goed bezocht.

Workshop Wijksportparken gaf voorbeelden hoe in Rotterdam in bepaalde wijken sportparken zijn gemaakt waar iedereen de hele dag op allerlei manieren kan sporten.

Dames we komen zo naar beneden voor de pauze.

In de pauze was er na een drankje, ook nog een sportieve bezigheid.

Er werd uitleg gegeven over Walking Basketball en ook door iedereen gespeeld.

Iedereen had de grootste lol.

Attackkkkkk, is dat even schrikken.Dat heb ik weer dacht Reanne, toen haar bal klem lag.

Het superteam, volgens eigen zeggen uiteraard 🙂

De tweede ronde workshops begon met onder andere Sociale Veiligheid over bijvoorbeeld het gebruik van social media en hebben alle ‘jeugd’ leiders een verklaring van goed gedrag.

i Doe kan ook ondersteunen bij het werven en zoeken van vrijwilligers, vandaar dat zij ook een workshop deden over het aantrekken, boeien en binden van vrijwilligers.

Ook een belangrijk onderwerp en vaak een probleem tegenwoordig, hoe houd je pubers actief en betrokken bij je vereniging. Ik hoorde een mooi voorbeeld van een vereniging die pubers een kleine vergoeding geeft voor bardiensten zodat ze geen vakken hoeven te vullen bij de supermarkt, maar die tijd bij de club kunnen doorbrengen.

Het jaarlijkse Sportcongres blijft een leuke en vooral leerzame avond. Het is ook fijn om zo nu en dan eens met andere bestuurders van gedachten te wisselen.

Terwijl na afloop iedereen aan de borrel ging was Reanne alweer druk bezig om interviews af te nemen voor Sleutelstad.

In de fotoslideshow nog een meer sfeerbeelden van het 8e Leids Sportcongres.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 7 november 2019 - 23:28

Ik dacht al…er is zoveel te doen… maar gelukkig heb je ook diverse foto’s van Reanne erbij gedaan. Dat maakt de log een stuk leuker.

love As always
Di mario

Reply
Skyblog 8 november 2019 - 6:47

Leuk dat de mensen ook aandacht geeft aan sport stad geeft in Leiden. Gelijk even sporten in de gymzaal. Leuk. Sporten schijnbaar belangrijk. Leuke slide foto om te zien.

Reply
Sjoerd 8 november 2019 - 9:58

Ik vind het in ieder geval de moeite waard om hier een brede maatschappelijke discussie over te voeren.

Reply
rietepietz 8 november 2019 - 19:17

Die borrel stond er in de pauze nog bij tussen de drankjes , alles was 0% 😉

Reply
Nicky 9 november 2019 - 20:38

Er komt een hoop kijken bij het besturen van een sportvereniging. Dat blijkt wel.

Reply

Plaats een reactie