Home Leiden Wereldprimeur, Leiden Marathon haalt Marathonvlam hardlopend op uit Marathónas

Wereldprimeur, Leiden Marathon haalt Marathonvlam hardlopend op uit Marathónas

door Emile van Aelst

Komend jaar bestaat de Leiden Marathon 30 jaar en wilde iets speciaals en spectaculairs doen. De TK Challenge, de  stichting die door sportief bezig te zijn meerdere goede doelen in Leiden ondersteunt, bestaat komend jaar 5 jaar en zocht ook een extra uitdaging. Samen vonden ze een perfecte stunt en goed doel. De Marathonvlam wordt opgehaald in het Griekse plaatsje Marathónas en de opbrengst gaat naar het Willem Alexander Kinderziekenhuis in het LUMC.

Donderdagmiddag waren de pers en een aantal sponsors uitgenodigd door het bestuur van de Leiden Marathon en de TK Challenge. In de Burgerzaal van het Stadhuis zouden ze een wereldprimeur bekend maken. Als eerste nam Rens Goudsmit, advocaat en partner bij TeekensKarstens, namens de TK Challenge het woord en vertelde in het kort hoe de TK Challenge destijds ontstaan is en de vele goede doelen die ze de afgelopen jaren hebben kunnen steunen.

Het is en blijft geweldig om te zien hoe sporters die lekker met hun sport bezig zijn, gelijktijdig zoveel mooie doelen kunnen steunen.

Tjeerd Scheffer, voorzitter Leiden Marathon, vertelde dat hij trots was echt een wereldprimeur bekend te mogen maken.

In het Griekse dorpje Marathónas brandt de eeuwige Marathonvlam en is net zo magisch als de Olympische vlam.

De vlam wordt elk jaar lopend naar Athene gebracht voor de marathon van Athene.

De laatste jaren heeft de vlam bij uitzondering ook bij 20 andere marathons op de wereld gebrand. De vlam werd dan opgehaald bij de Tombe en per trein, boot, auto of vliegtuig naar de desbetreffende marathonplaats gebracht.

Leiden zal Leiden niet zijn, als wij dat net even anders gaan doen. De Leiden Marathon is natuurlijk enorm trots dat we de vlam tijdens onze marathon mogen laten branden. Maar……………..we laten hem niet bezorgen, nee WE GAAN HEM HALEN 🙂

Bij het idee en de uitwerking kreeg de organisatie ook steun van marathonloper Kostas Hatzis.

Als eerste marathonorganisatie ter wereld gaan we hem persoonlijk halen en in estafettevorm lopend naar Leiden brengen. Vanaf zaterdag 25 april trekken 36 teams met 200 lopers met de vlam door Europa om op  8 mei bij het Leidse Stadhuis aan te komen. Hier neemt burgemeester Henri Lenferink de vlam in ontvangst.

Elk team loopt 84 kilometer en haalt minstens 2000 euro op voor het goede doel. Er wordt natuurlijk op een hoger bedrag per team gehoopt door sponsoring van bedrijven en particulieren.

Het goede doel is het Willem Alexander Kinderziekenhuis in het Leidse LUMC. Arno Roest, kinderarts en plaatsvervangend Afdelingshoofd, vertelde hoe belangrijk een prettige omgeving voor kinderen is tijdens een ziekenhuisopname.

Ik was in juli 2018 al eens op bezoek op de afdeling toen Arno Roest een cheque van 13.000 euro van de TK Challenge in ontvangst nam voor een nieuwe vloer. We werden toen rondgeleid en stonden versteld hoe mooi deze omgeving voor zieke kinderen is met onder andere onderzoekskamers waar de kinderen niet bang van worden en door de dieren in het bos worden afgeleid.  Onder deze link kan je het artikel teruglezen en zien hoe geweldig de afdeling er toen al uit zag.

Terecht dat  alle bedenkers van dit geweldige plan heel trots zijn dat het gelukt is om  toestemming te krijgen om de vlam naar Leiden te halen.

Het is dus nu van belang dat zich de 36 teams gaan vormen en zich aanmelden. Nog tijdens de persconferentie meldde Robert Jan Stoop, advocaat en partner bij TeekensKarstens zich aan en had al een team compleet ook. Dirk Bouwman, directeur van Uitgeverij Verhagen, bood spontaan aan dit eerste team te sponsoren.

Op de foto kinderarts Arno Roest, een deel van het eerste team, uitgever Dirk Bouwman en Tjeerd Scheffer van de Leiden Marathon.

Er wordt wel eens gevraagd, waarom ik zo trots op Leiden ben. Denk dat ik dat met dit soort voorbeelden niet meer uit hoef te leggen he.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 2 november 2019 - 0:43

2020 wordt nu al een mooi jaar.

Love As Always
Di mario

Reply
Sjoerd 2 november 2019 - 8:52

Dat is een heel mooi initiatief. Ik hoop dat de opbrengst er ook naar is…

Reply
rietepietz 2 november 2019 - 18:48

En Leiden is dan weer trots op jou, dat bleek kort geleden maar weer eens heel duidelijk.

Reply
Hans 3 november 2019 - 10:55

Een prachtige manier om het 30 jarige jubileum te vieren. Hans

Reply
Nicky 5 november 2019 - 14:42

Geweldig, zeg! Ik wens ze alvast veel succes en hoop op een geweldige opbrengst!

Reply

Plaats een reactie