Home Natuur Leiden deed ook mee aan de eerste Nationale Plogdag

Leiden deed ook mee aan de eerste Nationale Plogdag

door Emile van Aelst

Ik zie mensen denken, Nationale Plogdag wat is dat nu weer. Ploggen staat voor joggen en plastic oprapen. Dagelijks zie je duizenden mensen een trainingsrondje door de stad hollen. In Zweden is het een trend geworden om niet zomaar alleen te hollen, maar er een ‘plocka up’ van te maken. Buitenwinkel Bever en het Wereld Natuur Fonds sloegen de handen ineen en hebben deze trend nu ook in Nederland geïntroduceerd.

In 12 vestigingen werd vandaag een plogrun georganiseerd, ook het filiaal in Leiden had een plogroute gemaakt.

Eerlijk is eerlijk het liep nog niet storm, maar je moet ergens beginnen en met afwachten kom je ook niet verder. De groep deelnemers die om 10.30 startte was in elk geval heel gemotiveerd en vond het goed om het aangename met het nuttige te verenigen.

Bever en het Wereld Natuur Fonds zorgden voor zakjes en handschoenen, WWF medewerkster Sigried van Hoek legde uit dat in verschillende steden mee gedaan werd aan deze eerste Plogdag.

Het groepje ging op weg en binnen een paar meter hadden ze het eerste plastic al te pakken.

Het eerste stukje ging door de Pieterswijk om daarna richting de Singels en het Singelpark te gaan.

Bij het Plantsoen kwam ik dit clubje weer tegen en het bleek dat ze al een paar keer hun zakken geleegd hadden in prullenbakken onderweg.

 Ze vonden het een mooie en leuke manier van een rondje Leiden maken en stonden versteld wat ze allemaal aan plastic tegenkwamen onderweg.

Het zou mooi zijn als de Nationale Plogdag in de toekomst uit gaat groeien tot een groot landelijk loop en schoonmaakevenement. Op zich is het natuurlijk al heel mooi als lopers en wandelaars dagelijks een zakje meenemen en zo nu en dan iets oprapen wat voor hun voeten ligt, dat zou al een hele hoop plastic afval op straat schelen.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Sjoerd 27 oktober 2019 - 9:12

Ik zag het gisteravond, net te laat natuurlijk, maar zeker een goed initiatief. Ik heb alleen niet altijd zo’n papieren tasje bij de hand.

Reply
Johan Volkers 27 oktober 2019 - 13:27

In de Maredijkbuurt ruimen elk kwartaal alle rommel op, inclusief plastic. Als elke wijk dat doet en de gemeente het totaaloverzicht behoudt, dan blijft de stad netjes!

Reply
rietepietz 27 oktober 2019 - 20:10

Het zou niet nodig moeten zijn maar oke, wel een mooi initiatief natuurlijk.

Reply
Kakel 27 oktober 2019 - 20:41

Een geweldig initiatief! Mensen die ongewoon iets positiefs willen doen.
Mijn dochter deed mee aan de landelijke opruimdag. Lopend afval rapen. Je had het commentaar eens moeten horen wat ze onderweg van sommigen kreeg!
Je hebt zelf ook een flinke tippel gemaakt (-:

Reply
Hans 27 oktober 2019 - 21:34

Ik wist niet dat het plaggen heet, maar ik Plog ook regelmatig.
Gewoon de rommel opruimen, kleine moeite groot plezier. Hans

Reply
Hans 27 oktober 2019 - 21:35

Ik bedoel dus Ploggen.

Reply
Nicky 30 oktober 2019 - 0:39

Hahaha! Geweldig!

Reply

Plaats een reactie