Home Leiden Jaarlijkse opruimactie Bos van Bosman

Jaarlijkse opruimactie Bos van Bosman

door Emile van Aelst

Achter de Rijnsburgerweg ligt ingeklemd tussen de Blauwe Vogelweg en de Wassenaarseweg het Bos van Bosman. Een prachtig stukje groen aan de rand van Leiden. De buurtbewoners zijn trots op hun bos in de wijk en proberen het dan ook samen met de afdeling Stedelijk Beheer goed te onderhouden.

Elk jaar in de herfstvakantie is de jaarlijkse opruimdag waarbij buurtkinderen met hun ouders of opa’s en oma’ s gewapend met vuilniszakken het bos door gaan om op te ruimen.

Dit jaar deden er ongeveer 40 kinderen mee vertelde wijkcomité Vogelwijk voorzitter Birte Kristiansen.  De jaarlijkse opruimdag wordt al meer dan 45 jaar gehouden. Het verhaal gaat dat destijds een paar jongens rommel hadden gemaakt in het bos en voor straf het bos onder begeleiding van een paar ouders moesten opruimen. Dat werd eigenlijk zo’n gezellige ochtend dat daaruit de traditie om dit jaarlijks te gaan doen is ontstaan.De meningen over de hoeveelheid vuil zijn verdeeld. Een aantal kinderen vindt dat er niet al te veel ligt, maar anderen die iets dieper de struiken in gaan komen toch met behoorlijk volle vuilniszakken terug.

Sommige dingen kunnen geen toeval zijn. Dick de Vos, voormalig fractievoorzitter en raadslid van de Partij Voor De Dieren, is behalve IVN Natuurgids ook een van de beste vogelgeluiden kenners van Nederland en heeft meerdere boeken over vogelgeluiden geschreven. En waar denk je dat Dick woont, inderdaad in de Vogelwijk 🙂 Dick is na zijn jarenlange raadslidmaatschap bestuurslid van het wijkcomité geworden en kwam ook even kijken bij het opruimen van het bos.

Op de vraag welke vogels er in het Bos van Bosman leven liet hij er direct een paar horen zoals de ijsvogel en de boomklever.

De Dienst Stedelijk Beheer werkt elk jaar mee aan de opruimdag en levert prikstokken, handschoenen en vuilniszakken. Aan het eind van de ochtend voeren zij het vuil af.

Terwijl de kinderen in het bos bezig zijn, wordt de rest van de wijk ook aangepakt en lopen er onder andere medewerkers van de Dienst Stedelijk Beheer met bladblazers door de straten.

Er rijdt er ook een veegwagentje door de wijk, zodat na afloop niet alleen het bos, maar ook de wijk er weer piekfijn uitziet.

Tja als er dan toch een veegwagentje is dan is het wel leuk zo leuk om eens een stukje mee te mogen rijden.

Van hard werken krijg je honger. In het clubhuis van de speeltuin stonden voor alle kinderen pannenkoeken klaar.

Een pannenkoek gaat er na een ochtendje hard werken best in.

Een mooi en lekker einde van weer een geslaagde jaarlijkse opruimochtend.

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Skyblog 24 oktober 2019 - 7:24

Echt geweldig deze kinderen hielpen om schoon te maken. Deze kinderen heeft zeker pannenkoeken verdient. Leuke foto’s.

Reply
Sjoerd 24 oktober 2019 - 9:02

Dat geeft de kinderen ook mee dat ze goed moeten zijn voor de natuurlijke omgeving. Een mooie traditie.

Reply
Hans 24 oktober 2019 - 13:35

Een prachtige actie, wel jammer dat kinderen de rommel van jongere en volwassenen opruimen.
Maar een pannenkoek geeft blije gezichten, een waarde volle investering voor de toekomst. Hans

Reply
rietepietz 24 oktober 2019 - 19:15

En zo leren ze meteen dat rommel niet zomaar weggegooid mag worden want dan moeten ánderen het weer opruimen. Jonge geleerd is oud gedaan toch?

Reply
Nicky 27 oktober 2019 - 11:47

Dat vind ik zó goed, hè! De natuur is weer een stuk schoner, de kinderen zijn lekker buiten bezig geweest, mét elkaar én ze zullen niet snel meer hun afval op straat gooien. Grote kans dat ze vrienden er op aan spreken die dat wel doen. Een win-win-win-win-win-situatie! En dan heb ik de pannenkoeken nog niet mee gerekend.

Reply

Plaats een reactie