Home Happy blaft mee Handhaving losloop gebied De Leidse Hout, hond uitlaten wordt wel erg duur :-(

Handhaving losloop gebied De Leidse Hout, hond uitlaten wordt wel erg duur :-(

door Emile van Aelst

Eerlijk is eerlijk, het is een van de ruimste legale uitlaatplekken van Leiden. De 2 speelvelden van De Leidse Hout zijn een prachtige officiële uitlaatplek waar honden los mogen lopen en lekker aan de rand van de stad.

Dagelijks laten vele hondeneigenaren er hun hond uit en de honden hebben er de grootste lol.

Zo nu en dan lijkt het wel een hondencrèche.

Het lijkt allemaal prachtig, maar er zit een helaas een groot nadeel aan deze uitlaatplek. Het losloop gebied is waarschijnlijk bedacht door iemand die nooit verder dan een goudvis als huisdier is gekomen. Op het veld mogen de honden spelen en ravotten, MAAAAAR zodra ze over het wandelpad komen dan is het verboden om los te lopen. En hoe leg je dat je hond uit.


Honden krijgen het zomer en winter snel warm en moeten dan even afkoelen, vandaar dat alle honden regelmatig links en rechts van het veld de sloten in duiken om af te koelen.

En daar komt het probleem om de hoek kijken, want hier even afkoelen mag dus niet meer.

Want de regel is blijf binnen de paden en regels zijn regels, als je hond de regel overtreedt geen probleem, maar het kost je wel 95 euro.

Zaterdag stond er een meisje op het veld te spelen met haar hond. Op een gegeven moment rent haar hond richting de sloot om even af te koelen. Ze ziet dat hij ook zijn behoefte deed naast de sloot, dus liep er naar toe om het opruimen. Net op het moment dat ze het opgeruimd had stond Handhaving naast haar en ze kreeg een bon van 95 euro. We hebben het hier niet over midden in het bos, maar minder dan 10 meter van het pad af.

Regels zijn regels, maar dit slaat natuurlijk nergens op. Het is natuurlijk gedrag dat een hond tijdens het spelen even gaat afkoelen en drinken, dat kan je als baasje niet tegenhouden. Trouwens dat zou je niet willen ook, want ze hebben het gewoon nodig als ze druk aan het spelen zijn.

Ik denk dat er hier duidelijk een probleem ligt en dat er niet goed rekening gehouden is met de grenzen van het losloop gebied. Als Handhaving dit op deze manier blijft controleren en bekeuren, gaat dat een stroom van irritatie en rechtszaken opleveren, want er is natuurlijk geen mens die dit accepteert.  Ik denk dat de oplossing makkelijk is. Je kan een hek om het veld zetten, maar dat wil uiteraard niemand en is ook lelijk. Je kan ook het losloop gebied uitbreiden tot na de paden die links en rechts achter het veld lopen. Binnen dat gebied zitten alle sloten en veel honden doen daar ook hun behoefte keurig ver weg gestopt in de bosjes.

Op die manier blijft  De Leidse Hout een fijn wandelgebied voor honden en hun baasjes en blijft er genoeg ruimte over waar honden aan de riem moeten.

Je kan natuurlijk ook glashard ontkennen dat jou hond in die sloot zat, alleen dat werkt bij mij niet. Happy is zo nieuwsgierig dat ze altijd even komt kijken wat er aan de hand is 🙂

Ik hoop dat er iemand bij de gemeente is, die inziet dat er hier inderdaad een foutje is gemaakt met de grensbepaling en probeert dit zo snel mogelijk aan te passen, zodat er een hoop onrust en ellende voorkomen wordt.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 22 oktober 2019 - 15:45

De Leidse Hout is een prachtige plek om je hond uit te laten.
Ja inderdaad hoe leg je dat uit aan een hond die aan het dollen is.
Het zijn zeker pittege boetes, merk ik hier ook.
Wel heel mooie foto’s als pleister op de wond. Hans

Reply
rietepietz 22 oktober 2019 - 21:21

Prachtige foto’s en tja, ik begrijp het probleem.Natuurlijk ;laat een hond die de sloot ziet zich niet tegenhouden . Kan ik wel gaan zitten duimen dat iemand een betere indeling maakt maar dát gaat niet helpen. Ik denk dat je genoeg mensen kent in Leiden die er wél misschien iets aan kunnen doen.

Reply
Sjoerd 22 oktober 2019 - 22:25

haha, zet het in de krant…

Reply
Nicky 23 oktober 2019 - 15:52

Da’s duidelijk bedacht van achter een bureau zonder even te kijken hoe het er daar uit ziet. Zo irritant. Hopelijk verandert er nog wat.

Reply
Kakel 25 oktober 2019 - 15:51

De Handhaving is door de ratten bezeken, dat kan niet anders. Hetzelfde geldt voor de ambtenaar die deze onduidelijke en dus irritatie-opwekkende regel heeft bedacht. Borden neerzetten heeft ook geen zin want honden kunnen niet lezen.
Start een petitie! Wel genoten van je prachtige foto’s.
Diervriendelijke groet.

Reply

Plaats een reactie