Home 3 October/Leids Ontzet Afgeladen Hooglandsekerk bij het oefenen voor het Koraal op 3 oktober

Afgeladen Hooglandsekerk bij het oefenen voor het Koraal op 3 oktober

door Emile van Aelst

Voor veel mensen is het oefenen voor het Koraal de echte aftrap voor Het Feest der Feesten op 2 en 3 oktober. Eigenlijk barst het feest dit weekend al los met onder andere de muzikale Pleintaptoe met diverse top korpsen, de Seniorenvoorstelling en het 3 October Live in Concert in de Stadsgehoorzaal en PRI October feest in De Leidse Hout.  Het oefenen voor het Koraal lijkt heel serieus, maar is gewoon uitgegroeid tot een feestje waar je bij geweest moet zijn, het was dan ook weer stampend vol in de Hooglandsekerk gisteravond.

Ondanks de stromende regen zat de kerk vol. Eigenlijk niet zo raar, want als het om 3 October gaat dan laat een beetje Leienaar zich niet afschrikken door de regen.

Als je slim bent koop je natuurlijk bij de merchandise stand voor de terugweg een ‘bledder drooghouder’ in de rest van Nederland schijnen ze dit een paraplu te noemen.Weer veel rood-wit in de kerk en tegenwoordig steeds meer mooie hoedjes bij de dames.

Het thema van 3 October dit jaar is ‘Jong Geleerd’, ik weet toevallig dat deze kinderen vanaf de wieg rood-wit opgegroeid zijn. Dus als je het over Jong Geleerd hebt dan is hier het sprekende voorbeeld.

Ahh zielig, iemand is zijn pop verloren.

Welnee dat is het zusje van de twee jongens. Noodgedwongen is ze in Den Haag geboren, dat is natuurlijk voor rasechte Leidse ouders een probleem. Om het te compenseren is haar 2e naam Leiden 🙂

Het zijn niet alleen je kinderen die je al vroeg kennis laat maken met het 3 Octobervirus. Nee alles en iedereen binnen het gezin raakt er mee besmet tot de teddybeer aan toe.

Dus eigenlijk zijn we ’toch’ wel heel serieus bezig.

Het Koraal is een unieke traditie. Na een avond/nacht feestvieren staan we met duizenden Leienaars om 07.00 bij de Reveilllje en daarna om 08.00 uur in het Van der Werfpark voor het Koraal en zingen daar oude Vaderlandse liederen zoals onder andere De Zilvervloot, Bergop Zoom, O Ghij stadt van Leyden, Waar de blanke top der duinen en het Leids Volkslied.

Het oefenen is gewoon een mooi feestje, we zijn met zijn allen heel serieus bezig met totale onzin. Je denkt toch niet dat iemand om 8 uur ’s morgens zich nog de repetitie weet te herinneren, maar we gaan wel met zijn allen repeteren 🙂

Tot slot van de repetitie wordt er een krans gelegd bij de grafsteen van burgemeester Pieter van der Werf. De burgemeester die in 1574  de stad niet wilde overgeven aan de Spanjaarden en volgens het verhaal zijn lichaam wilde offeren aan de hongerige bevolking.

Na een moment van stilte en het zingen van het Wilhelmus eindigt de repetitie en zijn we weer een stapje dichter bij Het Feest der Feesten.

In de fotoslideshow en het filmpje een ‘korte’ samenvatting van de repetitie.

 

 

Gerelateerde artikelen

7 reacties

Roelof Soeter 27 september 2019 - 2:14

Nachtbraker! 🔴⚪️

Reply
Sjoerd 27 september 2019 - 7:47

Het feest kan beginnen, toch…

Reply
rietepietz 27 september 2019 - 17:27

Het was in de kerk toch wel droog hoop ik;-) ? Ik heb mijn hart verloren aan die piepkleine Leidse Glibbertjes in hun piekfijne rode kostuumpjes, gewéldig!

Reply
Roelof Soeter 28 september 2019 - 1:20

En die vader mag er ook best wezen toch? 😎

Reply
rietepietz 28 september 2019 - 7:09

Van mij wel maar ik val nou eenmaal op dat hele jonge spul;-)

Reply
Hans 27 september 2019 - 20:36

Her 3 oktober feest maakt elk jaar weer veel los bij de Leidenaren. Hans

Reply
Nicky 28 september 2019 - 14:16

Voor buitenstaanders is het best absurd. ‘We zijn met zijn allen heel serieus bezig met totale onzin’ Hahaha! Geweldig!

Reply

Plaats een reactie