Home 3 October/Leids Ontzet Duizenden Leidenaren stonden weer met trouwboekje of IDkaart in de rij bij inschrijving voor Haring en Wittebrood

Duizenden Leidenaren stonden weer met trouwboekje of IDkaart in de rij bij inschrijving voor Haring en Wittebrood

door Emile van Aelst

Het is een van de heerlijke tradities van ons 3 Octoberfeest, het uitdelen van Haring en Wittebrood op 3 oktober en het van te voren inschrijven daarvoor. Mensen van buiten Leiden snappen niet dat wij daarvoor geheel vrijwillig, zonder een enkele wanklank in een heeeeeele lange rij gaan staan. Sterker nog ik sprak iemand die zei, ‘ik lust helemaal geen haring , maar vind die rij zo gezellig, dus die haring geef ik gewoon aan de buurman. Dit zijn inderdaad die verhalen die zo’n rij zo gezellig maken.

Al snel stond er een rij tot ver voorbij Hotel Nieuw Minerva en het leukste is met het ophalen op 3 oktober is die rij nog langer 🙂

Deze mensen halen wel haring en wittebrood op 3 oktober, maar staan nooit in de rij.

Zij voeren al jarenlang de rij aan en waren er ook dit jaar al uren van te voren, om te zorgen dat ze vooraan stonden. Met een krantje erbij is dat best te doen.

Even voor half vijf stond iedereen klaar om de duizenden Leidenaren te ontvangen en de weg te wijzen naar de inschrijftafels.

Charles Schulpen, voorzitter Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot gaf iedereen om bijna half vijf de laatste instructies mee en telde daarna af van 10 naar 1 om de deuren te openen.

En kijk, daar zitten de ‘vroege vogels’ als eerste aan een tafeltje.

Het was ook direct al druk bij de tafel waar nieuwe leden zich in konden schrijven.Ook bij het inschrijven voor de grote gratis Hutspot maaltijd was het druk.

Een klein logistiek probleempje, Louis Boisot had alle meegebrachte haring en wittebrood aan de stad geschonken en nu zelf niets meer.

Geen we probleem, hij schreef zich gewoon in voor Haring & Wittebrood en heeft dus op 3 oktober alsnog haring en wittebrood voor hem en de manschappen.

Wie appelen vaart die appelen eet is een bekend gezegde, alleen dat gaat niet altijd op. Uit betrouwbare bron weet ik dat er heel wat fototoestellen bij deze mevrouw in huis zijn,  maar dat ze zelf bijna nooit op de foto staat 🙂

De Leino’s zorgden buiten dat niemand zich verveelde en brachten iedereen in een 3 Octoberstemming.

Het was bij de merchandise kraam voor de deur ook gezellig druk.

Glibber dit is de eerste keer dat we ons inschrijven voor Haring & Wittebrood en hebben gelijk maar even een nieuwe 3 October outfit aangeschaft.

Zelfs bij de inschrijving van Haring & Wittebrood lopen er al veel mensen in rood-witte kleuren.

Zoals bijvoorbeeld Saskia die met de trein vanuit Breda is gekomen om zich in te schrijven. Niet voor de haring, maar wel voor de hutspotmaaltijd.

In Den Haag is het hoedjesdag op de derde dinsdag van september. In Leiden zien we op de derde donderdag van september ook opvallend veel hoedjes.

Aan deze tafel zitten de hele middag en begin van de avond een aantal voormalig bestuursleden het aantal bonnen te tellen.

Om een indruk te geven; we gaan op 2 oktober gezellig met 5.786 Leidenaren hutspot eten op de Hooglandsekerkgracht. Er worden op 3 oktober ’s morgens vroeg 28.496 haringen en 7.900 Geusjes (ronde wittebroden) uitgedeeld.

Vorig jaar is de burgemeester zijn ambtsketen verloren, het was gisteravond al iets donkerder, maar je zou bijna denken dat Collin hem gevonden had.

Nee het bleek toch een replica te zijn, stelde 3 October Vereenigings voorzitter Rik van der Kamp vast. 🙂

Ondertussen waren ook miniglibber en de ieniemienies klaar met korfbaltraining bij Trigon en sloten zich aan in de rij.

Heeee meneer Rens we komen ons bij u inschrijven.

Het mag duidelijk zijn, 3 October zit in de genen van de Leidenaren en je kan niet jong genoeg zijn met beginnen te vieren en niet oud genoeg om er mee te stoppen.

In de fotoslideshow/filmpje nog wat sfeerbeelden van de inschrijving voor Haring & Wittebrood.

Gerelateerde artikelen

5 reacties

Hans 21 september 2019 - 0:05

Voor de Haring en Wittebrood is men elk jaar wel te porren.
Een mooie traditie die verbind. Hans

Reply
די מריו 21 september 2019 - 7:45

het blijft verbazingwekkend welke aantallen mensen er bij jullie vrijwillig in de rij gaan staan.

Love as always
Di Mario

Reply
Sjoerd 21 september 2019 - 11:22

Vreemd dat hier de mensen wel voor in de rij gaan staan.

Reply
rietepietz 21 september 2019 - 14:23

Hoewel ik me de sfeer best voor kan stellen ( heb wel eens héél vroeg in de morgen voor schouwburg kaarten in de rij gestaan, zou ik dat voor haring toch niet …bbbrrr,,,,Ook niet voor hutspot want dat maak ik zelf erg lekker klaar;-)

Reply
Nicky 23 september 2019 - 14:20

Het is inderdaad best wel een beetje raar, ja. 🙂

Reply

Plaats een reactie