Home 3 October/Leids Ontzet Boisot en zijn Geuzen voeren vandaag Leiden binnen met haring en wittebrood

Boisot en zijn Geuzen voeren vandaag Leiden binnen met haring en wittebrood

door Emile van Aelst

In 1574 werd Leiden bevrijd van de belegering door de Spanjaarden omdat Willem van Oranje de dijken had laten doorsteken. De Spanjaarden vluchtten en de watergeuzen konden met hun schepen de stad bereiken om de uitgehongerde bevolking haring en wittebrood te brengen. Elk jaar staan er op 3 oktober duizenden Leidenaren in de rij om Haring & Wittebrood te halen. Vandaag was de inschrijving voor Haring & Wittebrood en voorafgaand voeren legerleider Boisot, zijn secretaris Rudolph van Breedevoorde en hun manschappen vanmiddag weer Leiden binnen. Boisot en zijn mannen verzamelden zich bij roeivereniging Njord om van daar af Leiden binnen te varen.  Er werd daar vanmorgen nog hard gewerkt om de boten vaarklaar te maken voor de tocht naar Leiden.

Gelukkig waren er genoeg timmerlieden in de buurt.

Voor het geval ze onderweg nog vijanden tegenkwamen werden de kanonnen nog even getest.

Als je niet beter wist zou je bijna denken dat een nazaat van Boisot, vandaag de dag als rector magnificus bij de Leidse universiteit werkt en een van zijn scheepsmaatjes als Pedel. Tegen 3 uur stond iedereen klaar om in te schepen en naar Leiden te varen.

In 1574 kwamen de Geuzen vanaf Zoeterwoude over het ondergelopen land naar Leiden te varen. We willen de geschiedenis niet al te veel veranderen, maar om nu elk jaar de dijken weer door te steken is ook wat veel gevraagd. Vandaar dat er via de bestaande vaarwegen naar Leiden werd gevaren en kwamen de Geuzen bij de Wittesingel de stad in.

In 1574 was dat exact op dit punt bij de Vliet.

Vanaf de Vliet voeren de schepen via het Rapenburg verder richting de Waag.

Bij het Van der Werfpark werd een groet gebracht aan burgemeester Van der Werf.

Bij de waag stonden niet alleen mensen op de brug te wachten op de schepen, maar ook de eerste inschrijvers voor Haring & Wittebrood stonden al uren te wachten. Voor deze mensen is het de sport om zich als eerste in te schrijven, al jaren zijn ze dat ook, maar ja ze staan er dan ook al om ongeveer 13.00 uur ’s middags.

Op het Waaghoofd stond loco burgemeester Fleur Spijker de Geuzen op te wachten en vertelde aan bestuurslid Bettina van Klaveren het best wel spannend te vinden.Op het Waaghoofd gaven 2 kanonnen met een luide knal aan dat de Geuzen in zicht waren. ( Ik heb de knallen niet op film staan omdat ik op dat moment druk aan het bellen en appen was, omdat we via via hoorden dat het achter ons liggende Hudsons Bay elk moment bekend kon maken definitief te sluiten)

De Geuzen gooiden Geusjes (wittebrood) naar de hongerige bevolking.

Ja, ik heb hem gevangen.

Boisot en zijn mannen kwamen over de Catharinabrug aanlopen en deelden brood uit aan de hongerige Leidenaren.

Ze werden met vlaggen verwelkomd op hun wandeling naar het Waaghoofd.

Boisot had voor locoburgemeester Fleur Spijker een vaatje haring bij zich.

Fleur Spijker bedankte Boisot en zijn mannen dat ze naar Leiden waren gekomen met haring en wittebrood voor de bevolking.

Na het zingen van het Leids volkslied kon de inschrijving voor Haring & Wittebrood beginnen.

Om even iedereen duidelijk te maken dat de inschrijving ging beginnen nog even 2 knallen.

Morgenavond een verslag van de inschrijving voor Haring & Wittebrood. Hieronder een fotoslideshow en filmpje van de intocht van de Geuzen.

En dan hier nog het filmpje.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

5 reacties

די מריו 20 september 2019 - 7:00

Nu is het echt begonnen….. Wat een leuke sfeer foto’s.

Love as always
Di Mario

Reply
Sjoerd 20 september 2019 - 9:09

Langzaam maar zekere naderen we 3 oktober… Tsja, dat Hudson het niet zou redden wist ik na het eerste bezoek daar al.

Reply
rietepietz 20 september 2019 - 17:43

Ooit neem ik voor deze week een hotelletje in Leiden om van al die verkleedpartijen te genieten;-)

Reply
Hans 20 september 2019 - 19:02

Een mooie traditie, denk gelijk weer aan de lagere school dat we dit leerde.
Een mooi verslag. Hans

Reply
Nicky 23 september 2019 - 10:55

Wat een prachtig gezicht.

Reply

Plaats een reactie