Home 3 October/Leids Ontzet Première film 25 jaar Koraal in Leiden, was een (film)blik van herkenning

Première film 25 jaar Koraal in Leiden, was een (film)blik van herkenning

door Emile van Aelst

Een van de vaste traditionele onderdelen van ons 3 Octoberfeest en al sinds mensenheugenis gebeurd is het zingen van het koraal. Na de Reveilll-je om 07.00 ’s morgens verzamelen duizenden Leidenaren zich in het van der Werfpark voor het zingen van het Koraal. Je kan het gerust uniek in de wereld noemen dat na een avond/nacht stevig feesten, duizenden mensen hun feest zo vroeg beginnen met het zingen van vaderlandse liederen voordat ze beginnen aan de feestdag van het jaar. De Leidse Video en Smalfilm Liga maakte een film met een compilatie van het Koraal in de afgelopen 25 jaar. Gisteren was in de Burgerzaal van het Stadhuis voor een kleine kring genodigden de première van de film.

Niemand van de genodigden wist nog wat ze precies konden verwachten, er zijn heel wat films over 3 oktober gemaakt en elke film is natuurlijk weer leuk. De hal van de Burgerzaal liep vol met huidige en oud bestuursleden van de 3 October Vereeniging , daarnaast een aantal commissarissen, dirigent Wim de Ru en meer mensen die op een of andere manier met het Koraal verbonden zijn.

In een geblindeerde Burgerzaal zat iedereen met spanning te wachten op wat er komen ging.

Filmmaker André van der Tuyn vertelde dat hij de afgelopen 25 jaar het Koraal en de repetities gefilmd heeft en daar een documentaire van bijna een half uur van heeft gemaakt. Zoals velen van u weten was de heer Den Tonkelaar ( ik leg straks uit wie dit was) vaak moeilijk te verstaan, vandaar dat ik zijn woorden ondertiteld heb. Nog zonder een beeld gezien te hebben klonk er een instemmend ‘ja dat is waar’ door de zaal.

De film begint met heel oude beelden en gaat daarna over naar 25 jaar geleden, en gelijk kwam er geroezemoes in de zaal. Wat ben ik blij dat het donker was, want regelmatig moest ik bij het zien van de beelden een traantje van emotie wegpinken. Naderhand hoorde ik dat daar niet de enige in was en veel mensen regelmatig een traantje weg hebben gepinkt bij het zien van oude maar zo herkenbare beelden. Bijvoorbeeld bij het zien van voormalig burgemeester Cees Goekoop in 1992.

Ook leuk als je plotseling je vader ziet staan.

Leuk dat ook burgemeester Jan Postma en waarnemend burgemeester Wolter Lemstra nog voorkomen in de film.

Een nog stuk jongere burgemeester Henri Lenferink.Het is al sinds mensen heugenis traditie dat een Leidenaar een semi serieuze redevoering houdt tijdens het Koraal. Een zelfde traditie is dat de burgemeester daar dan gepast op antwoord. Een van de bekendste redenaren was de heer Den Tonkelaar, die jarenlang het woord kreeg tijdens het Koraal.

Heel Leiden riep tijdens het Koraal om Den Tonkelaar en er waren zelfs een paar Leidenaren die het “3 octobers ontzetsextet” vormden met een toepasselijk lied op Den Tonkelaar. De naam is alleen maar uit te spreken als je een paar biertjes op hebt 🙂

In de film komt ook Jan Das voor, de eerste opvolger van Den Tonkelaar. Daarna nam tot op de dag van vandaag Joost Bleijie het over.  Probleempje was bij Den Tonkelaar zong het publiek bij zijn opkomst altijd in koor ‘Meneer Den Tonkelaar, meneer Den Tonkelaar’ Nu was Jan Das toevallig molenaar, dus die aanpassing in de tekst was voor de gemiddelde Leidenaar nog wel haalbaar.  Groter was het probleem met Joost Bleijie want daat rijmt weinig op. Het werd al snel ‘Blijie de redenaar’ 🙂

In de loop der jaren is niet alleen het uiterlijk van Henri Lenferink veranderd, maar ook zijn kleding tijdens 3 oktober.

De film laat het oefenen bij Concordia zien met ongeveer 125 mensen en het oefenen vandaag de dag in de Hooglandsekerk met bijna 2.000 mensen.

Prachtige oude beelden uit de recente historie, het leuke daarvan is dat je vrijwel iedereen herkent en denkt, oh jee we zijn wel wat ouder geworden.

Na afloop van de film een groot applaus en alle complimenten voor André van der Tuijn en het werk van de LVSL.

André van der Tuijn had niet alleen voor burgemeester Henri Lenferink een stick met daarop de film, maar ook voor de 3 October Vereeniging, Erfgoed Leiden, Joost Bleijie, dirigent Wim de Ru en Historische Vereniging Oud Leiden.

Tijdens de borrel na afloop was iedereen het er over eens dat dit echt een heel waardevol document is.

Deze film moet echt elke Leidenaar zien. Uiteraard ook niet Leidenaren om een beetje een idee te krijgen hoe wij de dag van ‘Het Feest der Feesten’ al meer dan 130 jaar beginnen.

Gerelateerde artikelen

4 reacties

RenéSmurf 18 september 2019 - 22:54

Ik dacht eerst, drie oktober, dat is het nog lang niet, tot ik besef dat de tijd zo snel gaat, september is al een heel eind.

Reply
Sjoerd 19 september 2019 - 16:56

Met recht een historisch filmpje

Reply
rietepietz 19 september 2019 - 17:14

Toch jammer dat mijn vader alléén maar geboren werd in in het Leidse ziekenhuis, , hij is dus wel Leienaar van geboorte maar heeft er nooit gewoond. Bij het zien van dit filmpje begin ik dat jammer te vinden.

Reply
Nicky 23 september 2019 - 9:50

Wat bijzonder, zeg. Kan me voorstellen dat je daar een tikkie sentimenteel van word.

Reply

Plaats een reactie