Home Cultuur Open Monumentendagen Leiden 2019, Koetshuis Lammermarkt, Hotel Nieuw Minerva slaapkamer Zangeres zonder Naam en Café Neuf

Open Monumentendagen Leiden 2019, Koetshuis Lammermarkt, Hotel Nieuw Minerva slaapkamer Zangeres zonder Naam en Café Neuf

door Emile van Aelst

Zomaar een paar keuzes uit de bijna 40 monumenten die hun deuren openden dit weekend. Na een bezoekje aan het ambachtsplein bij de Langegracht even een paar monumenten bezocht. Ik was benieuwd hoe het voormalig Koetshuis aan de Lammermarkt er uit ziet nu het leeg is en ze het aan het verbouwen zijn tot appartementen. Jarenlang was hier Dickens Style gevestigd met historische bouwmaterialen, antiek en brocante. Nu zijn ze helaas verhuisd naar Alphen.

Het pand is helemaal leeggehaald en gaat verbouwd worden tot onder andere een zestal appartementen. De bovenverdieping was open voor het publiek.

Heel raar en uniek is dat er in het verleden beton over een houten vloer is gestort.

De zolder was niet beloopbaar, maar ik kon wel even om een hoekje kijken.

Ben benieuwd hoe het er uit gaat zien als het klaar is, het worden kleine starters appartementjes. Misschien klein, maar wel midden in het centrum.

 

Even complimenten voor alle vrijwillige gidsen die dit weekend bij de tientallen monumenten uitleg aan het publiek hebben gegeven.

Hotel Nieuw Minerva is een pareltje in de binnenstad. Als je binnenkomt lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan,  vrijwel alle oude details zijn bewaard gebleven of teruggebracht.

Ik heb hier vroeger mijn horecacursus gevolgd, maar verder kom ik er eigenlijk niet veel binnen. Een kennis van mij zat er koffie te drinken en zei, ik kom hier even voor mijn rust tussen alle drukte van de stad.

Waar ik echt voor kwam was de ‘Zangeres zonder Naam’ kamer. Een van de kamers is ingericht met inboedel uit de nalatenschap van de ‘Zangeres zonder Naam’ die als Rietje Beij in Leiden geboren is.

Het is niet zomaar bij elkaar gezocht, alles komt echt uit het huis van Mary Beij, zelfs de kabouters op de kast.

Voor fans en toeristen natuurlijk een aparte belevenis om hier een nachtje te slapen.

Er ligt een uitleg over de ‘Zangeres zonder Naam’ in verschillende talen en sinds kort ook een duplicaat van haar geboorte uittreksel.

Op de Breestraat zitten meerdere restaurants, maar ook vroeger was het al een straat vol lunchrooms zoals bijvoorbeeld Aurora, banketbakkerij/lunchroom van der Heijden. Vanaf circa 180 tot 1947 was ook café Neuf aan de Breestraat gevestigd met een prachtige voorgevel luifel met planten.

Van die gevel is tegenwoordig weinig meer terug te vinden.

Momenteel wordt het pand verbouwd en na alle verbouwingen in het verleden, gaat de oorspronkelijke gevel weer terug komen.

Zo’n verbouwing brengt veel aan het licht. Het blijkt bijvoorbeeld dat het pand ooit vrijstaand geweest is en er waarschijnlijk een steeg naast geweest is.

De oude vensters kwamen zowel links als rechts tijdens de verbouwing naar voren.

Zoals bij vrijwel alle panden op de Breestraat zit er ook onder dit pand een enorme kelder.

Aan de Breestraat kant zijn verschillende steensoorten gebruikt. Waarschijnlijk is er vroeger een tunnel naar het Stadhuis geweest. Het verhaal over diverse tunnels in het centrum hoor je vaker,  alleen tijdens alle verbouwingen, aanleg rioleringen etc zijn die vrijwel allemaal verdwenen.

Dat ze er geweest zijn is vrijwel zeker. Zo kwam er jaren geleden tijdens het wegslopen van een muurtje in voormalig restaurant Dartel aan de Kloksteeg opeens deze tunnel te voorschijn.

Er zitten nog heel wat onontdekte schatten onder de grond in Leiden.

Dit soort verhalen maken de Open Monumenten dagen juist zo mooi.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 16 september 2019 - 6:43

Whauw, mooie foto’s, zo zie je nog eens wat van de binnenkant.

Reply
די מריו 16 september 2019 - 9:48

Dit is een mooie serie foto’s LG. In Israel blijven ze maar graven en ontdekken. Zo komen ze steeds meer te weten.

Love As Always
Di Mario

Reply
Hans 16 september 2019 - 14:10

Aan monumenten geen gebrek in de stad, altijd mooi om te bezoeken.
Hotel Nieuw Minerva ziet er zeker mooi uit.
De ‘Zangeres zonder Naam’ kamer is zeker bijzonder.
Leuke serie foto’s. Hans

Reply
Nicky 18 september 2019 - 11:45

Mooie foto’s! Leuk wat er af en toe tevoorschijn komt bij een verbouwing.

Reply

Plaats een reactie