Home Politiek WOinActie hield de ‘ware opening van het academisch jaar’op het Gerecht in Leiden

WOinActie hield de ‘ware opening van het academisch jaar’op het Gerecht in Leiden

door Emile van Aelst

Maandag werd in veel studentensteden het academisch jaar geopend. In Leiden waren er 2 openingen, de jaarlijkse opening in de Pieterskerk en 150 meter verderop de ‘ware opening’ op het Gerecht.

De protestactie was naar aanleiding van de plannen van minister van Engelshoven om te investeren in de bèta studies en dat geld weg te halen bij de studies geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en medici. Daarnaast pleiten de actievoerders, waaronder veel hoogleraren, ook voor een modernere classificering van de wetenschap en het stoppen met hokjes denken en zorgen dat alle wetenschappen gelijk zijn.

Bij de ingang van de Pieterskerk deelden de actievoerders rode vierkantjes uit waarmee men zijn solidariteit met het protest ook in de kerk kon laten blijken.

Diverse genodigden en wetenschappers droegen ook de academische (protest) pet.

Tegen 3 uur liep de Pieterskerk vol.

Lange rij wachtenden om de kerk in de te gaan, waar tussen ook onder andere de D66 wethouders Paul Dirkse en Fleur Spijker.

Het Leidsch Dagblad was ook op volle sterkte aanwezig zowel binnen als buiten 🙂

Ondertussen was ook het gerecht vol gelopen.

Behalve wetenschappers waren er ook veel hoogleraren die er voor kozen om niet bij de gewone-, maar de ‘ware opening’ aanwezig te zijn.

 Het programma werd geopend en aan elkaar gepraat door, hoogleraar Koreastudies, Remco Breuker.

Diverse sprekers riepen op om solidair te zijn tegen de plannen van minister van Engelshoven, die behalve bezuinigen ook voor een tweedeling in de wetenschap zorgt.

Gisele Kuipers, faculteit Maatschappij en Gedragswetenschappen aan de universiteit van Amsterdam, stond even raar te kijken van het applaus en reageerde spontaan, ‘als wetenschapper ben ik dit niet gewend, maar ik vind het wel leuk’ 🙂

Een van de sprekers was journaliste, muzikant, schrijfster Aafke Romeijn. Zij droeg haar gedicht ‘Macht’ voor. ( staat onverkort op het filmpje)

De laatste sprekers waren Rens Bod, Wiskundige universiteit van Amsterdam en Ingrid Robeyns, hoogleraar Geesteswetenschappen universiteit Utrecht. Rens Bod riep de minister op om zo snel mogelijk af te treden, waar uiteraard het hele plein het volmondig mee eens was. Of de minister het protest gehoord heeft toen ze in kerk zat betwijfel ik, maar gelukkig kijkt ook de minister of haar staf op social media 🙂

In de fotoslideshow en het filmpje nog wat sfeerbeelden van de Ware opening.

 

 

Gerelateerde artikelen

4 reacties

Sjoerd 4 september 2019 - 15:00

Nu afwachten of het wat uitmaakt…

Reply
rietepietz 4 september 2019 - 17:19

Als moeder van een wetenschapper sta ik natuurlijk achter dit protest.

Reply
די מריו 4 september 2019 - 21:06

Protesteren is pas echt mooi als het helpt.

Love As Alwyas
Di Mario

Reply
Nicky 8 september 2019 - 15:20

Ehhh. Oké. Dat heb ik even helemaal gemist, geloof ik.

Reply

Plaats een reactie