Home 3 October/Leids Ontzet Toch plek voor Leidse Band of Liberation tijdens de grote 3 October Optocht

Toch plek voor Leidse Band of Liberation tijdens de grote 3 October Optocht

door Emile van Aelst

Gelukkig heeft de Optochtcommissie van de 3 October Vereeniging besloten zowel de Leidse Band of Liberation en het Leiderdorpse Tamarco toch uit te nodigen tijdens de grote 3 October Optocht. Vorige week werd bekend dat er voor beide korpsen geen plek was in de optocht van dit jaar. Dit weekend vond de Optocht Commissie een oplossing waarmee zeer waarschijnlijk iedereen tevreden is. Naar het zich nu laat aanzien is er besloten de beide korpsen voor de optocht uit te laten lopen.

Het is een soort ongeschreven wet dat de Leidse muziekkorpsen meelopen in de grote 3 October Optocht. Voor de korpsen is het de mogelijkheid om zich aan het Leidse publiek te presenteren. 3 October is een feest dat bol staat van tradities en het meelopen van de Leidse korpsen kan je gerust als een traditie bestempelen. Op social media kwam een storm van protesten en commentaren op het besluit van de Optocht Commissie om dit jaar beide korpsen niet in te huren. Vooral het feit dat een Leids korps werd overgeslagen zorgde voor veel onbegrip, maar ook Tamarco uit Leiderdorp is al jarenlang een vaste gast in de optocht.

Op onder andere Sleutelstad kwamen vele boze en verontwaardigde reacties.

Het Leidsch Dagblad schreef er afgelopen vrijdag ook over en er zou zelfs vandaag (maandag) een stuk in de Telegraaf komen. Dit laatste artikel werd teruggetrokken toen bleek dat er zeer waarschijnlijk een bevredigende oplossing voor beide korpsen en het Leidse publiek is gevonden.

Er kwamen diverse commentaren op de aantasting van het feest en het Leids historisch besef van een aantal bestuurs- of commissieleden.  Omdat ik zeker wilde weten of er echt een bevredigende oplossing is en ook benieuwd was naar de reactie van de Optocht Commissie belde ik de even de voorzitter van de Optocht en Taptoe Commissie, Guido Marchena. Hij  had de reacties gelezen en gaf aan dat er zoveel mogelijk geluisterd wordt naar commentaren en suggesties vanuit de stad . Vandaar dat er zo snel naar een oplossing gezocht is. Mede door de verwijzing op Sleutelstad naar de Streetparade van 2008 was de Commissie  inderdaad tot deze oplossing gekomen en hoopt hiermee een voor iedereen goede oplossing te hebben gevonden. Het is zeker niet zo dat wij de korpsen in de toekomst willen weren, het moet alleen wel in goede harmonie met het thema van de optocht zijn. Muziekkorpsen horen bij het feest, mede daarom dat we ook elk jaar de Pleintaptoe organiseren met wisselende orkesten van binnen en buiten Leiden.

Hij wilde wel nog even extra opkomen voor alle vrijwilligers  en vroeg onderstaande quote letterlijk over te nemen. ” Al die vrijwilligers komen uit de haarvaten van de stad en zetten zich in voor elke Leidenaar. Zij organiseren Minikoraal, tour met complete blaaskapel en artiesten langs verzorgingstehuizen en dagopvang, Geuzenintocht tijdens inschrijving Haring en Wittebrood, Haring en Wittebrood uitdelen aan kinderen in ziekenhuizen op 3 oktober, Optocht, Taptoe, Herdenking en nog veel meer (zie Feestwijzer). Allemaal vaders, moeders, leerling, leraar, geleerde, kunstenaars, kleine ondernemers, grote ondernemers en pensionados. Je mag ze noemen hoe je wil, maar ik noem ze helden.”

Het zal allemaal geen opzet zijn en iedereen doet het hele jaar zijn best om er zo’n mooi mogelijk feest van te maken, maar toch kan het zo nu en dan geen kwaad om alle neuzen weer even dezelfde kant op te krijgen en te beseffen voor wie het feest is en wat je in ere moet houden. Leidse korpsen horen gewoon zowel in de Optocht als in de Taptoe zich te kunnen presenteren aan de Leidse bevolking en dat is bij deze weer naar tevredenheid opgelost.

En (in mindere mate) geldt dit ook voor het Leiderdorpse Tamarco dat zich al jaren inzet voor 2 en 3 October.

Naast de traditie is het ook zo dat in de subsidieverordening van de Leidse muziekkorpsen staat, dat ze zich enkele keren per jaar aan het Leidse publiek moeten vertonen. Nu weet iedereen dat je tegenwoordig behalve met de 3 Octoberfeesten vrijwel geen evenementen meer hebt in Leiden waar muziekkorpsen optreden. Mede daarom is het nog eens extra belangrijk dat de korpsen zich kunnen presenteren op 2 en 3 oktober.

Nou ja, zoals het er nu naar uitziet is het probleem opgelost en komt er voor de optocht uit een gezellig opwarmertje voor het publiek en zelfs ruimte voor zo nu en dan een showtje. Iedereen weer tevreden, dus de vlag kan uit en we gaan verder met de voorbereiding op het Feest der Feesten.

Nog 36 dagen te gaan tot Het Feest der Feesten.

Gerelateerde artikelen

11 reacties

W. de Groot 26 augustus 2019 - 13:14

Misschien is het handig om meer echte Leidenaren in het bestuur op te nemen.
Er zijn nu teveel import Leidenaren in het bestuur die na hun studie in Leiden zijn blijven hangen en nu denken hoe een echte Leidenaar denkt.
Dat is best lastig.

Reply
Hans 26 augustus 2019 - 14:00

Heel verstandig alleen Leidse glibbers. Hans

Reply
Lonneke Tomas 27 augustus 2019 - 18:54

Ben ik geen Leidse omdat ik mijn Brabantse hart heb verpand en daarom na mijn studie hier ben blijven hangen? Vanaf wanneer mag ik me een echte Leidse noemen? Als ik nog nooit ergens zo lang heb gewoond als in Leiden? Of als ik meer dan de helft van mijn leven in Leiden heb gewoond? Of ben ik nooit in staat om Leidse te worden? Hoe zit het dan met de kinderen van mijn buurvrouw? Mijn buurvrouw en haar man zijn in Leiden blijven hangen na haar studie, de kids zijn hier geboren. Zijn zij dan wel echte Leidenaren? Of zijn zij dan de kinderen van ‘import’?
Of is verliefd zijn op een stad en er daarom met veel liefde wonen en je betrokken voelen eigenlijk al voldoende?

Reply
Emile van Aelst 28 augustus 2019 - 0:15

Zoals je hier schrijft, vind ik dat je je ondertussen best Leidse mag noemen. Neem aan dat je ondertussen ook een Leidse vlag hebt en lid van de 3 October Vereeniging bent 🙂

Reply
Hans 26 augustus 2019 - 13:59

Eigenlijk wil ik gewoon zeggen de Leidse Band of Liberation hoort vast en zeker in de 3 October Optocht. Hans

Reply
Sjoerd 26 augustus 2019 - 15:38

Het lijkt een bres geslagen te hebben in de geloofwaardigheid van het bestuur…

Reply
Nicky 26 augustus 2019 - 16:54

Goh, wat hadden ze dan verwacht? Zelf ik kan op mijn klompen aanvoelen dat dan heel Leiden op z’n achterste benen staat. En ik kom niet eens uit Leiden. Fijn dat het opgelost is.

Reply
די מריו 26 augustus 2019 - 20:16

Mooi opgelost zo. Dat heb je goed geregeld.

Love as Always
Di Mario

Reply
Wim van der Valk 27 augustus 2019 - 16:58

Nu nog de hutspotmaaltijd ingreep terug draaien,en alles blijft zoals het is? zo niet dan hebben
ze in ieder geval 1 lid minder!!!

Reply
Emile van Aelst 28 augustus 2019 - 0:19

Dat is tijdens de algemene ledenvergadering uitgebreid besproken en unaniem goed gekeurd. Sterker nog,de leden stelden voor de contributie te verhogen maar daar was het bestuur tegen. Waar vind je nog een club waar de leden zelf voorstellen de contributie te verhogen. Dus die hutspotmaaltijd snap ik wel kost toch een hoop extra geld het duurzame bestek en servies.

Reply
rietepietz 27 augustus 2019 - 21:25

Goed dat er voor geknokt wordt, hier in Rijswijk zie je nog amper muziekkorpsen, en juistdie geven het zo’n feestelijke uitstraling.

Reply

Plaats een reactie